|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Materino mleko JE najboljša hrana za otroka!

Helena Primic, 3.8.2023
V odgovor ameriškim politikom, ki so se raje kot za dojenje zavzeli za dobičkonosne interese proizvajalcev mlečnih formul, se ponovno spomnimo, zakaj je materino mleko brez dvomov najboljša hrana za dojenčka.

image
Materino mleko je 100% naravna in najbolj zdrava hrana za otroka.
/11


Ali danes sploh še kdo dvomi v to, da je materino mleko najboljša hrana za otroka, še posebej v prvih mesecih življenja?

Kot so za časopis New York Times razkrili neimenovani diplomati, ki so bili prisotni na lanskem majskem zasedanju vrha Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v Ženevi, ameriški politiki več kot očitno v to ne le dvomijo, temveč menijo celo drugače.

Na zasedanju so namreč drugim državam odkrito in grobo grozili z ostrimi sankcijami, če bodo podprle resolucijo, s katero je WHO hotela izraziti podporo dojenju kot najprimernejši obliki prehranjevanja otrok v prvih mesecih življenja in pozvati članice, naj poskusijo omejiti netočno ali zavajajoče oglaševanje tako imenovane mlečne formule oz. umetnega nadomestka za materino mleko.

 

Materino mleko je najboljše, ker ...

Zagotovo tudi ameriška javnost ne podpira takšne kapitalistično usmerjene politike, ki je za dobro kupčijo pripravljena zanikati celo osnovne naravne zakonitosti in človekove pravice. Zato si osvežimo spomin in še enkrat preverimo, zakaj je materino mleko najboljša hrana za dojenčka.


1) Prilagojeno na ure. Materino mleko se ne le dnevno, temveč celo po urah prilagaja otrokovim hranilnim potrebam. Tega mati seveda ne počne zavestno, temveč gre za nazvedni proces, ki ga vodi povezanost in energijska usklajenost med mamo in otrokom. Tudi v primeru, da se mama zavedno težko poveže z otrokom, njeno telo "ve", katere hranilne snovi in v kakšnem razmerju jih njen otrok v točno določenem trenutku najbolj potrebuje.  

Takšne optimalne prilagodljivosti ne more zagotoviti nobena mlečna formula, prav tako pa ne more doseči tako 100% naravne in ravno prave kombinacije sestavin, katerih skrivnost si znanstveniki tako zelo želijo razkriti.   

 

PREBERITE TUDI: ABC dojenja

 

2) Najbolj naravno zdravilo za dojenčka. Materino mleko ni le hrana za otroka, temveč tudi najbolj naravno zdravilo. Vsebuje namreč vsa materina protitelesa in druge imunološke zaščitne dejavnike, ki otroka ščitijo pred okužbami. Številne raziskave so pokazale in dokazale, da dojeni otroci manjkrat zbolevajo za okužbami in so manjkrat hospitalizirani v bolnišnicah.

Kako na zares varen in učinkovit način okrepiti dojenčkov imunski sistem, v resnici ve le narava. Čeprav si človek pogosto domišlja, da lahko z znanostjo kopira naravne zakonitosti, zgodovinska dejstva kažejo, da se je v resnici zelo nevarno igrati boga.

 

3) Hrana in tekočina v enem. Materino mleko otroka ne le nahrani, temveč tudi odžeja in ga tako varuje pred dehidracijo tudi v kriznih situacijah - bolezen, lakota ali celo težje življenjske situacije.  Materino mleko je tako hrana in tekočina v enem, kar pa za mlečno formulo ne moremo reči.

Če namreč otrok iz materinih prsi na začetku pije predvsem zelo redko mleko, ki otroka odžeja, mlečne žleze čez čas začnejo pošiljati gostejše in hranljivejšo mleko, ki otroka nahrani. Ko gre za adaptirano mleko, je to vedno le nadomestek za hrano. 

 

POGLEJTE TUDI VIDEO: Materino mleko je pravo tekoče zlato

 

4) Vir hrane in življenjske energije. Čeprav sta mama in otrok v telesnem stiku in povezana tudi, če ga mama hrani s stekleničko, dojenje močno presega le telesni stik in bližino. Z mlekom, ki iz maminih dojk teče v otrokovo telo, iz mame v otroka teče tudi življenjska energija, ki otroka vedno znova oživlja z najbolj čisto silo Življenja.

Mlečna formula je umetna hrana, ki se ne le po hranilni, temveč tudi energijski vrednosti ne more niti primerjati z materinim mlekom. S hranjenjem po steklenički mama otroku torej lahko da nadomestno hrano in brezpogojno ljubezen, toda energijsko ga pa ne more tako nahraniti kot s svojim mlekom.

 

In ne pozabite: Žal v življenju marsikatere ženske pride situacija, ko dojenje enostavno ne gre. Pa ni važno, kakšni so vzroki in razlogi. Takrat si tega nikakor ne smete očitati in verjeti, da ste zato slaba mama. Želeli ste si, pa enostavno ni šlo. Bolj kot hrana je za otroka še vedno pomembna vaša ljubezen in povezanost z otrokom.

Zato brez občutkov krivde otroka čim večkrat položite k svojim prsim, četudi ga ne dojite. Pustite, da se otrok crklja in igra z vašimi prsmi, se jih dotika in ob/na njih tudi zaspi. Vsaj v mislih si predstavljajte, kako iz vaših dojk teče mleko, vaš otrok pa ga željno pije in se z njim energijsko hrani. Tako boste vsaj deloma zacelili to rano, ker vam dojenje ni uspelo. Saj veste, ljubezen premaga vsako bolečino!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
16
Najlepša pomladna otroška imena
Prihaja pomlad in če ste v veselem pričakovanju, smo prav za vas pripravili seznam najlepših pomladnih imen za dekleta i...
16
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
13
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
11



Koliko mleka popije dojenček?
Najpogostejše vprašanje mamic je, koliko mleka popije njihov dojenček in ali je to dovolj, preveč ali premalo. Naj bo do...
Ali lahko materino mleko pogrevamo?
Ali lahko presežek mleka, ki si ga ob dojenju iztisnemo in shranimo v hladilniku ali zamrznemo, pogrejemo? Preverite, ka...