|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ni vsaka otrokova fotografija za na Facebook!

M. T., 29.6.2023
Naši otroci so ljubki fotomodeli, na njihove dosežke smo izjemno ponosni in čeprav bi želeli celemu svetu pokazati, kaj vse naš škratek zmore, se moramo zavedati, da ne sodi vse na splet. Z objavami otrok na svojem Facebook profilu bodite previdni.

image
Ni vsaka fotografija za na Facebook! (Freepik.com)
/11


Socialna omrežja so dandanes eden od glavnih komunikacijskih kanalov, preko katerih veliko staršev izkazuje ponos nad svojimi otroki s tem, da objavlja njihove srčkane fotografije v vseh mogočih situacijah. Toda, ob tem le malo staršev dejansko pomisli, kako bi se ob tem počutil njihov otrok, ali bi se z objavo strinjal, če bi imel možnost, da nam pove in ali je objavljanje fotografij otroka na spletu sploh varno. 

 

PREBERITE TUDI: 6 razlogov, zakaj ni dobro objavljati slike otrok

 

O objavah odločate starši

Ste kdaj pomislili, kako bi se počutili, če bi nekje na spletu izsledili svojo fotografijo iz otroštva, ko ste se kopali v kadi oziroma sedeli na kahlici ali celo našli videoposnetek, kako z nago ritko čofotate po morju? Večina staršev na to ne pomisli, dejstvo pa je, da bi morali! Kot ugotavlja novinarka Ana Rupar (Planet Siol.net) je "med starši postala prava moda, da skoraj vsak trenutek odraščanja svojih ljubih otrok delijo s prijatelji, znanci ali celo neznanci na različnih socialnih omrežjih. Veliko današnjih otrok se bo, ko bodo nekoliko starejši, spopadlo s takšno spletno zgodovino."


Starši, kot otrokovi zakoniti skrbniki, odločate, kaj je v otrokovo korist in kaj ne, kaj je zanj dobro in kaj ne. To pomeni, da vam nihče ne morem preprečiti, da bi takšne "srčkane" videoposnetke in fotografije, delili v medijih in na spletu, pravijo strokovnjaki. Nihče vam ne more "soliti pameti" in vam govoriti, kaj je primerno in kaj ne, kot ljubeči starši pa bi se morali zavedati, kaj lahko določene objave pomenijo, kakšno nevarnost lahko predstavljajo in kako lahko celo otežijo otrokovo življenje v prihodnosti.

Kot je za Planet Siol.net opozorila Ajda Petek iz Centra za varnejši internet naj "starši dobro premislijo, katere fotografije spadajo na splet in katere so morda primerne zgolj za domači album, ki ga bodo pokazali le tistim, ki jih bodo obiskali. Marsikatera fotografija se nam zdi zelo prisrčna, ko sedi na kahlici ipd. Vendar pomislimo, da otroku, ko bo starejši, morda to ne bo všeč, in da bi se mu lahko sovrstniki zaradi tega posmehovali."

 

PREBERITE TUDI: So otrokove fotografije na Facebooku varne?

 

Fotografije golih otrok ne sodijo na splet!

Mali razgaljeni trebuščki in simpatične ritke so v domačem okolju povsem normalne in tudi fotografije golih malčkov v domačem albumu niso nič posebnega, na spletu pa je to nekaj povsem drugega. Fotografije razgaljenih in celo golih otrok na splet nikakor ne sodijo in zaradi tega vas lahko obsodijo celo zlorabe lastnega otroka. Kot pojasnjujejo na Portalu Siol.net je "namreč mogoče anonimno prijaviti nelegalne vsebine, med katere spadajo tudi posnetki spolne zlorabe otroka." 

Prijavo lahko vsakdo poda pri Centru za varnejši internet v okviru projekta Spletno oko. "V okviru tega smo policiji posredovali tudi fotografije, ki v družinskem albumu ne bi nikogar zmotile, ker pa so se pojavile na spletu, se nekomu niso zdele najprimernejše," pravi Petkova iz prej omenjenega centra. V takšnih primerih se ocenjuje, da je otrok ogrožen in starši se boste morali soočiti z državnim aparatom, ki se bo vmešal, zato da bo zaščitil vašega otroka in njegove pravice. Takšna objava se vam lahko hitro vrne v obliki izjemno travmatične preizkušnje tako za vas kot za otroka in tega si najbrž nihče od nas ne želi, zato ohranite nekatere fotografije in posnetke samo zase ter za svoje najbližje.

 

Splet je lahko otroku nevaren

Na spletu so informacije, ki jih delite, dostopne širšemu krogu ljudi, kot se dejansko zavedate in z objavami aktivnosti svojih otrok in njihovih najljubših kotičkov lahko ogrozite otrokovo varnost. "Znanci", ki so vaši tako imenovani prijatelji na socialnih omrežjih, morda niso tako nedolžni, kot si mislite. Ni malo zgodb o tem, kako so ti "znanci" zlorabili podatke o otroku zato, da so otroka premamili in ga ugrabili.  "Z objavami fotografij in informacij, kdaj vaš otrok praznuje, kje se zadržuje, katero šolo obiskuje, lahko ogrozite njegovo varnost," je zapisala Ruparjeva, Petkova pa še opozarja: "Pri objavah takih informacij bi morali biti starši skrajno previdni in se zavedati, da vse te fotografije lahko vidi širok krog ljudi, za katere niti ne vemo, kdo in kaj so ter kakšen namene imajo."

 

Kaj pa otrokov lastni profil?

Čeprav je to vaš otrok, so objave otroka brez njegovega dovoljenja dejansko vdor v njegovo zasebnost, prav tako kot gre za vdor pri odraslih osebah. Otroku je potrebno dovoliti, da si sam ustvari svojo spletno identiteto, ko je za to dovolj star. Še bolj neprimerno je, da starši za otroka ustvarite svoj profil. Kot je za Planet Siol.net opozorila Ajda Petek gre v tem primeru že za krajo identitete, saj starši objavljajo v imenu nekoga drugega. Obenem so socialna omrežja tako ali tako omejena na starost nad 13 let.

 

Nasvet za starše

Če se ne morete upreti objavam svojega ljubkega malčka, vsaj poskrbite, da bo vaš profil zaklenjen za ozek krog prijateljev, ki jih tudi osebno poznate, ali da so vsaj te fotografije zaščitene z geslom, namenjenim le ožjim prijateljem. Obenem tudi svoje prijatelje opozorite, da ne želite, da jih delijo naprej. 


VIR: Planet Siol.net


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
4
Svetovni dan vode 2009
NEW YORK, 22. marec 2009 – Letošnji svetovni dan vode, ki ga obeležujemo v nedeljo 22. marca, poziva k skupnim prizadeva...
3
5 stvari, ki si jih otroci vedno zapomnijo...
Nekateri trenutki ustvarjajo spomine. Njihove spomine, ki se jih bodo verjetno spominjali vse življenje.
3
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
3



BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?