|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

CTG med porodom poveča možnosti za carski rez

Helena Primic, 2.4.2024
Številne znanstvene študije so dokazale, da rutinski CTG med porodom nima nobenih pozitivnih vplivov na otrokovo zdravje (nič ni manj cerebralnih paraliz!), negativno pa vpliva na večje možnosti za carski rez.

image
V središču poroda je CTG-zapis, ne pa porodnica. (Freepik.com)
/11


Merjenje otrokovega srčnega utripa in moči popadkov med porodom s kardiotokografom oziroma električnim CTG-jem je tudi v slovenskih porodnišnicah rutinska praksa.

Praksa, ki jo hvaležno sprejema večina porodnic, saj so tudi one prepričane, da je to najboljše za njihov porod in predvsem za njihovega otroka - da strokovno osebje v vsakem trenutku ve, kako napreduje porod in kaj se med porodom dogaja z otrokom. Kako mu bije srce in ali je morda v dihalni stiski, ki bi lahko pripeljala celo do cerebralne paralize.

Rutinska uporaba CTG-ja med porodom se je tako na svetovni ravni iz 45 % leta 1980, ko se je CTG začel uporabljati zaradi preventive pred cerebralno paralizo otroka, dvignila na današnjih 90 do 100 %, ko gre za rutinsko uporabo CTG-ja.

Toda, raziskave so pokazale, da takšna rutinska uporaba CTG-ja med porodom v resnici deluje ravno nasprotno - poveča se namreč verjetnost za carski rez!

 

CTG ne zmanjša možnosti za cerebralno paralizo

Številne študije, ki so bile objavljene v Lancetu, pa tudi novejše raziskave v okviru Cochrane UK in drugi znanstveni izsledki so pokazali, da rutinski CTG med porodom nima nobenih pozitivnih vplivov na otrokovo zdravje, saj se odstotek cerebralne paralize z uvedbo CTG-ja ni prav nič spremenil.

Znanstveniki ugibajo, da obstaja velika verjetnost, da do cerebralne paralize pri otroku v večini primerov pride še pred porodom. 

Ima pa rutinski CTG med porodom statistično pomemben vpliv na pojavnost carskega reza - večji odstotek CTG-ja pomeni tudi večji odstotek carskega reza, so pokazale številne znanstvene študije.

 

PREBERITE TUDI: Carski rez je zahtevna operacija

 

Kako CTG poveča možnosti za carski rez?

Če je porodnica ves čas poroda priklopljena na CTG, ima to veliko negativnih učinkov na njeno (in otrokovo!) počutje ter porod. In kako CTG poveča možnosti za carski rez?

1) Ovirano gibanje. Gibanje porodnice je zaradi CTG-ja močno ovirano, tako da se porodnica ne more instinktivno prilagoditi otrokovemu premikanju med porodom in je zato porod lahko veliko bolj boleč.

Zaradi materinega stresa - tako zaradi večjih porodnih bolečin kot vse večjega strahu zaradi pretirane medikalizacije poroda - pogosto pride tudi do lažnih CTG-zapisov, kar lahko sproži prehitro umetno pospeševanje poroda, ki nikakor noče napredovati. In že smo bliže carskemu rezu, ki je pogosto posledica tako imenovanega "zastoja poroda". 

2) Rojevanje v ležečem položaju. Zaradi CTG-ja porodnice med porodom večinoma ležijo, kar ne rezultira le bolj bolečega poroda ter večje možnosti tako za prerez presredka kot raztrganine, temveč lahko pritisk na glavno veno v ležečem položaju povzroči pomanjkanje kisika pri otroku oziroma tako imenovan fetalni stres.

To je seveda nujna situacija, ki ponovno veliko prej pripelje do carskega reza, kot če bi poskrbeli, da se bo porodnica lahko med porodom svobodno gibala in ji omogočili rojevanje tudi v drugih položajih, ne le ležečem.

 

PREBERITE TUDI: Prerez presredka - Kako se mu izogniti?

 

3) Središče poroda je CTG. Zaradi CTG-ja imajo porodnice povsem upravičen občutek, da je središče poroda zapis CTG-ja in ne ona, ki rojeva. Strokovno osebje v porodnišnicah tako pogosto vso svojo pozornost namenja predvsem zapisom CTG-ja, ne da bi se porodnice sploh dotaknili ali jo vprašali, kako se počuti. Saj vendar CTG-zapisi povedo vse! 

In če vemo, da mamino počutje močno vpliva na počutje dojenčka v njenem trebuščku tudi med porodom, ni čudno, da je zaradi CTG-ja tudi dojenček v večji stiski, kar lahko ponovno pripelje do zastoja poroda in posledično tudi carskega reza.

Da ne omenjamo tega, da tudi CTG ni vsemogočen in bi s pravo informacijo, ki bi jo dobili od pogovora s porodnico, lahko preprečili marsikateri porodni zaplet.  

 

Zakaj se torej CTG še vedno rutinsko uporablja?

Čeprav strokovno osebje v porodnišnicah porodnice želi prepričati, da bodo s CTG-jem poskrbele za večjo varnost sebe in otroka, v resnici s to napravo skrbijo za svojo varnost. Predvsem pravno. Da bodo v primeru morebitnega zapleta pravniki lahko pokazali, da je porodnišnica uporabila prav vsa sredstva (in naprave!), ki so na voljo, da bi poskrbela za čim bolj varen porod.

Da pa ne bomo do porodnišnic samo kritični, je treba omeniti tudi razlog prevelike obremenjenosti osebja v porodnišnicah, kjer morajo babice in porodničarji pogosto hkrati skrbeti za več porodov. In je CTG nekakšen "back up" - tista signalna lučka, ki osebju omogoča, da uspešno slalomirajo med več porodnicami, kar je včasih skoraj nemogoča naloga. 

 

PREBERITE TUDI: Kako lahko dula pomaga k boljši porodni izkušnji?

 

V teh primerih CTG zares lahko reši življenja!

Pa vendar lahko CTG tudi reši življenje/a! Po priporočilih porodnih strokovnjakov, je uporaba CTG-ja v teh primerih vendarle priporočljiva:

- krvavitve med porodom

- sum na zastoj rasti ploda

- preeklampsija

- prezgodnji porod ali porod po PDP (pred 37. tednom in po 42. tednu)

- predhoden carski rez

- večplodna nosečnost

- porod z medenično vstavo

- porodnice z zelo povečano telesno težo

- porodnice s kronično boleznijo, ki lahko rodijo brez carskega reza

- prezgodnji razpok plodovih jajčnih ovojev (PROM)

- pospeševanje poroda s sintetičnim oksitocinom

Glede na to, da so tako imenovani umetni popadki oziroma je pospeševanje poroda s sintetičnim oksitocinom v slovenskih porodnišnicah prav tako preveč rutinsko, ko porod poteka "prepočasi", ni čudno, da je rutinska tudi uporaba CTG-ja.

Če bomo torej v Sloveniji želeli zmanjšati odstotek carskih rezov, bomo morali v slovenskem porodničarstvu narediti konkretne spremembe glede rutinske porodne obravnave. 

 

PREBERITE TUDI: Kdaj bodo takšne bolnišnične postelje tudi pri nas?

 

Kako se lahko varno izognemo rutinski uporabi CTG-ja?

V idealni predporodni, porodni in poporodni oskrbi bo za vsako porodnico skrbela ena babica, ki bo žensko spremljala tako v nosečnosti kot med in po porodu. Ginekologi in porodničarji pa se bodo vključili le takrat, ko nosečnost in porod ne bosta potekala normalno oziroma se bodo pojavili zapleti, ki bodo zahtevali medicinsko oskrbo, ki vključuje tudi CTG.

V takšni idealni oskrbi babica zelo dobro pozna žensko, za katero skrbi, prav tako pa se med porodom posveti samo njej, zato ne potrebuje CTG-ja, da lahko spremlja porod in otrokovo počutje med porodom.

Izkušene babice moč popadkov in otrokov srčni utrip lahko merijo le z rokami ali/in stetoskopom!

Ko torej ženski porod ne bo več spremljan kot bolezen, temveč povsem naraven proces, ki v večini primerov ne potrebuje medikalizacije, bomo morda lahko ponovno ženskam vrnili vse ukradene porode, ki se vse prevečkrat in po nepotrebnem zaključijo s carskim rezom. Ni čudno, da se večina porodnišničnega osebja s kakšnimi ekstatičnimi ali orgazmični porodi še ni srečalo oziroma o njih ne poroča ali se ob njihovi omembi celo posmehljivo nasmiha.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Utrujeni? Preverite ali imate pomanjkanje ...
Pri pomanjkanju železa pride do utrujenosti, vrtoglavice, razdražljivosti, težav s koncentracijo, slabših fizičnih in um...
19
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
5
Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
5
Seksualni položaji za tretje trimesečje
Večina nosečnic, razen tistih, ki imajo rizično nosečnost, ima lahko spolne odnose vse do poroda. Že res, da je lahko tr...
5



Predviden datuma poroda je vedno samo okviren
Ginekolog vam bo rok poroda izračunal s pomočjo posebne formule, vendar je to le približna ocena in ne pomeni, da se bo ...
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?