|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kateri so prvi znaki začetka poroda?

Helena Mlakar, 11.8.2023
Ko se bliža dan poroda, je vse več znamenj, ki nakazujejo na to, da se bo porod začel. Nekatera so prava, nekatera pa ne. Edino pravo znamenje, ki ga ne morete spregledati in točno veste, da je to začetek poroda, so pogosti in redni popadki.

image
Kmalu boste v naročju držali svojega novorojenčka. Freepik.com
/11


Kaj je lažni začetek poroda?

Med nosečnostjo spodnji del materničnega vratu zapira zamašek iz žolce podobne sluzi, ki mu pravimo tudi čep. Ta med nosečnostjo preprečuje, da bi v maternico vdrla infekcija, proti koncu nosečnosti pa se začne luščiti oziroma izločati. To sicer pomeni, da se bo porod kmalu začel, toda to še nikakor ni znak za alarm. Zamašek se lahko namreč izloči že tudi do šest tednov pred porodom.


Kaj storiti ob lažnem začetku poroda?

Če se vam izloči zamašek, se torej nikar ne prestrašite. Normalno je, da je v sluzastemu zamašku tudi nekaj sveže ali temne krvi. Če ob tem nimate tudi popadkov, bolečin v spodnjem delu trebuha ali/in bolečin v križu, potem ni nujno, da se je porod začel. Pokličite osebnega ginekologa, povejte, kaj se je zgodilo, in se naročite na pregled.


Kako naj vem, da so popadki lažni?

Mnogo bodočih mamic zamenja lažne Braxton-Hicksove popadke za prave. Predvsem tiste bodoče mamice, ki so noseče prvič in če so lažni popadki močni. Razlika med lažnimi in pravimi popadki je v tem, da se lažni pojavljajo neredno, morda eden ali dva na uro, potem pa se umirijo. Pravi popadki pa se iz ure v uro pojavljajo vse bolj pogosto in se tudi stopnjujejo, postajajo vse močnejši.


Kaj pomenijo krči?

Nekatere nosečnice proti koncu nosečnosti tarnajo, da imajo krče, ki so zelo neprijetni. Če se vam to zgodi, merite koliko preteče od enega do drugega krča ter kako dolgo trajajo. Morda so to zares popadki in če so redni, na manj kot pol ure in tako zelo močni, da morate prekiniti s tistim, kar tisti hip počnete, potem pokličite osebnega ginekologa in mu opišite situacijo. Lahko pokličete tudi v porodnišnico in svetovali vam bodo, kaj storiti.

 

PREBERITE TUDI: 7 znakov, da se maternični vrat aktivno odpira

 

Kdaj mi bo odtekla plodovnica?

Plodovnica je tekočina, ki varuje otroka v maternici. Jajčni ovoji običajno počijo, ko se maternični vrat odpre. Če se to zgodi, je to znak, da je pričetek poroda tu. Včasih pa ovoji ne počijo sami, v tem primeru vam jih bo predrla babica ali porodničar, ko boste v porodni sobi. Predrtje jajčnih ovojev je popolnoma neboleče. Ko so predrti jajčni ovoji, je znak, da se je porod pričel. Popadki bodo postali vse bolj pogosti in močnejši.


Kako naj vem, da mi je odtekla plodovnica?

Pri večji količini tekočine boste takoj vedeli, da vam je odtekla plodovnica. Lahko pa vam plodovnica začne odtekati tudi počasi in mnogo mamic je zaradi tega zaskrbljenih. Enostavno ne vedo, ali jim odteka plodovnica ali ne. Da boste zares pomirjene, lahko naredite test. Uporabite dnevni vložek in ga nosite nekaj časa. Potem poglejte, kaj je na njem. Urin ima drugačno barvo in vonj kot plodovnica. Plodovnica je največkrat bistra ali rahlo rumenkasta in brez vonja. Njenega iztekanja tudi ne morete nadzorovati.

Če vam odteče plodovnica oziroma ste ugotovili, da vam počasi odteka, se nikar ne prestrašite, pokličite osebnega ginekologa ali porodnišnico. Svetovali vam bodo, kako ukrepati dalje.

 

PREBERITE TUDI: Lažni ali Braxton-Hicksovi popadki

 

Kaj je lahko znak za preplah?

Če je plodovnica, ki vam odteče, temno zelena, je to znak, da ji je primešan mekonij (snov iz otrokovih prebavil), ki je sicer navadno prvo otrokovo blato po rojstvu. Če je otrok prvo blato izločil pred porodom, je to znak, da je v stiski. V tem primeru morate takoj v porodnišnico.

Prav tako morate takoj v porodnišnico, če je v vodi, ki vam odteče, tudi veliko krvi ali če je krvavitev sveža in se nadaljuje tudi potem, ko vam je voda že odtekla.


Kaj naj naredim, če mislim, da se je porod začel?

Pravi popadki se pojavljajo v rednih presledkih, so vedno močnejši in pogostejši. Če se vam stopnjujejo, pokličite v porodnišnico in svetovali vam bodo, ali je že primeren čas za odhod od doma.

Ko boste odšli v porodnišnico, ne pozabite vzeti s sabo vse dokumentacije, ki jo boste potrebovali, in osebnih stvari. Ohranite mirno kri, naj vas nikar ne bo strah. Porod se je pričel, pred vami je najlepši trenutek, na katerega ste se pripravljali dolge mesece. Zapomnite si, da ste vsak predihan popadek bližje vašemu malemu čudežu. In srečno!

 

Če imate vprašanje o nosečnosti in porodu, ga lahko zastavite Ringarajinim strokovnjakom, ginekologom in porodničarjem TUKAJ.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
13
Spremembe na dojkah v nosečnosti
Spremembe dojk so pogosto eden prvih znakov nosečnosti. Že v šestem do osmem tednu nosečnosti se lahko dojke opazno pove...
6
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
6
Sedem razlik med nosečnostjo in PMS
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMS, a zelo podobni simptomi se...
5



FOTO: Lepota poroda - čudež življenja
videophoto
Poglejte si čudovite fotografije poroda in prvih trenutkov, ko starša zagledata svojega novorojenčka, ob katerih ne bost...
V petek, ob 16. uri, sem doživela spontani...
"Imeli ste popolni splav. Nobenih znakov nosečnosti ni,« je dejal zdravnik. Prosila sem ga, naj mi to ponovi petkrat, k...