|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

7 vprašanj, o katerih se morate pogovoriti s svojim partnerjem, preden zanosite

Uredništvo Ringaraja.net, 14.5.2023
Ko se dojenčki pridružijo družini, jih spremlja veliko sprememb – nekatere so neverjetne (pripravite se na prvi nasmeh, mama), druge pa so zahtevni (zdravo, menjava plenic ob 2. uri zjutraj).

image
O čem se morata nujno pogovoriti? (Freepik.com)
/11


Če načrtujeta otročka, je dobro, da začneta razmišljati vnaprej o svojem življenju kot starša.

Strokovnjaki za odnose so izpostavili teh 7 vprašanj, o katerih morata govoriti, preden se podata na največjo pustolovščino v svojem življenju: starševstvo.

 

1. Zakaj zdaj?

Ni pravilnega ali napačnega odgovora, vendar je bistveno, da sta istega mnenja glede tega, kaj cenita, kako sta že odrasla kot par in zakaj oba čutita, da je čas za dojenčke.

 

PREBERITE TUDI: 7 zvezdnic, ki so imele težave z zanositvijo 

 

2. Kako bo to vplivalo na naju kot par?

Dr. Terri Orbuch, strokovnjakinja za odnose, predlaga, da se do prihoda otroka pogovorite o vsakem od svojih pričakovanj, pri čemer pokrijete vse, od razdelitve odgovornosti do tega, kako se bo dinamika spremenila.

 

Ne pozabita govoriti o:

- Delitev dela: Vključuje menjavo plenic, prebujanje ponoči, nego otroka podnevi, kopanje, čas spanja itd.

- Finance: Kaj se bo spremenilo? Bosta skupaj ustvarila nov račun? Kako bosta varčevala za stroške vajinega otroka?

- Kako se bo vajin odnos spremenil: Če v mešanico dodate tretjo osebo, bodo stvari nekoliko drugačne. Ampak brez panike! Ne pozabita skupaj razpravljati o svojih upih in strahovih, da bosta na isti strani.

 

PREBERITE TUDI: Živila, ki potrojijo možnosti za uspešen IVF

 

3. Kako močna sva kot par trenutno?

Ashley Davis Bush, psihoterapevtka in avtorica knjige 75 navad za srečen zakon, pravi: »Začutiti moraš, da stvari delujejo, da sta si blizu, da skupaj dobro obvladujeta stvari.« Otrok ne bo nič olajšal, zato poskrbite, da boste najprej in predvsem utrdili svoj odnos.

"Pogosto pari mislijo, da jih bo rojstvo otroka zbližalo, če nekaj začne škripati," pravi Ashley Davis Bush. "To ni res. Imeti otroka je lahko zelo stresno za odnos, zato morate začeti na močnih tleh. Če začnete šibki, se bodo stvari samo poslabšale."

 

4. Kakšna starša želiva biti?

Terapevt Zach Brittle predlaga, da razpravljate o tem, kaj obema pomeni biti starš. To lahko pomeni pogovor o svojem otroštvu in svojih starših.

»Starševstva se učimo od svojih staršev. Nekateri od nas imajo čutijo hvaležnost in spoštovanje do svojih staršev. Nekateri med nami pa ne,« pravi Brittle. »Pomembno je, da oba partnerja drug drugemu izpostavita svoje pojme starševstva, da si lahko določita svojo pot, namesto da nezavedno zdrsneta na pot svojih staršev.«

 

PREBERITE TUDI: To morata storiti preden zanosita!

 

5. Kako bova otroke vzgajala?

Poročna in družinska terapevtka Chrissy Powers, ki je tudi sama mama treh otrok, pravi, da je o disciplini in vzgoji treba razpravljati.

»Ko odpiramo temo vzgoje, discipline in kaznovanja, menim, da bi se moral par pogovoriti o tem, kakšna je bila njihova vzgoja, kaj jim je bilo všeč in kaj ne."

 

6. Kako si bova po rojstvu otroka vzela čas za najino razmerje?

Ali ste pripravljeni v svojo družino dodati še eno osebo (čeprav je neverjetna)?

Brittle pojasnjuje: »Ko pride dojenček, bo zahteval skoraj ves vaš čas, energijo in ljubezen. To pomeni, da boste za svojega partnerja imeli manj. To je samo dejstvo. Morali boste biti veliko bolj premišljeni glede časa, energije in ljubezni, ki jih imate na voljo, ter jih uporabiti za zaščito in negovanje vaše zveze. Pari se zlahka oddaljijo, ne da bi sploh opazili, kdaj to storijo."

 

PREBERITE TUDI: 5 prednosti pozne zanositve 

 

7. Kakšno prihodnost si želiva?

Preprosto je biti vznemirjen ob ustvarjanju družine, toda kako si želite, da bi bilo življenje videti, ko bodo vaši otroci odrasli? Ali sanjate o družinskih počitnicah z enim ali dvema odraslima otrokoma ali božičnih večerjah?

»V nekem trenutku – približno 18 let po prihodu otroka – bo otrok odšel. In vidva se bosta svobodno odločala," pravi Brittle.

»Ne čakajte, da začnete sanjati o tem, kaj boste počeli. Boste odpotovali na Irsko? Kupiti čoln? Preseliti se v gore? Se vrniti na delo? Res ni pomembno, kakšne so vaše sanje, pomembno pa je, da jih imate. Pomagale vam bodo dvigniti glavo, ko bo otrok zahteval vso vašo pozornost, in vam dale vizijo za prihodnost, ko vas bo prevzela sedanjost."

 

VIR: Mother.ly

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

7 let čakanja na otroka: Zgodba, ki me ne ...
Povedala vam bom nekaj zelo intimnega ... In bolečega. Sedem let sem se spopadala s svojo žalostjo, pustila je posledice...
17
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
5
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
4
Ženski orgazem ima devet ravni
Številni moški in ženske vaginalne krče na četrti ravni popolnega ženskega orgazma napačno pojmujejo kot popolni orgazem...
4



7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
Bakterija, ki povzroča raka
V Sloveniji je kar četrtina ljudi okužena okužena z bakterijo Helicobacter pylori, ki povzroča raka na želodcu. Odziv na...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?