|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

ABC dojenja: odgovori strokovnjakinje

Helena Primic, 1.8.2022
Če imate v porodnišnici težave z dojenjem, nikar ne obupajte. Pogosto dojenje steče kasneje doma, ko smo v mirnem in domačem okolju. Strokovnjakinji za dojenje smo postavili nekaj najpogostejših vprašanj o dojenju in težavah z njim.

image
Mama, ki je žalostna, potrta in v skrbeh, bo težko dojila. (Freepik.com)
/11


Urški Repnik iz spletne šole za starše Veva.si, ki sodobnim staršem omogoča, da do strokovnih vsebin glede nosečnosti, poroda in poporodnega obdobja dostopajo kar iz domačega naslanjača, smo postavili najpogostejša vprašanja glede dojenja.


Sodobne mamice se vse bolj zavedajo, da se dojenje lahko tudi zakomplicira in da pogosto ni tako kot v predstavah, da otroka samo pristaviš in že vse lepo teče. Kje se torej najbolj pogosto zaplete z dojenjem in zakaj?

Res je. Dojenje je veščina, ki se je moramo priučiti. Enako je s kolesom - to, da ga imamo, še ne pomeni, da ga znamo voziti. Potrebne je nekaj vaje, a več kot dojimo, lažje je.

Najpogosteje se zaplete že v porodnišnici, kjer mame ne pristavljajo dovolj. Na primer podojijo na vsaki strani samo deset minut, čeprav bi otrok morda potreboval več, ali enostavno ne pristavljajo pravilno. Včasih teža ne napreduje po naših ali bolnišničnih željah in tako se mame zapletejo v začaran krog črpanja, tehtanja in dodajanja, iz katerega se ni lahko iztrgati.

 

PREBERITE TUDI: Kako naj vem, ali imam dovolj mleka?


Na dojenje zagotovo vplivajo tudi čustva. Ali je možno, da ima mama težave z dojenjem samo zato, ker enostavno ni dovolj sproščena, ker je preveč pod pritiskom podobe mame, ki mora čim prej po porodu biti fit in kot da se nič ni spremenilo?

Res je, čustva imajo na dojenje velik vpliv. Mama, ki je žalostna, v skrbeh in potrta, bo težko dojila. Tudi zato, ker je za dojenje potreben hormon ljubezni - oksitocin. Manj kot ga je oziroma več kot je pritiska, več je v telesu adrenalina, ki zakrči telo, mišice in tudi mlečne vode.

Nekatere mame tudi težko sprejmejo, da dojenje ne steče takoj in da se je na dojenčka potrebno šele privaditi. Da tudi dojenček potrebuje čas in predvsem našo bližino. Življenje v resnici nikoli več ne bo enako kot je bilo pred rojstvom otroka in realne plati materinstva so nekaj drugega kot objave na Instagramu.


Kateri je tisti najbolj osnovni nasvet mami glede dojenja, ko dojenček premalo pridobiva na teži?

Če že mora biti zares samo en nasvet, bi svetovala, da mama poišče dodatne informacije - lahko je to kakšna knjiga, forum ali svetovalka za dojenje. Tako bo lahko preverila, ali je dojenček sploh pravilno pristavljen, ali ima morda priraščen jeziček ali zgornjo ustnico, in lahko bo tudi preverila, ali se sploh učinkovito doji.

Dobro je tudi, da ugotovi, ali je teža zares tako kritična in potem temu primerno tudi ukrepa: s pogostejšim dojenjem, drugačnim pristavljanjem ali čim tretjim.

 

PREBERITE TUDI: Je res potrebno že v nosečnosti utrditi bradavice?


Veliko mam ima kar nekaj težav s pristavljanjem, nekako ne vedo, kako "naštimati" dojenčka. Katera je tista univerzalna pozicija za dojenje, ki jo dojenčki večinoma najlažje sprejmejo, mame pa se je tudi najhitreje priučijo?

Najlažje je, če dojenčka primemo in ga prinesemo v dojki. Tam bo zavohal mleko, odprl usta in nagnil glavo nazaj. Ko to stori, ga naj mama pristavi tako, da bo imel otrok usta široko odprta, spodnjo ustnico zavihano navzven (kot ribica) in bo z njo pokrival večji dol kolobarja kot z zgornjo ustnico.


Po navadi je s pristavljanjem največ težav v porodnišnici, ko je mama še pod vtisom poroda, prestrašena, morda tudi v bolečinah ... Kaj bi svetovala mladim mamicam, kako se lahko pomirijo v porodnišnici, če jim dojenje ne steče?

Če so težave z dojenjem v porodnišnici, naj nikar ne obupajo. Pogosto dojenje steče kasneje doma, ko so v mirnem in domačem okolju. Tako da v porodnišnici globoko vdihnite, se tudi izjočite, če tako čutite, ter se poskusite umiriti in čim več dojiti. Nič še ni izgubljeno in dojenje se da vzpostaviti tudi kasneje.

 

PREBERITE TUDI: Položaji za dojenje (VIDEO)

 

Kaj lahko stori mama, ki ima občutek, da se ji ves čas v eni dojki ustvarja več mleka kot v drugi. Je to ok?

Praviloma smo asimetrični tako mi kot naši otroci, zato je normalno, da dojenčki raje pijejo iz ene dojke kot iz druge. Če ena dojka proizvaja več mleka kot druga, naj mama izmenično doji in pristavlja več na tisto dojko, kjer se tvori manj mleka.

Nekatere mame recimo polno dojijo otroka samo na eni dojki. Količina mleka se tako ali tako vedno prilagaja povpraševanju in z dovolj povpraševanja je tudi na eni dojki lahko dovolj mleka za polno dojenje.


Morda še kakšen nasvet glede dojenja - predvsem za prvorodke, ki bodo prvič dojile?

Za uspešno dojenje sta potrebna dva Z-ja - Znanje in Zaupanje vase. In predvsem slednje je ključno. Zato zaupajte v svoje telo, vaše mleko je popolno in dovolj ga je.


Več o Urški Repnik in spletni šoli za starše Veva.si najdete na tej povezavi.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
94
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
5
Koliko mleka popije dojenček?
Najpogostejše vprašanje mamic je, koliko mleka popije njihov dojenček in ali je to dovolj, preveč ali premalo. Naj bo do...
5



Ali lahko materino mleko pogrevamo?
Ali lahko presežek mleka, ki si ga ob dojenju iztisnemo in shranimo v hladilniku ali zamrznemo, pogrejemo? Preverite, ka...
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?