|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Metode ugotavljanja plodnih dni

Miha Ambrož, 20.5.2018
Obstaja več metod, ki ženski omogočajo, da se zaveda plodnih dni v svojem menstrualnem ciklusu. Metode so enostavne in ne zahtevajo drage opreme ali strokovnega znanja – potrebno je le malo discipline in vztrajnosti.

image
Ena izmed metod ugotavljanja plodnih dni je koledarska metoda.
/11


Ne glede na to ali želite zanositi, spremljati svoje cikluse, ali preizkusiti naravno abstinenčno kontracepcijo, se lahko poslužite ene od metod za ugotavljanje ovulacije in plodnih dni:

• koledarska metoda

• merjenje bazalne temperature telesa

• opazovanje cervikalne sluzi

• simptotermalna metoda


Koledarska metoda 

Koledarska metoda določa plodne dni na osnovi trajanja preteklih menstrualnih ciklusov. Metoda se lahko uporabi samo pri ženskah z rednimi menstrualnimi ciklusi, ki trajajo od 26 do 32 dni. Po koledarski metodi ženska ni plodna med 1. in 7. dnem in po 20. dnevu ciklusa, medtem ko je od 8. do 19. dne plodna. Metoda namreč upošteva, da lahko pred in po 15. dnevu ciklusa (pred in po ovulaciji) semenčica v ženskem telesu preživijo do 5 dni. Poleg te metode se je v preteklosti uporabljala še Knaus-Oginova metoda, ki pa jo danes večina strokovnjakov zavrača kot zastarelo.


Merjenje bazalne temperature telesa

Vsaka ženska ima po ovulaciji nekoliko višjo telesno temperaturo kot pred njo. Če želimo določiti začetek ovulacije, moramo torej opraviti zanesljive meritve telesne temperature. Ker na telesno temperaturo vplivajo različni dejavniki, kot npr. telesna aktivnost in temperatura okolja, ni vsaka meritev točna. Da bi izmerili »osnovno«, t.i. bazalno temperaturo telesa, je potrebno meritve opravit po daljšem mirovanju – najbolje takoj po prebujanju v jutranjih urah. Bazalno temperaturo beležimo vsak dan, kar nam po nekaj mesecih nudi vpogled v menstrualne cikluse.


Opazovanje cervikalne sluzi

Cervikalno sluz izloča maternični vrat, ki ločuje maternico od vaginalnega kanala. Cervikalna sluz v plodnem obdobju v vagini nevtralizira pH vrednost in vodi semenčica preko materničnega vrata v maternico, po ovulaciji pa njena kislost naraste, s čemer ustvarja manj ugodne pogoje za preživetje semenčic. Proizvajanje cervikalne sluzi plodnega obdobja povzroči hormon estrogen, ki je pri ženskah odgovoren tudi za začetek ovulacije. Če ženska spremlja, kako čuti cervikalno sluz na zunanjem spolovilu, lahko ugotovi, kdaj se njeno telo pripravlja na ovulacijo in kdaj je ovulacija mimo. Ženska je najbolj plodna takrat, kadar je sluz prozorna, steklena in raztegljiva. Za ocenjevanje in beleženje kvalitete cervikalne sluzi se uporablja Billingsova metoda.


Simptotermalna metoda

Simptotermalna metoda združuje merjenje bazalne temperature in opazovanje cervikalne sluzi, lahko pa tudi spremlja položaj materničnega vratu. Zaradi opazovanja različnih pokazateljev, je simptometralna metoda ena od bolj zanesljivih metod spremljanja menstrualnih ciklusov.


Naštete metode vam lahko pomagajo tako pri zanositvi kot pri ogibanju nezaželeni nosečnosti. Dobro pa je vedeti, da v slednjem primeru učinkovitost zaščite ni primerljiva z ostalimi kontracepcijskimi metodami. Zaradi nepravilne uporabe metode, kakor tudi nepredvidljivosti trajanja posameznih menstrualnih ciklusov, se lahko zgodi, da imata partnerja nezaščitene spolne odnose v plodnem obdobju. In seveda - spolni odnosi v neplodnem obdobju ne nudijo zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi.

 

 

Preberi še:

Merjenje bazalne telesne temperature

Kaj je bazalna telesna temperatura?

Pomoč pri soočanju z neplodnostjo

Kako najlažje in najhitreje narediti otroka?
Za zanositev se mora poklopiti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. K...
4
Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
4
Ovulacija in oploditev
Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...
3
Motnje menstrualnega ciklusa
Vsaka ženska obdobje pred menstruacijo in med njo doživlja drugače. Motnje menstrualnega ciklusa so različne in pogoste....
3


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Ultrazvok dojk: Zgodnje odkrivanje raka
Ultrazvok dojk je primeren za preiskavo in odkrivanje raka na dojkah pri ženskah, mlajših od 35 let. Prav tako je primer...
Merjenje bazalne telesne temperature
photo
Morda si želite povečati verjetnost zanositve, ali pa se bolje seznaniti s svojimi ciklusi. Merjenje bazalne telesne tem...
noč čarovnic
Lelly28 RR

Ali s svojimi otroki za noč čarovnic izrezljate buče?