|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Sedem razlik med nosečnostjo in PMS

Helena Mlakar, 4.3.2024
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMS, a zelo podobni simptomi se lahko pojavljajo tudi pri zgodnji nosečnosti. Kako razlikovati med nosečnostjo in PMS?

image
Imate samo težak želodec ali vam je slabo čez ves dan? (Freepik.com)
/11


Je to PMS ali sem noseča? Vprašanje, ki si ga vsak mesec postavlja veliko žensk. Znaki so namreč tako podobni, da se lahko hitro zgodi, da je ženska noseča, pa misli, da jo mučijo predmenstrualne težave, ali obratno.

Zato smo preverili, katere so tiste glavne razlike med tema zelo različnima stanjema.


1) Krvavitev

Eden od prvih znakov nosečnosti je lahko tudi vgnezditvena krvavitev, ki se pojavi šest do 12 dni od spočetja. Takrat se namreč zarodek vgnezdi v steno maternice, kar lahko privede do rahle krvavitve.

Rahla krvavitev pa je tudi eden od simptomov PMS. Zato, četudi imate vse simptome kot pri menstruaciji oziroma začetku menstruacije, bodite pozorni pri količini krvavitve. Če je ta zelo majhna, je mogoče, da to ni menstruacija, temveč ste noseči.  

 

2) Občutljive prsi

Zelo občutljive dojke se pojavijo nekaj dni pred menstruacijo in so tipičen znak PMS. A prav tako so lahko eden prvih znakov, da ste noseči.

Če vas dojke bolijo zaradi nosečnosti, bodo postale bolj otečene, areoli (oziroma pigmentiran del kože okrog bradavic) pa lahko postaneta temnejši in večji.

Pomembna razlika je tudi to, da občutljivost dojk pri nosečnosti po nekaj dneh ne mine tako kot je to značilno za PMS, ampak so dojke vse bolj boleče. 

 

PREBERITE TUDI: Čudni prvi znaki nosečnosti

 

3) Utrujenost

Če ste zvečer zelo hitro utrujeni in ste tudi čez dan utrujeni po vsaki aktivnosti ter ta utrujenost kar noče miniti, je to lahko znak, da ste noseči.

Utrujenost se sicer lahko pojavi tudi pri PMS, a ni tako izrazita. 

 

4) Pogosto uriniranje

Pogosto uriniranje, ki ga ne spremljajo krči ali bolečine, kot se to lahko zgodi pri PMS, je lahko eden prvih znakov, da ste noseči.

Pogosto uriniranje v prvih tednih nosečnosti je namreč znak, da se maternica širi in tako prične pritiskati na mehur. 

 

5) Slabost in občutljivost na vonje

Če se vam kar naenkrat zdi, da veliko bolje vonjate oziroma se vam je izostril vonj, vam je slabo pri sladkih vonjih, ko na primer vonjate parfume ali čistila … je to lahko znak, da ste noseči.

Tudi pri PMS lahko občutimo težak želodec, toda slabosti pri nosečnosti so drugačne - pojavljajo se zjutraj in lahko vztrajajo ves dan. 

 

PREBERITE TUDI: Jutranje slabosti imajo pozitivne učinke

 

6) Vrtoglavica

Pri PMS se pogosto pojavljata vrtoglavica in občutek slabosti. Vendar oboje mine čez nekaj dni.

Če se vam ti znaki ponavljajo več dni in če vam poleg tega tudi zamuja menstruacija, obstaja velika verjetnost, da ste noseči. 

 

7) Povišana telesna temperatura

Povišana telesna temperatura in pogosti oblivi vročine so dokaj pogost pojav zgodnje nosečnosti.

Rahlo povišana telesna temperatura pa se lahko pojavi tudi pri ovulaciji in traja še v času PMS. Če ni zanositve, se temperatura normalizira kak dan pred pričetkom menstruacije, če ste pa noseči, pa bo ostala nekoliko povišana tudi, če krvavite in mislite, da ste dobili menstruacijo.

 

PREBERITE TUDI:  Kaj je bazalna telesna temperatura?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
48
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
40
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
5
Dovoljeno in prepovedano v nosečnosti
Nosečnost ni bolezen, kljub temu pa se je dobro nekaterim stvarem v nosečnosti izogibati. Preberite, kaj v nosečnosti la...
4



Nosečnice sprašujejo, dula odgovarja
Ali polna luna res vpliva na začetek poroda? Se lahko v nosečnosti kopam? Ringarajina strokovnjakinja, doula Špela Peter...
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?