|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Predviden datuma poroda je vedno samo okviren

M. T., 18.2.2024
Ginekolog vam bo rok poroda izračunal s pomočjo posebne formule, vendar je to le približna ocena in ne pomeni, da se bo otrok dejansko rodil točno na ta datum. Ali obstaja zanesljivejša metoda, s katero lahko natančno določijo predviden datum poroda?

image
Otrok si bo verjetno svoj rojstni dan izbral po svoje. (Arhiv Ringaraja.net)
/11


V trenutku, ko je potrjen sum na nosečnost, si vsaka bodoča mamica in očka želita čim prej izvedeti dan, ko bo malo dete pokukalo na svet. Datum poroda si lahko izračunate s pomočjo kateregakoli spletnega koledarčka za izračun roka poroda, najbolj natančno pa vam ga bo izračunal ginekolog oziroma ginekologinja. Vendar je tudi ta »uraden« datum zgolj okviren, saj je rojstvo otroka naraven proces in tako kot velja za napovedovanje vremena, je tudi pri napovedovanju roka poroda: narava dela stvari po svoje.

 

Matematična formula za izračun datuma poroda

Stroka je iznašla matematično formulo, s katero lahko okvirno določijo predviden datum poroda. Formulo je že v 19. stoletju zapisal Franz Karl Naegele, nemški porodničar, ki je dolžino nosečnosti razdelil na deset luninih mesecev, kar je enako devetim koledarskim mesecem oziroma 280 dnevom. Njegov izračun je temeljil na prvem dnevu zadnje menstruacije. V resnici pride do spočetja običajno šele dva tedna kasneje, kar pomeni, da je nosečnost dejansko dolga le 38 tednov ali 266 dni. Torej, čeprav je od spočetja minilo šele dva tedna, je ženska po tej formuli noseča že štiri tedne.


Tudi danes je še vedno v uporabi Naegelejeva formula za izračun datuma poroda, torej bo ginekolog tudi v vašem primeru rok poroda izračunal na podlagi datuma zadnje menstruacije. Po tej formuli ginekolog predvideva, da ima ženska redne menstruacije. V kolikor menstruacije niso redne, je predviden datum poroda precej nezanesljiv, zato se kot normalen datum poroda upošteva rojstvo otroka od 38. do 42. tedna nosečnosti.

 

PREBERITE TUDI: Ko je predviden datum poroda že mimo ... 

 

Izračunajte si rok poroda

Če ginekologa še niste obiskali, si lahko s pomočjo formule precej enostavno datum poroda izračunate kar sami. Če ste imeli reden 28-dnevni menstrualni ciklus in veste datum prvega dne vaše zadnje menstruacije, k temu dnevu prištejte 280 dni (devet mesecev in še sedem dni). Če ste imeli daljši ali krajši menstrualni ciklus, temu ustrezno prilagodite tudi izračun.

 

FORMULA ZA IZRAČUN PDP

(v primeru rednega 28-dnevnega menstrualnega cikla)

1. DAN ZADNJE MENSTRUACIJE + 280 DNI = DATUM PORODA

(v primeru rednega 26-dnevnega menstrualnega cikla)

1. DAN ZADNJE MENSTRUACIJE + 278 DNI = DATUM PORODA

 

 

Veliko lažje bo, če za izračun poroda uporabite kar naš spletni KOLEDARČEK OVULACIJE, kjer boste enostavno in hitro dobili odgovor, kdaj naj bi bil vaš predviden datum poroda. Poleg tega boste s pomočjo koledarja izvedeli tudi, kdaj so vaši plodni dnevi oziroma kdaj je najboljši čas za spočetje, če vam to še ni uspelo.

 

Druge metode za izračun roka poroda

Za določanje roka poroda si ginekolog pomaga še z dodatnimi metodami, kot so ultrazvok, ginekološki pregled v začetku nosečnosti, prvi otrokovi gibi, in če se vse ujema, je predvideni datum poroda lahko natančnejši.

S pomočjo ultrazvoka in zadnje menstruacije vam bo ginekolog najlaže izračunal predvideni datum poroda do 12. tedna, zato je pri nas ustaljena praksa, da ima nosečnica prvi pregled do 12. tedna. Po 20. tednu nosečnosti namreč pričnejo otroci rasti po svojih dednih zasnovah, kar pomeni, da sta rast in razvoj vsakega otroka individualna. Takrat otrokova rast ni več zanesljiv pokazatelj predvidenega datuma poroda, ker eni otroci rastejo hitreje, drugi počasneje. Tudi otrokova rast ni enakomerna: otroci imajo obdobja, ko zelo hitro rastejo, in obdobja, ko se rast skoraj zaustavi.

 

Rok poroda je zgolj okviren, saj je v resnici zelo nenatančen

Kljub vsej tej »znanosti« glede računanja roka poroda, študije kažejo, da le 4 odstotke žensk rodi na ta datum. Vaš otrok se bo v resnici sam odločil, kdaj je napočil čas, da zapusti varno zavetje maternice.

 

PREBERITE TUDI: Kateri so prvi znaki poroda?


Proti koncu nosečnosti boste to, da se približuje porod zelo verjetno občutili sami. Pogostejše bodo neboleče kontrakcije maternice, plod se bo spustil v medenico, zato se vam bo »povesil« trebuh, zmehčal se bo maternični vrat. Vse to so prvi znaki bližajočega se poroda, niso pa odločilni, saj se vam lahko zgodi, da boste na dejanski porod čakali še kar nekaj časa. Lahko si sicer pomagate pospešiti porod s seksom, hojo po stopnicah ali s pomočjo hrane, ki naj bi prispevala k pospešitvi poroda, vendar ... Na koncu si bo otrok popolnoma sam izbral, kdaj bo praznoval svoj rojstni dan.


 


 

 

MOGOČE VAS BO ZANIMALO TUDI:

Kako pospešiti porod s hrano?

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Želela bi, da moja zgodba v vas prebudi ra...
Rodila se je zdrava in v snu. Čudovita. Popolna. Verjemite mi na besedo. Držala sem jo v naročju ..... Tako speča in pop...
5
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
3
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
3
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
3



Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?