|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Izgorelost: Kako se ponovno napolniti z energijo?

Dr. Blanka Tacer (Maraton pozitivne psihologije), 7.1.2024
Delo nas lahko napolni z energijo in osmisli naše življenje, lahko pa nas vznemirja in izčrpava, kar na dolgi rok lahko vodi v izgorelost. Ta izjemno močna življenjska izkušnja močno zaznamuje ritem cele družine in ne le posameznika.

image
Kako živeti po izkušnji izgorelosti?
/11


Delo nas lahko napolni z energijo in osmisli naše življenje, lahko pa nas vznemirja in izčrpava, kar na dolgi rok lahko vodi v izgorelost. Za osebo, ki doživi izgorelost, je to izjemno močna življenjska izkušnja, ki običajno prevetri naše najbolj osnovne vrednote. Izkušnja močno zaznamuje ritem cele družine in ne le posameznika. Izgorelost je v porastu zaradi spremenjenega načina dela, delovnih zahtev in naše razpoložljivosti.


Svojo močno izkušnjo izgorelosti je javnosti predstavila strokovnjakinja za odnose z javnostmi Katja Krasko Štebljaj. Pred polno Linhartovo dvorano je spregovorila o tem, kako pride do izgorelosti. Njeno predavanje, ki izraža pristnost in globoko željo po ozaveščanju ljudi o tej nerazumljeni bolezni, je brezplačno dostopno tukaj >>>.

 

Življenje PO izgorelosti

Katja Krasko Štebljaj ponovno prihaja v Cankarjev dom v predavateljskem trojčku s psihoterapevtko Tino Bončina in prehransko terapevtko Katjo Jerovšek20. januarja 2020, ob 18. uri bodo iskrive predavateljice izpostavile celostni vidik obravnave izgorelosti. Delijo prepričanje, da je gordijski vozel mogoče preseči le s popolno redefinicijo posameznika, njegovega razmišljanja in življenja.

V tem intervjuju so z nami delile pogled na izgorelost vsaka s svojega zornega kota.


izgorelost 

KATJA KRASKO ŠTEBLJAJ, strokovnjakinja za odnose z javnostmi z izkušnjo izgorelosti

Katera je najmočnejša učna lekcija, ki ste jo odnesli iz svoje izkušnje izgorelosti?

Življenjska energija ni neomejen ocean, v katerega nenehno pritekajo nove vode.

 

Kako v tem trenutku krepite svoje duševno zdravje?

Vsakodnevno prisluhnem telesu, sem z njim nežna, prizanesljiva in meditiram dvakrat dnevno. Izražam svoje potrebe, »branim« svoje meje, predvsem pa sprotno razrešujem življenjske situacije in čustva. Slednjih ne pometam pod preprogo, ker se od tam, dokazano, vrnejo nepredelane z dvojno dozo. Ko mi do česa ni, povem iskreno, da se mi ali ne da ali morebiti ne zmorem ali tega ne želim početi. Ne živim za družbene norme in pričakovanja, ki so mi vsiljena. Živim avtentično, veliko bolj preprosto in ritem dnevno prilagajam svojim potrebam – v ta ritem sodi tudi počitek, ki si ga sedaj vzamem brez krivde. Obkrožam se z ljudmi, ki me polnijo, izločam iz svoje sredine narcise, korporativne psihopate, ljudi, ki ne skrbijo za osebno rast ter vse neavtentične ljudi, ki živijo z maskami in prodajajo prazno slamo … Žal je teh ogromno, preveč. Skoraj vsak dan preživim z našim kužkom v naravi, se gibam in krepim družinske ter prijateljske odnose, saj je to sredina, iz katere vse izhaja. Telo in črevesno mikrobioto, ki je ena od ključnih za naše duševno zdravje, vsakodnevno podprem tudi s prehransko terapijo, ki vključuje nepredelano, fermentirano hrano in veliko zelenjave.

 

Če v družini ni podpore, predvsem razumevanja za obolelega,

imate zagotovo manjšo verjetnost, da se boste izvili iz zanke izgorelosti.

 

Kaj se zgodi v družini, ko en član doživi izkušnjo izgorelosti?

Čez noč se vse postavi na glavo in je potrebno posledično vse na novo zgraditi, to pa seveda ne gre čez noč. Izjemno pomemben je tudi večkraten pogovor z otroki, da razumejo kaj se dogaja, saj se dostikrat bojijo, da bi dotična oseba umrla. Ni lahko za vse člane družine, saj je je oseba z izkušnjo izgorelosti sprva vir vseh sprememb, ker se skozi psihoterapevtski proces zelo spreminja. To pa spremeni družinska dotedanja razmerja oz. vzorce. Toplo svetujem, da se za psihoterapevtski proces, lahko individualno ali skozi partnersko/družinsko psihoterapijo, odloči tudi partner/ica, da se lahko na novih temeljih zgradi družina. Če v družini ni podpore, predvsem razumevanja za obolelega, imate zagotovo manjšo verjetnost, da se boste izvili iz zanke izgorelosti.

 

Katera najbolj značilna razmišljanja naj oseba preseže, če želi na novo zaživeti po izgorelosti?

Da si vreden le, če delaš, si aktiven, nenehno v pogonu. V resnici pa je dovolj, da samo smo. Da potrebuješ zunanjo potrditev, da si dober. Dobri smo že sami po sebi. Da je smisel življenja reševati druge in jih nenehno zabavati, jim pomagati. Pomembno je ponastaviti prepričanje, da so potrebe drugih pred našimi potrebami. Sebično je potrebno skrbeti zase, sicer ne bomo zmogli niti za druge. Da je počitek nekaj drznega, stran metanje časa. V resnici pa napredka ni brez tega slednjega. Da je narobe reči NE. Ceniti nas v resnici začnejo šele takrat, ko postavljamo svoje meje, prej je vse samoumevno. Prepričanje, da je nekaj narejeno le, če je presežek, na 150 %. V resnici je tudi dovolj dobro dobro. To je le peščica vseh prepričanj, ki jih ozavestimo, prevetrimo in spremenimo, da lahko lažje, bolj avtentično zaživimo.

Predvsem pa je v izgorelosti potrebno redefinirati, kdo v resnici smo, si izoblikovati nove vrednote, poslanstvo in zaživeti v novi vlogi. V eni točki je potrebno preseči bolno vlogo in zaživeti na novo, resda z omejitvami, a na popolnoma drugih temeljih. Ne ozirajoč se, kako je bilo nekoč, saj tega nikoli več ne bo. Sprva v procesu okrevanja želimo zaviti prav tja nazaj, a tam je vse po starem.


Ženske vse preveč pregorimo v reševanju, podpiranju drugih,

posledično zanemarjanju svojih potreb in mej, želimo blesteti v vseh vlogah.

To je lahko recept za samouničenje.

 

Kako naj v družini na novo postavimo vrednote, da bomo lahko preprečili izgorelost?

Vsaka družina je svet zase, zato je težko odgovoriti isto za vsako družino. V družini je sicer ključno, da spoštujemo meje vseh družinskih članov, jih ne prebijamo, in tudi njihove potrebe. To pa sploh ni enostavno, kot se bere, saj je družina skupek dinamičnih odnosov.

Ženske vse preveč pregorimo v reševanju, podpiranju drugih, posledično zanemarjanju svojih potreb in mej, želimo blesteti v vseh vlogah - materinski, delovni, na športnem področju … pa to ne gre. To je lahko recept za samouničenje.

 

TINA BONČINA, psihoterapevtka, avtorica knjižne uspešnice Izgorelost: Si upate živeti drugače?

Katere izzive prinaša osebnostna rast tekom okrevanja po izgorelosti?

Tekom okrevanja se posameznik uči prepoznavati signale telesa, ki jih je prej zanemarjal, da lahko prepoznava svoje potrebe in zaživi v skladu s svojimi vrednotami in zna poskrbeti za dejavnosti in družbo, ki mu napolnijo dušo. Pri vračanju v družbo in službo vadi nove načine obnašanja in se izogiba starim vzorcem vedenja, kar je včasih precej težko, saj nas okolica pogosto sili, da bi se vrnili v stare vloge, ki jih tako dobro poznajo in so na takšno obliko nas tudi navajeni.

 

Kako na novo postaviti odnose v ožji in širši družini, ko en član doživi izgorelost?

Na to vprašanje ne morem odgovoriti univerzalno, ker je vsaka družina in vsak posameznik edinstven. Veljajo pa podobni principi kot v zgornjem odgovoru - člani družine poiščejo odnose, kjer so videni, slišani, upoštevani in spoštovani. To je osnova zdravja. Ni pa to ne lahko in ne preprosto po tem, ko so se čez leta že ustalili neki negativni vzorci. Ko se nekaj naučimo na napačen način, porabimo kar precej časa in energije, da uvedemo nove načine. Pot do spremembe ni ravna, je kar vijugasta, z vzponi in padci. Važno je, da se tega zavedamo in iz napak učimo.

 

Kaj je glavno sporočilo vaše najnovejše knjige Izgorelost?

Da je izgorelost ozdravljiva bolezen ter da je stresni odgovor zdrava reakcija telesa na naporne situacije in kot tak naš zaveznik in ne sovražnik. Če pa telesa in duše ne poslušamo oziroma upoštevamo, se začneta vedno glasneje oglašati z raznovrstnimi simptomi in v neki točki odpovesta “sodelovanje.”

 

KATJA JEROVŠEK, prehranska terapevtka

Na prvi pogled ne bi nikoli rekli, da je lahko prehranjevanje povezano z izgorelostjo. Kako naši vsakodnevni grižljaji lahko privedejo do izgorelosti?

Kar jemo, ima na eni strani neposreden učinek na funkcijo in učinkovitost prebavne cevi, torej tudi mikrobiote in od tu dalje na funkcijo organov, tudi možanov. Torej, če je naša prehrana neustrezna, kar beležimo v vseh sodobnih družbah, v njej primanjkuje snovi, s katerimi se podpira in regenerira naše telo v in po stresnih obdobjih – podpražni stres pa mnogi doživljajo na dnevni bazi. Telo nekaj časa lahko kompenzira, vendar pa se čez čas, v kolikor ne pride do spremembe oz. do resolucije, pokažejo posledice. Največkrat kot nizka stopnja vnetja. Slednja pa je botra vseh sodobnih kroničnih bolezni (npr. avtoimune bolezni, alergije, srčnožilne, depresija) in tudi izgorelosti. Neustrezna prehrana tovrsten odziv sproži, primerna pa odloži ali celo prepreči. Ob tem bi rada poudarila, da ni pomembno zgolj, kaj jemo, temveč tudi kdaj in kako (v miru, sede ...).


Kako usvojiti prepričanje, da je hrana naše zdravilo?

Goethe je rekel, da človek vidi samo, kar išče, in išče zgolj to, kar ve. Torej bi bilo treba najprej spremeniti sistem. Menim, da bi tu ključno vlogo morala odigrati država in se sistemsko lotiti promocije zdravja. Sicer država meni, da to že počne … ocenjujem, da so ti ukrepi nezadostni in celo s figo v žepu, saj nismo uspeli niti z obdavčitvijo sladkih pijač. Treba bi bilo pogumno sprejeti večjo obdavčitev nezdravih, predelanih živil in živil z dodanim sladkorjem, omejiti oglaševanje vseh predelanih živil, praznih mikrohranil, in spodbuditi promocijo uživanja zdravih živil, takih, za katerimi ne stojijo multinacionalke z vplivnimi lobiji in kjer ob nakupu ne prejmete še darila. Poleg tega je treba prevetriti tudi izobraževanje v šolah, večji in mnogo pogostejši poudarek bi bilo treba nameniti zdravi prehrani in na način, ki je sodobnim generacijam blizu. To gotovo niso narisane piramide v delovnih zvezkih in peka palačink in piškotov pri pouku gospodinjstva. Že poimenovanje tega predmeta je zame problematično. Izobraževanja kot se izvajajo v okviru promocije zdravja na delovnem mestu in načina podajanja informacij, so na žalost v veliki meri duhamorna in tudi preredka. Z ljudmi je treba delati sistematično, redno in dolgoročno. Glede na podatke Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu, je promocija zdravja na delovnem mestu odlična naložba: v treh do petih letih se vsak evro zaradi zmanjšanja stroškov bolniške odsotnosti, manjše fluktuacije delovne sile, višje produktivnosti povrne do petkrat. Vendar vsak program, ki se ga ponudi zaposlenim, ni nujno dovolj dober in enako učinkovit.


Ljubeče, zdrave družine nove načine prehranjevanja sprejmejo brez težav.

Kjer ni tako, je to znak disfunkcionalnih odnosov v družini.


Na kakšen način pomagate posameznikom, ki so doživeli izgorelost? In kako nov način prehranjevanja predstaviti celi družini?

Ker izgoreli niso homogena skupina, se z njimi ukvarjam predvsem na način, da prilagodim prehrano njihovim trenutnim potrebam in zmožnostim. Kako bo nov način prehranjevanja sprejet v družini, je odvisno od povezanosti njenih družinskih članov. Ljubeče, zdrave družine nove načine prehranjevanja sprejmejo brez težav. Kjer ni tako, je to znak disfunkcionalnih odnosov v družini, in je to treba reševati s pomočjo psihoterapevtov. Kjer je volja, je vedno pot.

 

Na kakšen način lahko prepoznamo, da je neka hrana stresor za naše telo? Smo še tako občutljivi in to sploh lahko zaznamo ali smo preprosto tako navajeni določenega načina prehranjevanja, da niti več ne zaznamo njegovega vpliva na naše telesno in psihično zdravje?

Določen negativen vpliv prehrane na svoje zdravje zaznava vsak. Vprašanje je, če ga upošteva. Ker je prehrana tudi kulturna kategorija in je z njo povezana različna simbolika, imajo posamezniki v zvezi s prehrano tudi prepričanja, pogosto celo neutemeljena. V različnih življenjskih obdobjih pa so potrebe po mikro in makrohranilih različne. Ker je prehranjevanje železna srajca, bi se moral vsak, ki zabeleži kakršen koli odstop od optimalnega zdravja, vprašati, če je prehrana, ki jo uživa, še primerna zanj ali mora kaj spremeniti.

 

Pridružite se predavateljskemu trojčku, Katja Krasko Štebljaj, Tina Bončina in Katja Jerovšek, že 20. januarja 2020, ob 18.00 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Predstavile bodo celostni način obravnave izgorelosti s popolno preobrazbo posameznika.

Vstopnice: tukaj >>>

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
8
5 znakov, da si pripravljena na drugega ot...
Mamice se večkrat sprašujemo, kdaj je čas za drugega otroka. Upoštevamo veliko dejavnikov, ponavadi pa pozabimo nase. To...
4
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
3
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
3



Za boljši seks - Povsem naravni afrodiziaki
Znanstveniki so dokazali, da šetraj pomaga odpraviti prezgodnji izliv sperme - težava, ki se je moški največkrat zelo sr...
Kontracepcija v obliki aplikacije in pamet...
Najnovejša tehnologija spremlja plodnost preko aplikacije in s pomočjo posebne pametne naprave, ki jo nosite na prstu ko...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?