|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Lažni ali Braxton-Hicksovi popadki

Petra Logar, 26.2.2024
Braxton-Hicksovi ali lažni popadki pomenijo, da maternica »vadi« za porod. Ti popadki niso znamenje, da bi se porod lahko začel ali da se bo začel v kratkem. Bolj, ko se približuje rok poroda, več lažnih popadkov boste lahko občutili.

image
Kako prepoznaš lažne popadke?
/11


Otrdevanje trebuha, Braxton-Hicksove popadke občutijo skoraj vse nosečnice. Tiste, ki so noseče prvič, jih lahko zamenjajo za prave popadke in če je rok poroda še daleč, se lahko prestrašijo, da se je pričel prezgodnji porod. A pravi popadki se od lažnih zelo razlikujejo. Pravi popadki so redni, po navadi močnejši in bolj boleči ter se stopnjujejo. Braxton-Hicksovi popadki pa trajajo po navadi do pol ure, niso redni, nato pa prenehajo.

 

V visoki nosečnosti lahko celo orgazem povzroči Braxton-Hicksove popadke. Dobite lahko občutek, da se je porod začel, vendar temu najbrž ni tako. Lažni popadki namreč povzročijo le, da se napne mišično tkivo v maternici.


NASVET: Če se vam pojavijo Braxton-Hicksovi popadki, se sprostite in jih izkoristite za vajo pravilnega dihanja.

 

PREBERITE TUDI: Rok poroda je samo okviren


Kako prepoznati lažne popadke?

O Braxton-Hicksovih popadkih smo se pogovarjali z dr. Natašo Tul Mandić, specialistko za ginekologijo in porodništvo.

 

Kaj so to lažni popadki? Kako jih prepoznamo?

"Lažni" popadki ali Braxton Hicksove kontrakcije so krči maternice, ki ne vodijo v odpiranje materničnega vratu in v porod. Maternica je mišični organ, ki se vedno do neke mere krči. V nosečnosti so, zlasti v tretjem trimesečju, ti krči pogostejši, pojavljajo pa se skozi celo nosečnost.

Lažni popadki niso boleči (lahko so nekoliko neprijetni), so neredni in trajajo kratek čas - manj kot pol minute. Pravi popadki so boleči in trajajo 45-60 sekund.

 

Ali jih ima vsaka nosečnica?

Da, ene več, ene manj, nekatere jih veliko bolj občutijo, nekatere so veliko bolj pozorne, nekatere motijo, nekatere pa ne.

 

PREBERITE TUDI: 5 nosečniških nasvetov modrih žensk

 

Zakaj se pojavljajo?

Pojavijo se zato, ker je maternica mišični organ. Vsaka mišica, ki se raztegne, se tudi krči. Maternica se z njimi pripravlja na prave popadke (so nekakšen trening pred pravimi popadki).

 

Ali so lahko nevarni, lahko vodijo v prave popadke?

Če se pojavijo v prvem in drugem trimesečju in se stopnjujejo, lahko vodijo v splav ali prezgodnji porod.

 

 

Če imate vprašanje v zvezi z nosečnostjo, ga lahko zastavite Ringarajinim strokovnjakom, ginekologom in porodničarjem TUKAJ.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
5
Nosečnost in kronične bolezni – ali gredo ...
Zdrave ženske zapleteno prilagajanje telesa v nosečnosti dobro prenašajo, tiste z nagnjenostjo ali že odkrito kronično b...
5



Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.