|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

6 prednosti rojevanja v pokončnem položaju

Helena Primic, 19.4.2023
Ženske vse do leta 1700 niso rojevale leže, ko je porod na postelji v ležečem položaju na hrbtu zaradi lažjega dostopa porodničarjev postal medicinski normativ. Ki pa ga ne narava, ne sodobna znanost ne potrjujeta.

image
Porodi v pokončnem položaju so največkrat manj boleči. (Freepik.com)
/11


Ženske so se pred selitvijo poroda v bolnišnice (okrog leta 1900) med porodom vedno lahko prosto gibale. S tem ko namreč ženska med porodom menjuje porodne položaje, svoje telo prilagaja otrokovi poti in mu tako olajša prehod skozi porodni kanal, sebi pa pomembno zmanjša moč porodne bolečine.

Ženske v resnici vse do leta 1700 niso rojevale leže, ko je porod na postelji v ležečem položaju na hrbtu in z nogami pokonci zaradi lažjega dostopa porodničarjev postal medicinski normativ, ki se ga tudi slovenske porodnišnice še danes oklepajo kot najboljšega in žal pogosto tudi vsiljujočega položaja za porod.

Pa vendar tudi znanstvene raziskave (če že spregledamo modrost narave) kažejo, da je rojevanje v pokončnem položaju veliko boljše, tako za žensko kot otroka. Preverite šest pomembnih prednosti rojevanja pokonci.

 

1) Pomoč gravitacije

Zakaj bi se med porodom po nepotrebnem mučili in potiskali (preverite, zakaj je preveč potiskanja krivo za raztrganine), če lahko to namesto vas zelo učinkovito počne gravitacija? Porodni popadki namreč že po naravi otroka potiskajo ven in navzdol iz vašega telesa. Če ste torej med porodom v pokončnem položaju, lahko naravno sodelujete z gravitacijo.

Toda, če med rojevanjem ležite, morate prenašati vso težo in porodne sile, ki v ležečem položaju na hrbtu tečejo proti gravitaciji, in potiskati tako rekoč navzgor, kar je lahko zelo neučinkovito in izčrpavajoče. 

 

PREBERITE TUDI: Prerez presredka - Kako se mu izogniti?

 

2) Pokončni položaj pomembno poveča premer medenice

Če ženska med porodom leži, se lahko premer njene medenice zmanjša tudi do 30 odstotkov! Zato je porod v pokončnem položaju še toliko bolj prava odločitev, če sumite, da je otrok nadpovprečno velik. (V resnici je skrb odveč, saj je narava pametna, in je poskrbela, da je vsak otrok ravno pravi za svojo mamo.)

Če ležite, se premer vaše medenice zmanjša, če pa stojite, se poveča. Ravno zato so meritve medeničnih kosti, ki jih po navadi počnejo v ležečem položaju in z njimi določajo, ali je vaša medenica sposobna poroditi otroka, ki ga nosite, pogosto napačne.

 

3) Bolj učinkoviti in manj boleči porodni popadki

Ko je ženska med popadki pokonci in se nagne naprej ter se prepusti gravitaciji, postanejo porodni popadki v večini primerov veliko bolj učinkoviti. Toda, če med porodom leži na hrbtu, se maternica krči navzgor, kar ne prispeva k optimalnemu napredku poroda, temveč porod celo zaustavlja.

Prav zato je porod leže na hrbtu tudi veliko bolj boleč (Tukaj preverite, katere točke je treba masirati, ko je porod zelo boleč!) kot rojevanje v pokončnem položaju, ko hrbet porodnice ne rabi prenašati teže telesa in porodne sile, ki lahko deluje skupaj z gravitacijo.  

 

PREBERITE TUDI: CTG med porodom poveča možnosti za carski rez!

 

4) V pokončnem položaju otrok med porodom dobi več kisika

Ko ženska rojeva leže na hrbtu, mora prenašati težo otroka, maternice in plodovne vode, prav tako pa se poveča verjetnost, da bo maternica pritiskala na materine glavne dovodne in odvodne žile. Oboje skupaj lahko pomembno poslabša prekrvavitev in otrok posledično dobi manj kisika. Iz istega razloga nosečnica ne sme spati na hrbtu, temveč je zanjo in za otroka najbolje, da v času nosečnosti spi na levem boku.

Toda, če ženska rojeva v pokončnem položaju, bo otrok dobil tudi med porodom dovolj kisika in hranljivih snovi, kar posledično pomeni manj možnosti za fetalni distres in carski rez, ki je zahtevna operacija.

 

5) Pri pokončnem rojevanju je potrebnih manj posegov v porod

Ko ženska rojeva v pokončnem položaju in izkorišča gravitacijo ter bolj učinkovito uporablja lastne mišice, je veliko manj verjetnosti za posege v porod, kot je prerez presredka in vakumski porod.

Če pa rojeva v ležečem položaju v nasprotju z gravitacijo in v nefunkcionalnem porodnem položaju, kot je ležeč položaj na hrbtu, je veliko večja verjetnost, da bo za dokončanje poroda potrebovala medicinsko pomoč, ki lahko zaradi kaskadnih ukrepov pripelje tudi do carskega reza.  

 

PREBERITE TUDI: Spremljevalec pri porodu je del porodnega osebja

 

6) Pokončni porodi so krajši in ženski prinesejo več zadovoljstva

Kadar ženska rojeva v skladu z naravnimi zakoni, kot je zakon gravitacije, in v položaju, ki ustreza tako njej kot otroku v določeni fazi poroda, je seveda logično, da se bo porod prej zaključil in trajal manj časa. Porodnica bo namreč med porodom ves čas poslušala svoje telo, ki ji bo govorilo, v katerem položaju se bo otrok najlažje porodil.

Toda, če žensko med rojevanjem silimo, da leži na hrbtu, četudi ji ta položaj ne ustreza, tako rekoč delujemo proti naravnim porodnim silam in ni čudno, da porod traja dlje ali se celo zaustavi, pogosto pa je potrebnih tudi več medicinskih posegov.

Ker je ženska med porodom lahko poslušala svoje telo in otroka, ki prihaja, in tako sledila porodni sili, je seveda povsem logično, da po takšnem veliko bolj intuitivnem porodu čuti večje zadovoljstvo in materinsko samozavest. Tudi zato, ker jo je porod manj bolel in minil brez večjih posegov, ki niso bili potrebni prav zato, ker je lahko sledila naravnemu procesu poroda in svojega ženskega telesa.

Če je torej pred vami porod, že pred porodom preizkusite pet glavnih pokončnih porodnih položajev, da boste tudi med porodom lahko preverili, kateri vam in vašemu otroku najbolj ustreza - stoje, z rokami in koleni naslonjene naprej, kleče, sede in polsede na boku.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
4
Nosečnost in kronične bolezni – ali gredo ...
Zdrave ženske zapleteno prilagajanje telesa v nosečnosti dobro prenašajo, tiste z nagnjenostjo ali že odkrito kronično b...
4
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
3
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
3



Očetje ob porodu: 20 čudovitih fotografij
Dragocene fotografije, na katerih vidimo navdušenje očetov, ko podpirajo svoje partnerke v porodni sobi, nam kažejo, kak...
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.