|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Naravne metode lajšanja bolečin v porodnišnici

Helena Primic, 2.5.2022
Preverili smo, s katerimi naravnimi metodami si lahko porodnice pomagajo lajšati bolečine med porodom v slovenskih porodnišnicah.

image
Porodnica se med porodom lahko masira sama, še bolje pa je, če ji z različnimi tehnikami pritiskov na določene točke, ki lajšajo intenzivne občutke med porodom, pomagajo izkušeni porodni spremljevalci. (Freepik.com)
/11


Vse, kar zaužije oziroma pride v kri nosečnice, bo prejel tudi dojenček. Kar velja tudi za vsa zdravila tako v času nosečnosti kot med porodom.

Prav zato se vse več nosečnic poskuša izogniti protibolečinskim zdravilom in iščejo naravne poti lajšanja porodnih bolečin.

Preverili smo, s katerimi naravnimi metodami si lahko porodnice pomagajo lajšati bolečine med porodom v slovenskih porodnišnicah

 

1) Umirjeno ritmično dihanje 

"Dihanje je ena najbolj učinkovitih povsem naravnih metod, ki jih med porodom uporabljamo za lajšanje porodne bolečine. Z umirjenim ritmičnim dihanjem, na katarega se porodnica povsem osredotoči, njenemu telesu namreč pomagamo, da se umiri in sprosti," je pojasnila certificirana dula Dr. Špela Peternel, ki je tudi diplomirana voditeljica obporodnih izobraževanj, svetovalka DreamBirth®, svetovalka za nošenje dojenčkov in inštruktorica masaže dojenčkov po metodi IAIM. 

"Prav zato so tehnike dihanja eden od osnovnih stebrov priprav na porod tudi po metodi HypnoBirthing. Z določenim načinom dihanja se možganom da signal, da smo varni in da se telo lahko sprosti. Nato se veliko lažje doseže tudi umiritev uma. Ta pa je potrebna, da se začenjo izločati hormoni, ki porod podpirajo in olajšajo ter še dodatno sprostijo telo. Spet drugi dihalni ritmi podpirajo maternico, da kar najbolje izkoristi svojo moč v času krčenja, kar tudi lahko pomeni krajši porod. Hkati pa se s takim dihanjem dovede kar največ kisika do mamice in dojenčka, kar je seveda zelo pomembno za njuno počutje med porodom," dodaja certificirana učiteljica HypnoBirthing priprav na porod, obporodna spremljevalka - dula  za nosečnice in mame po porodu, certificirana učiteljica masaže dojenčka ter licencirana Bownova terapevtka Irena Jamšek Halas.

 

PREBERITE TUDI: 6 prednosti rojevanja v pokončnem položaju

 

2) Z gibanjem otroku olajšamo pot in tako zmanjšamo porodno bolečino

Kot sta poudarili obe sogovornici, je gibanje med porodom izjemno pomembno, saj se z gibanjem porodnica prilagaja temu, kar otrok med porodom potrebuje, in tako precej olajša intenzivnost poroda - tako zase kot za otroka.

"Ugodni porodni položaji, ki lajšajo porodno bolečino, so hoja, ples, zibanje naprej in nazaj, pokončno sedenje, sedenje na porodni žogi, počep ter položaj mačke oziroma klečanje na rokah in nogah (ta položaj je zelo priporočljiv, ko se med porodom pojavijo bolečine v križu)," nam je zaupala Peternelova.

"Žal nekatere porodnišnice gibanje in svobodno izbiranje položaja med porodom celo omejujejo - ženska mora ležati na postelji in se ne sme premikati, saj bi to motilo napravo za elektronsko opazovanje ploda (CTG) oziroma namestitev infuzije (IV). Vendar je prav gibanje in izbira določenega porodnega položaja način, ki lahko olajša materino in otrokovo počutje med porodom.

Otrok namreč nujno potrebuje mamino gibanje, ki mu omogoča, da lahko sam izpelje tako imenovane kardianalne gibe, ki so potrebni, da gre skozi porodno pot. Ti dojenčkovi gibi so tudi del integracije določenih refleksov, zato z omejitvijo materinega gibanja med porodom otroku odvzemamo podporo pri njegovem gibanju in mu lahko povzročimo kar nekaj dolgoročne škode,"opozarja Jamšek Halasova.

 

3) Masaža za sproščene mišice in več endorfinov 

Masaža med porodom (tudi z masažnimi žogicami) pomaga pri sproščanju mišic, poleg tega pa vpliva na sproščanje endorfinov - naravnih protibolečinskih sredstev, zato je doživljanje bolečine oziroma njene intenzivnosti manjše.

"Porodnica se lahko masira sama, še bolje pa je, če ji z različnimi tehnikami pritiskov na določene točke, ki lajšajo intenzivne občutke med porodom, pomagajo izkušeni spremljevalci," svetuje Peternelova. 

"Babice v porodnišnicah načeloma ne nudijo porodne masaže, razen kakšnih "angelčkov" v kakšni naravnemu porodu naklonjeni porodnišnici. Toda, če je takšna babica polno zasedena, ne more biti ves čas samo pri eni porodnici. Zato je seveda smiselno, da se porodne masaže že pred porodom priuči partner ali si pomagata z dulo," nam je svoje izkušnje zaupala Jamšek Halasova. 

 

PREBERITE TUDI: 95 % zdravih nosečnic bi lahko rodilo doma!

 

4) Topli in hladni obkladki

"Zaradi intenzivnega delovanja hormonov je ženski med porodom nekaj časa neizmerno vroče, že v naslednjem hipu pa je lahko povsem premražena. Ker pa negativne občutke, kot so utrujenost, mraz in vročino, med porodom težje prenašamo, je pomembno, da spremljevalci pri porodu porodnico, ko ji je vroče, hladijo s hladnim in mokrim obkladkom, ko jo zebe, pa poskrbijo, da je pokrita in dovolj oblečena," spremljevalce pri porodu opozarja Peternelova. 

 

5) Topla kopel ali tuš začasno omilita intenzivnost poroda

Nekatere ženske že med nosečnostjo začutijo, da bi najraje rodile v kadi, česar pa žal ne omogoča vsaka porodnišnica. Poleg tega redkokje omogočajo porod v vodi tudi v aktivni fazi iztisa, zato se pred porodom dobro pozanimajte, kako poteka porod v vodi. Skoraj v vsaki porodnišnici pa imate na voljo tuš. 

"Topla kopel ali tuš med porodom začasno omilita intenzivnost poroda. Voda namreč pomaga pri sproščanju, vendar je pomembno, da ima približno 37 stopinj Celzija, da porodnice v vodi ne zebe," je pojasnila Peternelova.

 

6) Aromaterapija, homeopatija in naturopatija med porodom

Če si želite med porodom pomagati z aromaterapijo, homeopatijo ali naturopatijo, se boste morali že pred porodom posvetovati z izkušenim aromaterapevtom, homeopatom oziroma naturopatom, ki vam bo svetoval varno in učinkovito uporabo preparatov, ki med porodom lajšajo bolečine na naraven, otroku in porodnici prijazen ter neškodljiv način.

"Med porodom zelo učinkovito delujejo različne cvetne esence, homeopatska zdravila, zdravila iz kitajske medicine in nekatera zelišča. Pomemben je tudi vonj prostora, zato med porodom lahko zelo pomagajo tudi ustrezna eterična olja, ki odišavijo prostor. Pri tem je treba paziti, da uporabimo pravo eterično olje in ne takšno, ki porod ustavi ali po porodu zmoti povezovanje med mamo in otrokom," opozarja Peternelova.

 

PREBERITE TUDI: Verniks pustite vsaj 24 ur po porodu na novorojenčku

 

7) Vizualizacije, meditacije in hipnoporod

Različne tehnike vizualizacij, meditacij in samohipnoze so izjemno učinkovit naravni način lajšanja porodne bolečine.

"Ženska se lahko že v času nosečnosti nauči tehnike, ki ji je najbližja in s katero se nauči osredotočiti se na določen spomin, predtem, kraj ali zvok, ki ji bo v času intenzivnega porodnega procesa pomagal preusmeriti pozornost stran od porodne bolečine," nam je zaupala Peternelova.

"Zanimivost hipnoporoda in posnetkov samohipnoze za porod je med drugim tudi ta, da že v izhodišču opravi z mitom o porodni bolečini in bolečine sploh ne vnaša v enačbo poroda. Dodatno vgrajevanje bolečine v podzavest namreč nima nobenega smisla, saj imamo tam ponavadi shranjenih že dovolj negativnih asociacij, vezanih na porod. Ko um že v času priprav na porod vodimo preko podob, ob katerih se um počuti varnega, si glede poroda zgradi pozitivne asociacije, kar seveda vpliva na to, kako se bo kasneje telo odzivalo na porodne dražljaje. Kamor namreč gre um, tja gre tudi telo.

Za porodnico je zato izjemno pomembno, da njen um porod prepozna kot nekaj varnega. Šele tako bo tudi njeno telo lahko zares globoko sproščeno, kar je za udobnejši porod nujno. Bolj kot um zaupa porodnemu procesu, manj je neudobja. Kar pa seveda ne pomeni, da zanikamo, da je porod intenzivna in naporna telesna izkušnja," je pojasnila Jamšek Halasova.

 

8) Elektronska naprava za blokiranje bolečine TENS

Ali je elektronska elektronska naprava za lajšanje porodnih bolečin TENS, ki jo namestimo na predel križa ob hrbtenici, kjer potem z zunanjimi elektronskimi dražljaji blokira občutke porodne bolečine, zares učinkovita in povsem naravna metoda, je stvar diskusije.

"Iskreno povedano se ne spomnim, da bi katera od žensk, s katerimi sem delala pred, med ali po porodu, slišala, da bi to napravo dejansko uporabila med porodom," je napravo TENS komentirala Jamšek Halasova.

"Težava pri napravi TENS, ki jo v porodnišnicah občasno uporabijo, je tudi ta, da se ženska namesto s porodom ukvarja z napravo, tako da se osredotoča na intenzivnost poroda namesto, da bi se preusmerila v sproščanje," opozarja Peternelova. 

 

9) Med porodom najmanj 1,5 decilitra tekočine na uro!  

Kot poudarja Peternelova, se mora ženska med porodom dobro počutiti, da lahko porod poteka čim bolj nemoteno in da ima njeno telo dovolj energije, da se mišice maternice nemoteno krčijo.

"Za nemoteno delovanje maternice mora porodnica popiti najmanj 1,5 decilitra tekočine na uro. Prav tako je pomembno, da med porodom dobi tudi dovolj elektrolitov in lahko, enostavno prebavljivo hrano. Raziskave so namreč pokazale, da uporaba hrane in pijače med porodom ne škoduje, lahko pa ga celo pospeši," je pojasnila Peternelova. 

 

PREBERITE TUDI: BLOG - NE negativnim porodnim zgodbam

 

10) Dojemanje porodne bolečine 

"To, kako ženska dojema porodno bolečino, pomembno vpliva na to, kako naporen bo porod. Če se na primer ženska zaveda, da porodna bolečina ni nevarna, pač pa je le informacija, ki sporoča, kje na porodni poti je otrok in kako se mu mora prilagoditi, da bo lahko lažje prešel skozi porodni kanal, je pogled na porod in njegovo intenzivnost povsem drugačen, s tem pa tudi doživljanje porodne bolečine," porodnice opominja Peternelova. 

Pri dojemanju porodne bolečine pa lahko porodnici zelo pomaga tudi samohipnoza. "S pomočjo tehnik samohipnoze lahko ženski med porodom pomaga tudi partner, ko ji z določeno besedo ali dotikom, ki je bil tekom priprav na porod vsidran v notranji um, da znamenje, s katerim je povezana hipna sprostitev. Takšen signal si lahko da porodnica tudi sama. Včasih pa je lahko že samo poslušanje hipnoposnetka, s katerim je nosečnica vadila v času pred porodom, dovolj, da se porodnica takorekoč v hipu začne počutiti veliko bolje, saj si je zgradila porodu naklonjen fiziološki odziv telesa ob poslušanju posnetka," nam je moč samohipnoze pojasnila Jamšek Halasova.

 

11) Partner z dotiki in ljubeznijo poveča nastanek oksitocina in endorfinov

Porodnica med porodom ob sebi potrebuje nekoga, ki mu zaupa in za katerega ve, da jo bo lahko med porodom spodbujal in tolažil. To je lahko partner, prijateljica, mama ali/in dula.

"Če se partner pred porodom nauči podpornih tehnik in razume, kakšno podporo bo partnerka potrebovala med porodom, je seveda partner najboljša podpora. S svojimi nežnimi in ljubečimi objemi ter dotiki namreč najbolj poveča nastanek oksitocina - hormona, ki povzroča krčenje maternice in tako pospeši porod. Obenem se ob njegovih nežnostih sproščajo tudi endorfini - naravna protibolečinska sredstva, zato partner lahko deluje tudi kot zelo dobro naravno protibolečinsko sredstvo," je pojasnila Peternelova.

V izjemno pomoč tako ob pripravah na porod kot med porodom je lahko tudi dula, ki pozna porodni proces in tehnike, ki pomagajo lajšati intenzivnost poroda, zato k porodu prinese domačnost in varnost. S svojo ljubečo, neprekinjeno in nežno podporo, spodbudami ter znanjem pa pomaga, da je porod manj boleča in stresna izkušnja. 

"Obstaja kar nekaj tehnik dotikanja, ki jih uporabljamo tudi dule, in se jih partner zlahka nauči. V primeru hipnoporoda pa se na določeno vrsto dotika veže tudi fiziološki odziv, ki je še hitrejši in močnejši kot navadno dotikanje, saj ga telo preko sidranja v um prepoznava kot signal za sproščanje hormonov ugodja," pojasnjuje Jamšek Halasova.

 

PREBERITE TUDI: Maske med porodom niso obvezne v vseh porodnišnicah

 

12) Spoštljiva in podporna komunikacija ter empatičen in nežen odnos 

"Sama se še vedno spomnim obiska v jeseniški porodnišnici, ko sem bila sama zadnjič noseča in je ena nosečka vprašala, kako je pri njih s protibolečinskimi metodami. Tamkajšnja babica je najprej navedla psihološko podporo in komunikacijo, s čimer se z njo zelo strinjam. Dovolj spoštljiva, empatična in nežna komunikacija namreč zelo vpliva na sproščenost in s tem doživljanje porodne bolečine. Kot je zapisal že sam Aristotel - sprostitev je najboljše zdravilo za porod," se spominja Jamšek Halasova.  

Razumevajoče in spoštljivo medicinsko osebje bo tudi razumelo, če boste med porodom želeli posebno glasbo, zatemnjeno osvetlitev in druge "porodne finte", kot se na želje porodnic preveč pogosto odzivajo v marsikateri slovenski porodnišnici. Le nekaj kilometrov severno v Nemčiji kot del porodnišnične podpore počutja porodnice med porodom omogočajo tudi homeopatijo, v Angliji in ZDA pa je marsikje na voljo tudi metoda HypnoBirthing, ponekod celo brezplačno.

Če se torej v slovenski porodnišnici želite porodne bolečine lotiti čim bolj naravno, tako Peternelova kot Jamšek Halasova svetujeta, da se udeležite priprav na porod, kjer boste spoznali, preizkusili in se naučili tehnik naravnih metod lajšanja bolečin pri porodu še preden odidete v porodnišnico.

"Največ naravnega lajšanja počutja med porodom najpogosteje pade na partnerja, zato je partnerjeva pripravljenost na porod velikokrat ključni dejavnik, kako se bo odvrtela porodna zgodba. To mi vedno znova potrjujejo tudi poporodni odzivi parov, s katerimi sem delala," nam je za konec zaupala Jamšek Halasova.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
13
Prihaja Baby Expo sejem za nosečke in bodo...
Nosečke in mamice pozor! Rezervirajte si datum 13. april. V Ljubljano prihaja že drugi Baby Expo, sejem za bodoče in mla...
4
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
3
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
3



7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....