|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Počasen porod: 7 trikov za pospešitev

Helena Primic, 17.7.2023
Tudi, če se je odpiranje materničnega vratu začasno ustavilo, to še ne pomeni, da porod ne napreduje. Največkrat le mama ali/in otrok potrebujeta malo več časa za nadaljevanje potovanja na tej edinstveni porodni poti.

image
Če nekatere ženske potrebujejo deset minut za en dodaten centimeter odprtosti materničnega vratu, druge potrebujejo dve uri. In to v veliki večini primerov ne pomeni, da je z ženskim telesom in porodom kaj narobe. (Freepik.com)
/11


Kljub idealni nosečnosti in skoraj učbeniškem začetku poroda, se porod ob prihodu v porodnišnico velikokrat ustavi oziroma se nenadoma upočasni. Do "zastoja poroda" lahko pride tako v prvi kot drugi fazi poroda, najpogosteje pa med prvo in drugo fazo potiskanja. 

Ko gre porod (pre)počasi, so porodnice v porodnišnicah največkrat deležne številnih medicinskih posegov in zdravil za pospešitev poroda, ki lahko na porod, mamo in otroka vplivajo tudi negativno.

Zato smo zbrali sedem povsem naravnih trikov, ki jih lahko uporabite tako pri porodu na domu kot med porodom v porodnišnici, če bo porod tekel prepočasi oziroma ga boste želele na naraven način pospešiti.

 

Zastoj pri polovici porodov

Preden preverimo naravne trike za pospešitev poroda, se je dobro spomniti, da je začasen zastoj poroda predvsem med prvo in drugo fazo poroda povsem naraven in normalen.

Nekateri znanstveniki si to razlagajo kot naraven odziv materinega telesa, ki si za drugo, aktivno fazo poroda nabira energijo. V drugi fazi je namreč na vrsti potiskanje in pravzaprav najbolj naporen del poroda, zato je tak premor v resnici več kot dobrodošel, nikakor pa znak za skrb, da je s porodom nekaj narobe oziroma da teče prepočasi. 

V resnici se vsak "zastoj poroda" vedno zgodi z razlogom in veliko je takšnih, ki ne zahtevajo nobenih posegov, le dovolj potrpežljivo osebje, ki bo ženskemu telesu podarilo dovolj časa, da porod naravno steče naprej.

Znanstvene raziskave kažejo, da do takšnih začasnih zastojev pride pri kar polovici porodov! 

 

PREBERITE TUDI: CTG med porodom poveča možnosti za carski rez!

 

Kaj se dogaja s porodom, ko se začasno ustavi?

Narava je vsekakor inteligentnejša od človeka, kar je dobro upoštevati tudi pri zastojih poroda. Če se namreč porod začasno ustavi, so lahko za zastoj krivi tudi naslednji razlogi:

1) Otrok išče boljši položaj za lažji prehod skozi porodni kanal ali enostavno potrebuje še malo več masaže popadkov, da bo lažje samostojno zadihal. 

2) Maternični vrat in porodno tkivo se mehča postopoma in včasih potrebuje več časa, da se dovolj zmehča in tako prepreči morebitne porodne poškodbe. 

3) Materine dojke izdelujejo vsa potrebna protitelesa za novorojenčka, ki se začnejo aktivno izdelovati ob začetku poroda in jih je največ takoj po porodu.

4) Mama ali/in dojenček doživljata določene čustvene in energijske spremembe, za katere potrebujeta več časa.   

 

PREBERITE TUDI: Spremljevalec pri porodu je del porodnega osebja

 

Ob zastoju poroda mama potrebuje predvsem zaupanje in spodbudo

Porodnica - še posebej, če je prvorodka - se večinoma vsakega zastoja poroda ustraši. In po glavi ji lahko švigajo različne negativne misli: "Kaj pa, če je kaj narobe?", "Očitno sem ena izmed tistih žensk, ki ne morejo roditi vaginalno." ali "Toliko truda, pa vse zaman, zagotovo bo potreben carski rez."

In če od porodnega osebja ženska dobi še komentarje kot so "Še vedno ste odprti samo pet centimetrov." ali "Prav nič niste napredovali v zadnji uri.", ji to seveda prav nič ne pomaga, temveč ji še dodatno zamaje zaupanje v lastno telo in zmožnost rojevanja.

Zato ne smemo pozabiti: Tudi, če se je odpiranje materničnega vratu začasno ustavilo, to še ne pomeni, da porod ne napreduje!

Dokler vsi znaki kažejo, da sta tako mama kot otrok dobro, več kot očitno potrebujeta samo malo več časa, da bosta lahko skupaj nadaljevala to edinstveno pot rojevanja novega bitja v svet. Če nekatere ženske potrebujejo deset minut za en dodaten centimeter odprtosti materničnega vratu, druge potrebujejo dve uri. In to v veliki večini primerov ne pomeni, da je z ženskim telesom in porodom kaj narobe! 

 

PREBERITE TUDI: 6 prednosti rojevanja v pokončnem položaju

 

Osem trikov za pospešitev poroda v prvi fazi poroda

1) Vstanite in pojdite na sprehod

Ko je porodnica v pokončnem položaju, otroka spodbuja k spuščanju, pri čemer se bo otrok veliko vrtel, migal in se obračal, da bo našel idealen položaj. Zato je tako koristno, da je tudi ženska v tej fazi čim bolj v gibanju, da se lahko tudi njeno telo "naštima na dojenčka". 


2) Prilagodite porodno okolje

Če se je porod ustavil, si je dobro zastaviti naslednja vprašanja: Je v sobi presvetlo ali premrzlo? Potrebujem morda malo svežega zraka zunaj te sobe? Si želim, da je v sobi manj ljudi ali me moti kakšna konkretna oseba? Mi je trenutno prijetno in sem sproščena oziroma se počutim varno? Če je namreč ženska med porodom vznemirjena, ji bo stresni hormon adrenalin znižal raven oksitocina, ki je nujen za napredek poroda. Domače, sproščeno in povsem prilagojeno porodno okolje je eden od razlogov, zaradi katerega se vse več žensk odloča za porod na domu

 

3) Zamenjajte porodni položaj/e

 Podobno kot gibanje tudi različni porodni položaji pomagaju otroku, da se lažje premika in postavi v pravi položaj, da bo lažje pripotoval skozi porodni kanal. Vztrajanje v enem položaju - še posebej, če je ležeč - bo porod samo še bolj upočasnilo in naredilo bolj bolečega.


4) Stimulacija bradavic

 Če zgornji trije triki ne pomagajo, si lahko pomagate s stimulacijo oziroma masažo bradavic (tudi kolobarjev, kot pri dojenju), ki po naravni poti sproža večje izločanje oksitocina. Najprej pet minut masirajte eno bradavico in nekoliko počakajte ter šele nato nadaljujte z drugo, če še ni učinkov. Če še dojite in je otrok prisoten pri porodu, ga podojite in tako pospešite zastal porod.

 

PREBERITE TUDI: Prerez presredka - Kako se mu izogniti?

 

5) Seks oziroma orgazem

 Tale trik boste nekoliko težje uporabili pri porodu v porodnišnici, pa vendar ga moramo omeniti. Orgazem namreč sproži izločanje oksitocina, ki je potreben za napredovanje poroda, pa še oba s partnerjem bosta uživala. In ja, celo orgazmični porod je čisto zares možen!


6) Akupresura ali/in akupunktura

 Tale trik boste lahko uporabili le, če sta se s partnerjem že pred porodom naučila uporabe akupunkturnih točk, ki so aktualne med porodom. Ali če sta najela dulo oziroma porodno spremljevalko, ki to obvlada. Na tej povezavi si lahko naložite knjižico o uporabi akupunkture in akupresure med porodom, ki jo je napisala Dr. Debra Betts.  


7) Premislite o morebitnih čustvenih blokadah

Kakorkoli obrnemo, intenzivnost poroda lahko na dan spravi tudi zelo boleče čustvene rane, strahove in spomine, vaše ali partnerjeve. Zato je tako zelo pomembno, da se porodnica med porodom počuti ne samo telesno, temveč predvsem čustveno in duševno varno, sprejeto in ljubljeno. Tudi, ko pade v "porodni trans" in iz nje privrejo stare bolečine, zamere in strahovi. 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
6
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
5
Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
5
Sladkorna bolezen v nosečnosti
Določena oblika sladkorne bolezni se pojavi samo v nosečnosti in po porodu skoraj vedno izgine. Če se je ne zdravi, lahk...
4



7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
Te vaje pomagajo, da se dojenček obrne
Preverite preproste in varne vaje ter druge preizkušene metode, s katerimi lahko otročka v trebuščku spodbudite, da se o...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?