|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prerez presredka: Kako se mu izogniti?

Helena Primic, 27.2.2024
Položaj, v katerem boste rodili, ima velik vpliv na to, ali se boste raztrgali ali bo celo potreben prerez presredka. Raztrganine se najpogosteje zgodijo v ležečih in polležečih položajih, pri katerih je največji pritisk na presredek.

image
Nožnica je dovolj velika, da lahko porodi dojenčka brez poškodb.
/11


Nobena porodnica si ne želi poporodnih poškodb, med katere spadajo tudi prerez presredka ter raztrganine nožnice in okoliškega območja.

Pa vendar je stopnja (pogosto rutinskega) prereza presredka tudi v slovenskih porodnišnicah še vedno (pre)visoka.

Ali so telesa sodobnih žensk res tako "pokvarjena", da večina žensk ne bi mogla poroditi svojega otroka brez prereza presredka?

Preverite, kateri so tisti ukrepi med porodom, ki bodo zmanjšali možnosti za prerez presredka in raztrganine.

 

1. "Pravo" osebje

Če se želite izogniti prerezu presredka, je najprej seveda pomembno, da rodite v porodnišnici oziroma ob zdravstvenem osebju, ki na prerez presredka ne gleda kot na nujen in rutinski poseg med porodom.

Ko se torej odločate, kje boste rodili, obvezno preverite, kakšna je njihova praksa glede prereza presredka. Ali presredek prerežete rutinsko ali samo v določenih primerih in katerih? Ali me boste pred morebitnim prerezom obvestili in počakali na moje dovoljenje?

Žal se tudi v slovenskih porodnišnicah še prevečkrat dogaja, da porodnicam sploh ne povedo, da jih bodo prerezali, in prerez storijo kar "mimogrede", kar je zlahka storiti, ko je porodnica v porodnem "drugem" stanju.

Tudi zato je smiselno na porod prinesti porodni načrt, v katerega lahko zapišete, da na primer ne želite, da vam prerežejo presredek in imate raje morebitno spontano raztrganino kot prerez. Znanstveno je namreč dokazano, da se spontane raztrganine lepše in prej zacelijo kot medicinski prerezi.

 

PREBERITE TUDI: Moj porod - moja odločitev in odgovornost

 

2. Otroka ne iztiskajte leže ali polleže na hrbtu

Položaj, v katerem boste rodili, ima velik vpliv na to, ali se boste raztrgali ali bo celo potreben prerez presredka. Raztrganine se najpogosteje zgodijo v ležečih in polležečih položajih, pri katerih je največji pritisk na presredek.

Presredek je pod najmanjšim pritiskom na vseh štirih (pri čemer bodite pozorni, da kolena niso postavljena preveč na široko!), v čepečem in sedečem položaju, stoje ob opori, pa tudi leže na boku.  

 Najboljši položaj za porod pa je največkrat tisti, ki ga porodnica med porodom (in to velja tudi za aktivno fazo iztisa!) instinktivno izbere sama. Če vam bo porodno osebje seveda to dovolilo in vas ne bo nagovarjalo k ležečemu položaju (Gospa, verjetno ste že utrujena, kaj če bi poskusili leže?). To pomeni, da boste svoj položaj lahko med rojevanjem svobodno spreminjale glede na lastne občutke, ki se bodo med porodom in premikanjem dojenčka po porodnem kanalu seveda ves čas spreminjali.

Ženske smo namreč različne tudi med porodom. Če nekaterim zelo ustreza lebdeč občutek poroda v vodi, imajo druge rade stopala tudi med porodom trdno na tleh. Zato poslušajte svoje telo, ki vam bo povedalo, kateri položaj je najustreznejši za vaš porod in vašega dojenčka na poti.   

 

PREBERITE TUDI: Preveč potiskanja krivo za raztrganine

 

3. Ne pritiskajte na ukaz!

Vse več je znanstvenih študij, ki so jih izvedli v različnih porodnišnicah in z njimi dokazali, da pritiskanje na ukaz porodnega osebja močno poveča možnosti za raztrganine in to tudi tiste največje, ki puščajo doživljenjske posledice.

Preden je porod postal medikaliziran in le še ena medicinska operacija več, so ženske med porodom lahko poslušale svoje občutke - se premikale, če so čutile potrebo po gibanju, otroka iztiskale v položaju, ki je njim najbolj ustrezal, ter pritiskale le takrat, ko so same začutile potrebo po potiskanju.

Če ženskam pustimo, da pritiskajo takrat, ko same začutijo potrebo po tem, večinoma pritisnejo dvakrat do trikrat, medtem pa na hitro vdihnejo. Če jih pri tem porodno osebje spodbuja, da poskušajo dihati čim bolj naravno in sproščeno, namesto da jim naročajo naj pritiskajo, se možnosti za raztrganine močno zmanjšajo.

To je potrdila tudi raziskava, ki so jo naredili v britanski porodnišnici Medway Maritime Hospital, kjer so z ukinitvijo nagovarjanja porodnice k potiskanju med iztisom stopnjo raztrganin zmanjšali iz sedem na en odstotek - torej zmanjšanje prereza presredka za kar 85 odstotkov!

 

PREBERITE TUDI: Masaža teh točk pomaga pri zelo bolečem porodu

 

4. Dopustite, da se nožnica razteza in prilagaja postopoma

"Morda vam bo pomagalo, če veste, da je normalno, če se pri rojevanju prvega otroka glavica med pritiskanjem spušča in se nato po koncu popadka umakne. Ženske, ki tega procesa ne razumejo, včasih mislijo, da nazadujejo, ker se glavica med popadkoma pomakne nazaj.

Pojasnim jim, da je ta proces dober, ker pomaga, da se nožnica počasi prilagaja velikosti, potrebni za rojstvo otroka. Pretok krvi se na tem območju poveča z menjavanjem pritiskanja in sprostitve, pritiskanja, sprostitve," pojasnjuje svetovno priznana babica Ina May Gaskin, avtorica porodne biblije Modrost rojevanja. 

Še posebej prvorodke bodite torej v aktivni fazi iztisa čim bolj potrpežljive ter dajte tako svojemu otroku kot svoji nožnici dovolj časa, da se prilagodita porodnim silam. 

V pomoč vam je lahko tudi nega presredka pred porodom in ljubkovanje klitorisa medtem, ko se otrok rojeva, saj s tem povečate nabreklost nožnice. Če vam to seveda uspe med porodom in v prisotnosti porodnega osebja oziroma je porodno okolje dovolj podporno, da se pri tem počutite zares sproščeni.

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Zgodba o superluliki

 

5. Vaša nožnica JE dovolj velika za dojenčka!

"Za moške je samoumevno, da se njihov spolni organ precej poveča in nato spet zmanjša, ne da bi se poškodoval. Če bi porodničarji (in ženske) razumeli, da imajo ženske genitalije enake sposobnosti, bi verjetno število prerezov presredka in ratrganin čez noč upadlo.

Ginekologi starejših generacij so vsadili idejo (ki je še vedno živa), da je narava pri tkivih nožnice in presredka žensko ogoljufala - en velik raztegljaj in uniči se kot poceni ogrlica," opozarja Gaskinova, ki med sodobnimi ženskami opaža zelo pogost porodni strah Kako bo tako velik dojenček prišel čez tako majhno luknjo?.

Zato si še pred porodom predstavljajte svojo nožnico, kako se vse bolj širi in veča - do ravno prave velikosti za dojenčka, ki se razvija v vaši prav tako čudežni maternici. Dovolite vaši nožnici, da nežno objame in popelje vašega dojenčka v vaše ljubeče naročje brez nepotrebnih poškodb. Ker to zmore!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

FOTO: Slabi trenutki vsake nosečnice
Nosečnost je čudovito obdobje, vendar je hkrati lahko tudi naporna. Poglejte si serijo fotografij, ki prikazuje tudi te,...
6
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
5
To se zgodi v možganih nosečnice in mamice
Kadar so nosečnice in mamice po porodu pozabljive, zmedene in občutljive, radi rečemo, da jih dajejo hormoni, ponekod ce...
4
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
4



Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
Resnična čudežna zgodba: Vaš sin ne bo pre...
photo
Na vhodu bolnišnice je mamo pričakala zdravnica in ji povedala, da sin, star en teden, ne bo preživel.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?