|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

7 znakov, da se maternični vrat aktivno odpira

Helena Primic, 3.3.2024
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko je maternični vrat odprt, daljša je ta črta.

image
Odpiranje materničnega vratu si predstavljajte kot odpiranje rože, ki se odpira postopoma in v pravem ritmu. (Freepik.com)
/11


Odpiranje materničnega vratu je ključen del poroda. Maternični vrat, ki je med nosečnostjo zaprt, da je otrok varen v maternici, se mora med porodom zmehčati, skrajšati in odpreti vse do deset centimetrov (ko tako rekoč izgine), da se lahko otrok spusti v porodni kanal in porodi.

Zato je povsem naravno in logično vprašanje, ki si ga postavlja veliko nosečnic in porodnic: 

Kako lahko brez vaginalnega pregleda vem, da se moj maternični vrat uspešno odpira in sem že blizu cilja - pri tistih magičnih desetih centimetrih? 

Preverili smo sedem znakov, ki kažejo, da se je vaš maternični vrat začel aktivno odpirati in bo kmalu potrebno samo še potiskanje, da boste končno lahko svojega težko pričakovanega dojenčka stisnili k svojim prsim.

 

1. Vaginalna bolečina kot strela

Gre za bolečino, ki jo veliko nosečnic začuti že v nosečnosti, ko se približujejo predvidenemu datumu poroda, in jo povzroča pritiskanje otrokove glavice na medenični predel.

Ko namreč otrokova glavica pritisne na živce na tem predelu telesa, je občutek, kot bi v vagino zadela strela. In prav ta ostra vaginalna bolečina je znak aktivnega širjenja materničnega vratu.  


PREBERITE TUDI: Nosečniške težave - Kako zmanjšati bolečine v križu?

 

2. Ko se odlušči maternični čep, lahko zagledate tudi kri

Med nosečnostjo je maternični vrat zaprt z materničnim čepom, ki otroka varuje pred bakterijami in infekcijami.

Toda, ko se bliža porod in se maternični vrat začne odpirati, se čep začne luščiti, mehčati in izločati. Izloček je lahko velik kot čajna žlička, v obliki čepa ali razpuščen, lahko pa so vidne tudi krvave sledi.

Ko opazite izcedek ali čep, pomeni, da se bo porod začel čez nekaj ur, dni ali celo tednov, vsekakor pa je znak, da se dogajajo spremembe na materničnem vratu.  

 

3. Krči tik nad sramno kostjo in v spodnjem delu hrbta

Nosečnost - še posebej zadnje trimesečje - je seveda polno različnih bolečin in krčev. Če se krč pojavi zelo nizko - tik nad sramno kostjo, je to lahko znak širjenja materničnega vratu. Krči ob odpiranju materničnega vratu so lahko zelo podobni menstrualnim krčem tik pred menstruacijo ali ob začetku menstruacije.

Ta krč tik nad sramno kostjo lahko spremlja tudi topa bolečina v spodnjem delu križa, ki se pojavlja v rednih intervalih. Takšno dogajanje je lahko tudi znak, da se bodo kmalu začeli porodni popadki.

 

PREBERITE TUDI: Kateri so prvi znaki začetka poroda?

 

4. Potipajte zgornji del maternice

Večina si osnovni proces fiziologije poroda pogosto predstavljamo povsem narobe - najprej se odpre maternični vrat, nato se maternica (s)krči in otrok se rodi. V resnici pa je za to, da se maternični vrat lahko dovolj odpre za prihod dojenčka, najprej potrebno krčenje maternice s popadki.

Pred porodom je namreč maternica povsod prekrita z debelo plastjo mišic, ki jih odpiranje materničnega vratu povleče navzgor, tako da se v zgornjem delu odebelijo. To lahko preverite tudi med popadkom - koliko prstov lahko spravite med zgornjo steno maternice in linijo modrca?

Na začetku poroda boste v ta prostor verjetno lahko vstavili pet prstov, toda ko se bo maternični vrat odpiral, otrok pa začel spuščati, se bo maternica dvignila in ne boste mogli več vstaviti vseh pet prstov. 

 

5. Na zadnjici se lahko pojavi vijolična črta

Čeprav se sliši kot vraževerje, gre za znanstveno potrjeno metodo - ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici od anusa navzgor do vrha razmika med ritnicami pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta.

Ta črta se pojavi pri večini žensk, njena dolžina pa je odvisna od odprtja materničnega vratu - bolj ko je maternični vrat odprt, daljša je črta.

Glede na lokacijo črte in intenzivnost samega procesa poroda boste sami težje preverili pojav in dolžino črte, toda morda lahko zaprosite za pomoč partnerja, dulo ali babico ter tudi tako ugotovili, kako daleč ste že z odpiranjem materničnega vratu brez potrebe po vaginalnem pregledu, ki lahko povzroči nasproten učinek - nenadno zaprtje materničnega vratu. 

 

PREBERITE TUDI: Počasen porod - 7 trikov za pospešitev

 

6. Najprej boste prenehali govoriti, nato se lahko "čudno" oglašate

Ko je porod v začetni fazi, se lahko še normalno premikate in pogovarjate. Toda, bolj ko se maternični vrat odpira in močnejši kot so popadki, večja je želja po koncentraciji, dihanju in premikanju bokov. Vsekakor pa ne po pogovoru!

Ko se več ne boste spraševali, kaj si drugi mislijo - pa četudi se boste slekli do nagega, se polulali ali celo izrekli kakšno kletvico, ste najverjetneje v fazi prehoda med prvo in drugo porodno fazo, ki je lahko zelo intenzivna.

Na določeni točki poroda večina porodnic povsem izgubi željo po besednem izražanju, se pa lahko pojavi želja po drugačnem oglašanju - glasnem dihanju, ječanju in rjovenju ali tudi petju. Še posebej, ko se porodnica bliža desetim centimetrom.

 

7. Prisluhnite svoji intuiciji, telesu in otroku

Zadnji, pa vendar niti približno najmanj pomemben znak odpiranja materničnega vratu lahko prejmete od svoje intuicije. Žal večina sodobnih žensk težko prisluhne lastni intuiciji, kar pa lahko uspešno vadite že v nosečnosti. Kako čutim svoje telo in vse nosečniške spremembe? Lahko začutim svojega otroka in kaj počne? 

Če niste prepričani, ali se vaš maternični vrat odpira ali ne, se čim bolj poglobite sami vase in prisluhnite, kaj vam bo povedalo telo. Ko bo prišel čas za potiskanje, boste zagotovo vedeli, kaj morate početi, ne da bi vam drugi morali naročati, kdaj in kako je treba pritisniti. Le prepustiti se morate porodni sili, ki bo stekla čez vaše telo ter zaupati tako lastnemu telesu kot otročku, ki vam bo pomagal ves čas poroda.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
14
Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
12
Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...
6
Pogosta vprašanja nosečnic: odgovarja dr. ...
Od dne, ko je nosečniški test pozitiven pa do dne, ko v naročje dobite svojega novorojenčka, se vsaki bodoči mamici pora...
4



Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...