|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nosečnost in služba: Ob teh 5 znakih je čas, da zaključite z delom

Helena Primic, 3.8.2023
Preverite, kateri so tisti znaki, ob katerih je nujno, da se s svojim delodajalcem in ginekologom dogovorite za predčasno zaključitev z delom pred nastopom porodniškega dopusta.

image
Tudi zelo zahtevno in stresno delo je lahko ogrožajoče za zdravo nosečnost in porod. (Freepik.com)
/11


Veliko nosečnic - predvsem tiste, ki jim nosečnost ne teče gladko in brez težav - bi si želelo, da bi lahko s porodniškim oziroma materinskim dopustom začele že kar na začetku nosečnosti ter se tako povsem posvetile nosečnosti in pripravam na novega družinskega člana.


Po drugi strani pa nekatere bodoče mamice do zadnjega dne pred porodom povsem brez težav in skrbi uživajo pri svojem delu v službi.


In čeprav si večina nosečnic ne more privoščiti, da bi si same izbrale, kdaj bodo prenehale delati ali zaradi nosečnosti kar pustile službo, je pri spodaj naštetih petih znakih skrajni čas, da obiščete svojega ginekologa, da vas pošlje na predčasno porodniško oziroma nujno potreben bolniški dopust.

 

1) Znaki za prezgodnji porod

Vsaka mama si želi svojega otroka roditi takrat, ko bo zanj pravi čas. Če torej pri sebi opazite te znake, ki kažejo na grozeč prezgodnji porod, je smiselno, da se z ginekologom dogovorite, da vas napoti na predčasno porodniško oziroma bolniški dopust zaradi grozečega prezgodnjega poroda ali celo splava:

  • krči, podobni menstruacijskim - v ledvenem in križnem predelu
  • redne krvavitve ali močnejši izcedki
  • Braxton Hicksovi popadki ali razdražljiva maternica
  • visok krvni tlak in otekanje - oboje je lahko znak za razvoj preeklampsije
  • znaki, da se vaš maternični vrat odpira, na primer krvavitve ali znaki čepa
  • predrti plodovi ovoji

 

PREBERITE TUDI:  Rizična nosečnost - 5 nasvetov, da ne znoriš!

 

2) Visokorizična nosečnost 

Veliko žensk ima nizkorizično nosečnost in brez težav lahko delajo v službi vse do nastopa porodniškega dopusta. Toda, če gre za visokorizično nosečnost, ki zelo poveča možnosti za nosečniške in porodne komplikacije, pa je vsekakor nujno, da vas ginekolog napoti na bolniško. Visokorizična nosečnost zahteva tudi večji nadzor nad nosečnostjo, kar pomeni, da je že zaradi vseh nujnih nosečniških pregledov vaše delo v službi zelo onemogočeno.


V visokorizično nosečnost spadajo vse naslednje diagnoze:

 

PREBERITE TUDI:  Prepovedana opravila za nosečnice!

 

3) Fizično zahtevna služba

Vaše delo od vas morda zahteva, da ves čas sedite ali celo stojite brez odmora. Morda ste v službi cel dan naokrog na nogah, brez možnosti počitka. Če noseči predolgo sedite, lahko v kateri od žil nastane strdek. Če pa predolgo stojite, si lahko nakopljete previsok pritisk in s tem povečate tveganje za prezgodnji porod. 

Mogoče morate celo premikati težke predmete ali delate z otroki, ki jih je treba dvigovati, s čimer si povečate možnosti za poškodbe, prezgodnji porod in celo splav.

V prvem trenutku, ko boste začutili, da se pri delu preveč naprezate, se pogovorite z vašim delodajalcem, ki vam mora omogočiti prilagojeno delo. Če to ni možno, ste upravičeni do bolniškega dopusta.  

 

4) Zelo zahtevno in stresno delovno mesto

Normalno delati svoje delo je lahko na določenih zelo zahtevnih in pogosto tudi zelo stresnih delovnih mestih skoraj nemogoče, ko ste noseči. Še posebej, če imate nosečniške težave, zaradi katerih ste lahko zelo utrujeni in se zjutraj komajda privlečete v službo.

Če nosečniškim težavam dodate še zahteve delovnega mesta in povečan stres, ki ste mu izpostavljeni zaradi vse večje nezmožnosti ostati v koraku s službenimi zahtevami, hitro dobite povišan pritisk, kar lahko vodi do težav pri otrokovem razvoju, prezgodnjega poroda ter otrokove nizke porodne teže.

Če se kljub vsem prilagoditvam doma in v službi med delom še vedno počutite pod prevelikim stresom, je čas za sestanek z delodajalcem in ginekologom.

 

PREBERITE TUDI:  Kako zmanjšati strah pred porodom?

 

5) Anksioznost ali/in depresija

Nekaterim k anksioznosti in depresiji nagnjenim ženskam se razpoloženje med nosečnostjo močno izboljša. Nekaterim pa tudi močno poslabša. Konec koncev na počutje med nosečnostjo zelo vplivajo tudi hormonske spremembe, na katere nimamo vpliva in ki lahko sprožijo tudi nosečniško depresijo.


Če čutite, da zaradi svojega anksioznega ali depresivnega stanja enostavno ne morete normalno delati, čim prej obiščite svojega ginekologa, osebnega zdravnika ali terapevta, ki vam bo predpisal potrebna zdravila in bolniški stalež. Pogosto zdravila niti niso potrebna, je dovolj le nestresno domače okolje, da se bodoča mama lahko pomiri in lažje pripravi na prihod dojenčka.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
70
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
46
Sedem razlik med nosečnostjo in PMS
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMS, a zelo podobni simptomi se...
5
Je porod res takšen, kot ga prikazujejo v ...
Najbrž ste že kdaj zasledili popoln porod, kot ga prikazujejo v filmu. Nosečnica rodi brez težav, takoj po porodu je pop...
5



Nosečnost in služba: Ob teh znakih zaključ...
Preverite, kateri so tisti znaki, ob katerih je nujno, da se s svojim delodajalcem in ginekologom dogovorite za predčasn...
Dovoljeno in prepovedano v nosečnosti
Nosečnost ni bolezen, kljub temu pa se je dobro nekaterim stvarem v nosečnosti izogibati. Preberite, kaj v nosečnosti la...