|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

V teh okoliščinah ne seksajte

Helena Primic, 11.4.2022
Preverite, v katerih primerih in okoliščinah je po daoistični seksologiji seks odsvetovan oziroma celo prepovedan.

image
Seksualna energija jemlje energijo prebavljanju v želodcu, zato po jedi raje počakajte vsaj pol ure, da si ne boste zaradi neučakanosti nakopali težav z želodcem ali celo hiatusne kile. (Freepik.com)
/11


Po daoistični seksologiji se šteje za izjemno nerazumno, če se v določenih prepovedanih okoliščinah lotimo seksualnega odnosa.

Preverili smo, zakaj se je v določenih okoliščinah bolje odpovedati seksu in zbrali seznam daoističnih prepovedi.

 

Popolno ravnovesje energij

Za daoista zdravje pomeni popolno ravnovesje energij znotraj organov in meridianov v telesu. Seksualna energija je zelo stimulativna in nam daje energijo. Vendar le, če jo pravilno uporabljamo oziroma izvajamo.

Med seksom se namreč vitalna energija centralizira v genitalnem območju in jo odvaja od drugih delov telesa. Ko smo torej bolni ali zelo utrujeni, nam lahko seksualna aktivnost dodatno izčrpa telo, ki že brez tega trpi za energijskim neravnovesjem.

Poleg tega seksualni odnos človeka pusti zelo odprtega za energije zunaj njegovega telesa. Črpanje energije iz vesolja je seveda lahko zelo koristno, toda v določenih okoliščinah se je vplivom zunanjih energij dobro izogniti, saj lahko na človeka delujejo negativno oziroma mu porušijo njegovo energijsko ravnovesje.


PREBERITE TUDI: Kateri del dneva je najboljši za zanositev?

 

Po daoizmu je seksualna aktivnost prepovedana v teh primerih

1) Pijanost in omamljenost. Ko je človek pijan, pod vplivom poživil ali močnih zdravil, je že brez seksa preveč stimuliran, zato bi dodatna seksualna stimulacija lahko preveč porušila energijsko ravnovesje in tako škodila zdravju.

2) Izjemna utrujenost in izčrpanost ter bolezen. Ko smo utrujeni in na robu izčrpanosti ter bolni, imamo premalo energije, zaradi česar so določeni organi in celice energijsko podhranjene. Če k temu dodamo še seksualno aktivnost, ko spolni organi prejemajo energijo na račun drugih delov telesa, že itak slabo energijsko ravnovesje in pot k zdravljenju samo še podaljšamo.

3) Po večjih posegih in operacijah. Telo za to, da lahko okreva in se (za)celi, potrebuje energijo. Zato daoisti po vseh večjih posegih in operacijah (v kar je vštet tudi carski rez) priporočajo 90-dnevni seksualni post, da se lahko vsa razpoložljiva energija porabi za zdravljenje. 

4) Med menstruacijo in prvi mesec po porodu. Tudi daoisti (podobno kot ginekologi) svarijo pred seksualnimi odnosi med menstruacijo in prvi mesec po porodu, saj je v tem času maternica kot živa in odprta rana, ki se lahko med seksom okuži z bakterijami in tudi težje zaceli.

5) V zadnjem trimesečju nosečnosti. Daoisti nosečnicam priporočajo, da se ves čas nosečnosti vzdržijo seksualni odnosov. Če že ne gre drugače, pa vsaj v zadnjem trimesečju. Po daoistični filozofiji seksualni odnos med nosečnostjo vznemirja otroka, ki ga doživlja kot pretres.


PREBERITE TUDI: Za boljši seks - Povsem naravni afrodiziaki

 

6) Po jedi. Seksualna energija jemlje energijo prebavljanju v želodcu, zato po jedi raje počakajte vsaj pol ure, da si ne boste zaradi neučakanosti nakopali težav z želodcem ali celo hiatusne kile.

7) Po kopeli in prhi. Vroča voda stimulira telo, prav tako pa tudi seks. Zato lahko seksualni odnos takoj po vroči prhi ali kopeli telo preveč stimulira in v telesu povzroči neravnovesje. Dovolj je, če počakate vsaj pol ure. 

8) Medtem ko berete. Po daoizmu so oči "okna duše", zato skoznje nenehno izgubljamo energijo. Še več energije pa izgubimo med seksom, kar še posebej drži za moške. Prav zato daoisti odsvetujejo seks med branjem, med seksom pa zaprte oči. 

9) Ko ste jezni. Čeprav se marsikateri partnerski prepir "pogliha med rjuhami", daoistična filozofija to močno odsvetuje, saj jeza zvišuje srčni utrip, povzroča težko dihanje in v telesu ustvarja strupe - povzroča torej notranje ravnovesje, ki ga je treba naprej uravnati preden se podamo med rjuhe.

10) Med potovanjem s prevoznim sredstvom. Po daoizmu seks med potovanjem z avtomobilom, letalom ali vlakom ni prava izbira. Če dobro premislite, boste težko varno vozili avtomobil medtem, ko boste v svetu seksualnih užitkov. Zato se raje ustavite in poskrbite za svojo varnost ter varnost drugih udeležencev!


PREBERITE TUDI: Seks je lahko tudi zdravilen - 9 zdravilnih položajev

 

11) Ob polni in prazni luni ter med luninim in sončnim mrkom. Če polna luna prinaša visoko energijo in pretirane stimulacije, prazna pomeni čas nizke energije, medtem ko lunin in sončni mrk pomenita kaotično energijo. Vse te situacije pa pomenijo neravnovesje energij, ki se jim je dobro izogniti tudi, ko gre za seks. 

12) Ob sončnem zahodu. Energija v ozračju je ob sončnem zahodu zelo nizka in jin. Ko sonce zaide, vir življenja oziroma energija jang povsem izgine. Zato sončen zahod raje le opazujte, posteljne aktivnosti pa prestavite na čas pred ali po sončnem zahodu.

13) Med močnim viharjem in nenadno spremembo vremena. Tako med orkanom kot med nenadno spremembo vremena, pa tudi vojno, je energija zelo kaotična, kar lahko negativno vpliva na živčevje in kakovostno seksualnost.

14) Na svetih krajih. Daoisti verjamejo, da duhovi, ki naseljujejo svete kraje, lahko postanejo ljubosumni, če se predajate seksualnim užitkom na teh posebnih mestih. Tudi, če to sprejmete kot vraževerje, izkažite spoštovanje svetim krajem tudi tako, da svojo intimnost preselite drugam.

15) V času poletnega in zimskega obrata. Če med enakonočji lahko brez zadržkov seksate, saj takrat ni velike spremembe v energijskem polju Zemlje, daoistična fiolozofija odsvetuje seks v času poletnega in zimskega obrata, ko je energija kaotična.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
5
Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
5
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
4
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
4



Jutranja tabletka: izhod v sili
Kaj storiti, ko ste imeli spolni odnos, pa niste bili zaščiteni pred nosečnostjo oziroma menite, da je vaša redna zaščit...
Zanositev ob uporabi kontracepcijskih tabletk
Kontracepcijske tabletke nudijo 99.9 % zaščito pred nosečnostjo. V zelo redkih primerih se zgodi, da ženska zanosi kljub...