|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Naravna zaščita pred soncem

www.aromadelavnice.si, 24.5.2023
Nekatera osnovna olja imajo lasten zaščitni UV faktor. Z uporabo izbranih eteričnih olj si lahko pripravite lastno mešanico z UV faktorjem. Dodajamo tudi recept za olje po sončenju.

image
Nekatera eterična olja imajo lastno UV zaščito.
/11


Ali ste vedeli, da imajo nekatera osnovna olja* UV faktor 4? Verjetno se vam to ne zdi ravno veliko, ampak za jutranje in večerno sonce bo za večino od nas dovolj. Prav tako pa se najbrž ne boste ravno pretirano izpostavljali sončni pripeki, temveč se boste raje skrili v hladno senco.

 

Oljne mešanice za zaščito pred soncem

Olja, ki jih osebno uporabljam za svojo mešanico in imajo UV faktor 4 so: avokado, jojoba ter sezam. V svojo mešanico dodam še malce macerata** korenčka za lepšo porjavitev, saj spodbuja pigmentacijo kože in par kapljic eteričnega olja kadilne bosvelije, zaradi njenega blagodejnga delovanja na kožo. Kadar kupujete eterično olje kadilne bosvelije, bodite pozorni na to, da je kvalitetno, ker ga boste uporabljali z aromaterapevskim namenom in ne samo za odišavljanje prostora. Kvalitetno eterično olje kadilne bosvelije bo kožo toniziralo, obnovilo in pomirilo pred močnim soncem. Kadilna bosvelija poleg tega še vlaži in mehča grobo ter razpokano kožo, zato je odlična izbira za našo mešanico.


PREBERITE TUDI: Kako otroka pravilno zaščititi na soncu? 


Recept za zaščitno oljno mešanico

  • 10 kapljic eteričnega olja kadilne bosvelije
  • 5 ml macerata korenčka
  • 20 ml osnovnega olja sezama
  • 25 ml osnovnega olja avokada
  • 50 ml osnovnega olja jojobe

 

Nega po sončenju

Ne pozabite, da je po sončenju potrebno kožo nahraniti. Za hidratacijo kože priporočam, da jo prvo poškropite s hidrolatom*** sivke in po tem, ko je koža še vlažna, namažete z oljem za po sončenju. Za mešanico po sončenju uporabite eterična olja smilja, geranije in prave sivke. Vsa tri navedena eterična olja se uporabljajo tudi pri opeklinah, zato bodo kožo pomirila in hkrati regenerirala.


Če vas opeče sonce ...

Če se slučajno zgodi, da vas sonce opeče, lahko na kožo nanesete eterično olje prave sivke, macerat šentjanževke ali kombinacijo obeh. Ne pozabite, da lahko od eteričnih olj direktno na kožo nanašamo samo eterično olje sivke in pa izjemoma čajevca, pri čemer moramo vedeti, da čajevec precej izsuši kožo. Pri tem moramo še posebej paziti, da uporabljamo kvalitetno eterično olje, saj lahko drugače pride do kakšne alergijske reakcije.

 

Regenerirajoče olje po sončenju: recept

  • 10 kapljic eteričnega olja prave sivke
  • 15 kapljic eteričnega olja smilja
  • 5 kapljic eteričnega olja geranije
  • 50 ml osnovnega olivnega olja ali macerata šentjanževke

 

Ta mešanica bo koristila tudi zelo izsušeni koži na komolcih, petah …

 

PREBERITE TUDI: 10 nasvetov za nosečnice na dopustu


Nasvet za konec

Citrusna**** eterična olja, še posebej bergamot, in macerat šentjanževke so fototoksični, zato jih ni priporočljivo nanašati na kožo (pri tem mislim na mešanice teh olj v osnovnem olju) neposredno pred izpostavljanjem soncu ali pred odhodom v solarij, ker lahko povzročijo neenakomerno in neestetsko pigmentacijo. Izogibajte se nanašanju citrusnih eteričnih olj na kožo tudi v primeru, če imate melanom, starostne pege, velike madeže, bradavice, izrazite temne pege ali rak kože. Obstaja neznatna možnost, da citrusna eterična olja pospešujejo razvoj teh stanj.

 

Želim vam prekrasno in dišeče poletje!

Melani Kovač, aromaterapevtka

 

* Osnovna olja, ki jih uporabljamo v aromaterapiji, se proizvajajo iz istih surovin kot tista, ki jih uporabljamo v pripravi hrane. Za olja uporabljena pri aromaterapiji je pomembno, da so proizvedena s postopkom hladnega stiskanja, brez uporabe visokih temperatur, različnih topil ter dodanih stabilizatorjev in dodatkov - na ta način se ohranijo njihove blagodejne lastnosti.

** Macerati se pridobivajo z namakanjem svežih rastlin v visoko kvalitetnem rastlinskem olju. Na ta način se iz rastlin izločijo molekule, ki so topne v osnovnem olju (tudi eterična olja rastline).

*** Hidrolat je soproizvod procesa destilacije rastlinskega materiala, pri katerem se pridobivajo eterična olja. Hidrolat vsebuje v vodi topne komponente destilirane rastline in majhne količine drobno razpršenega eteričnega olja.

**** Primeri citrusnih eteričnih olj so limona, bergamot, pomaranča, mandarina, grenivka …

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
5
Plodnost v letih in številkah
Ženska, mlajša od 35 let, v poprečju potrebuje le 3,8 jajčeca, da ustvari zdrav zarodek. Ženska v starostni dobi od 35 d...
4
Bownova terapija pred in med nosečnostjo
Med nosečnostjo lahko Bownovo terapijo uporabimo za lajšanje ali odpravo različnih nosečniških tegob - od slabosti in zg...
4
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
4



5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...
Koliko časa po porodu je nosečnost rizična?
Najnovejša raziskava je pokazala, kdaj mora biti nosečnica še nekoliko bolj previdna, da ne ogrozi svojega zdravja in zd...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?