|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Te vaje pomagajo, da se dojenček v trebuhu obrne

Jasna Gumze, 16.8.2023
Preverite preproste in varne vaje ter druge preizkušene metode, s katerimi lahko otročka v trebuščku spodbudite, da se obrne v pravilno lego.

image
V nosečnosti vedno sedite vzravnano. (Freepik.com)
/11


Včasih iz različnih razlogov otrok ostane v medenični vstavi - z ritko ali nogicami naprej.

Ko zdravnik ugotovi, da je plod še vedno v medenični vstavi, lahko nosečnica s preprostimi, a zelo učinkovitimi vajami spodbudi, da se otrok obrne.

 

Položaj v 36. tednu

Do 35. tedna nosečnosti otročiček pogosto menjava svojo lego v maternici, saj ima zaradi svoje majhnosti še zadosti prostora. V 36. tednu pa mu zaradi njegove hitre rasti zmanjka prostora za pogosto obračanje. V tem tednu si tako otrok najpogosteje najde najudobnejšo lego, v kateri ostane do konca nosečnosti.

Otrok si navadno izbere položaj z glavico navzdol, ker se tako bolje prilega jajčasti obliki maternice. Včasih pa iz različnih razlogov ostane v medenični vstavi, to pomeni z ritko ali nogicami naprej.


Čas za te vaje je med 34. in 37. tednom nosečnosti 

Najboljši čas za tri preproste vaje, s katerimi boste svojega otročka v trebuščku spodbudili, da zavzame optimalen položaj, je od 34. do 37. tedna nosečnosti, pri dvorogi maternici pa v 27. tednu nosečnosti.

Te vaje v zdravi nosečnosti ne škodijo na otroku ne mami in nimajo stranskih učinkov, zato jih je vsekakor vredno preizkusiti.

Vseeno pa se pred izvajanjem vaj posvetujte s svojim ginekologom, ki spremlja vašo nosečnost in njene posebnosti.

Pomembno opozorilo: Kadar je otrok v pravilni, glavični poziciji, omenjene vaje niso priporočljive, saj se otrok lahko iz glavične vstave obrne v zadnjično vstavo!

 

PREBERITE TUDI: Zunanji obrat v nosečnosti

 

1. vaja na vseh štirih. S koleni in komolci se naslonite na tla, zadnjico imejte dvignjeno. Z zadnjico in boki migajte sem ter tja, levo in desno ter gor in dol. To počnite približno 20 minut. Da bo vaja udobnejša, si z mehkimi blazinicami zaščitite kolena. Po 20 minutah vadbe si vzemite dve uri počitka in šele nato preidite na drugo vajo. 

2. vaja z ležanjem na tleh. Noge pokrčite v kolenih in dvignite zadnjico. Pod zadnjico si lahko podložite dve do tri velike vzglavnike, da si boste olajšali vajo in lahko čim dlje držali zadnjico navzgor. Z zadnjico začne zibati levo in desno, sem ter tja in po malem gor in dol. Vajo izvajajte 20 minut. Po 20 minutah si vzemit dve uri počitka oziroma poljubno počnite, kar si želite, šele nato naj preidite na tretjo vajo. 

3. vaja s plazenjem. Pomikajte se po prostoru po vseh štirih. Dobro je, če si pred tem zaščitite kolena in dlani. Po tleh se plazite okrog 20 minut.

 

Vaje izvajajte dan ali dva. Po navadi zadostuje že en dan, da se otroček pravilno obrne. Naslednji dan obvezno preverite lego otroka. Če se še ni obrnil v pravilno lego, vaje drugi dan ponovite.

Včasih kljub našemu prizadevanju otrok vztraja v svojem izbranem položaju. Plod take lege nikoli ne zavzame brez razloga. Odvisna je od materinega telesa, dela, ki ga mati opravlja, gibanja, dražljajev iz okolice, od popkovine, prostora v maternici, od mesta posteljice …

 

PREBERITE TUDI: 8 stvari, ob katerih dojenčki v trebuhu najbolj uživajo

 

Redna masaža točke B67 na stopalu 

Kot dodatna podpora za dosego pravilne lege ploda pomaga tudi redna masaža stopal. Masirati morate zunanjo stran obeh mezinčkov na stopalih, saj je tam posebna točka B67, ki spodbuja plod, da se sam obrne v pravilno lego. Masaža te točke hkrati preprečuje zastajanje urina pri nosečnici in zatekanje.  

Ta metoda zagotavlja 70-odstotno uspešnost. V tujini to tehniko obvladajo skoraj vse babice, ki bodoče mamice spremljajo skozi nosečnost.

Tukaj pa preverite več o masaži za nosečnice.

 

Lučka, ki plodu kaže pravilno pot 

Poskusite pa lahko tudi s staro metodo z lučko, na katero prisegajo nekatere babice. Ta metoda temelji na prepričanju, da se otrok pomika za svetlobo.

Če je torej glavica na vrhu trebuha oziroma pod žličko, tja usmerimo lučko in jo počasi pomikamo ob strani trebuha navzdol ter zaključimo na sramni kosti. Vedno si izberemo le eno stran, po kateri potujemo z lučko - torej samo levo ali samo desno stran trebuha.

Pri tej metodi nam je lahko zelo v pomoč, če vemo, kam gleda otročiček oziroma kam ima obrnjeno glavico. Če jo ima obrnjeno v desno, se bo namreč lažje obrnil v desno stran, zato z lučko potujemo od zgoraj navzdol po desni strani trebuha.

V isto smer si lahko same ali s pomočjo partnerjev nežno masirate trebuščke. Eterična olja, ki se uporabljajo za ta namen, so olje ilang ilanga, rmana, cedre ter vrtnice. Dodajte jih osnovnemu naravnemu masažnemu olju (olivno, mandljevo, kokosovo).

 

PREBERITE TUDI: Nosečnice, bodite pozorne na temperaturo vode!

 

Plavanje in prevali v vodi ter vedno vzravnano sedenje 

K pravilni legi ploda pripomore tudi gibanje nosečnice, še posebej plavanje. Med plavanjem je priporočljivo narediti tudi kakšen preval, če ga nosečnica seveda že od prej zna.

Pomaga pa tudi pravilno sedenje in drža v nosećnosti. Nosečnica naj skozi vso nosečnost in vedno sedi z vzravnano hrbtenico in rahlo razširjenimi nogami. Izogiba naj se zleknjenemu položaju, ki je sicer zelo udoben, vendar spodbuja še en manj ugoden položaj otroka - occiput posterior.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
48
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
40
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
5
Dovoljeno in prepovedano v nosečnosti
Nosečnost ni bolezen, kljub temu pa se je dobro nekaterim stvarem v nosečnosti izogibati. Preberite, kaj v nosečnosti la...
4



7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
Očetje ob porodu: 20 čudovitih fotografij
Dragocene fotografije, na katerih vidimo navdušenje očetov, ko podpirajo svoje partnerke v porodni sobi, nam kažejo, kak...