|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Veličastne fotografije in zanimivosti o popkovnici

Ana Stubelj, obporodna spremljevalka, 6.11.2023
16 zanimivih dejstev o popkovnici, ki bi jih morala poznati vsaka nosečnica.

image
Popkovnica je vez med tabo in dojenčkom. (Pinterest, Cordmama.com)
/11


Vsi vemo, da je popkovnica vrvi podobna tvorba z dvema arterijama in veno, ki povezuje plod s posteljico. Tukaj pa je 16 zanimivih dejstev o tej "življenjski vrvi", ki bi jih morala poznati vsaka mamica:

 

POPKOVNICA: 

1) Je vez med tabo in dojenčkom.

 

2) Dojenček je povsem odvisen od nje.

 

3) Vsaka je drugačna, edinstvena in čudovita.

 

4) Je prva otrokova igračka.

 

popkovina

 

5) Je zelo bogata z matičnimi celicami, ki so temelji našega organizma in imunskega sistema. Imajo tudi neverjetno sposobnost regeneracije celic in tkiv, iz njih nastanejo tudi vsa tkiva in organi.

 

popkovina

 

PREBERITE TUDI: VIDEO: Novorojenček se rodi s posebnim nagonom, da se sam priplazi do dojke (breast crowl)

 

6) V njej je ena vena, preko katere otrok dobiva hranilne snovi in kisik iz posteljice in dve arteriji, ki osiromašeno kri vračata nazaj v posteljico. Ta primer, je edini v človeškem telesu, pri katerem je ta proces obrnjen. Navadno namreč arterije dovajajo kri s kisikom, vene pa odvajajo.

 

popkovina

 

7) V približno 1 % je v popkovnici namesto dveh, samo ena arterija, kar ne povzroča večjih težav. Ta pojav sicer povezujejo z nižjo porodno težo, večkrat pa je prisoten tudi pri novorojenčkih, z velikimi prirojenimi nepravilnostmi (predvsem srčno-žilnimi).

 

popkovina

 

8) Večina popkovnic se zvije v obliko svedra (v levo smer). Okrog 5% pa se jih sploh ne zvije.

 

popkovina

 

9) Povprečna dolžina popkovnice novorojenčkov, rojenih približno na rok, je med 50 in 60 centimetri (2,5cm v premeru). Najdaljša popokovnica je bila dolga 195 centimetrov, lahko pa so tudi zelo kratke in sicer okrog 20 centimatrov.

 

popkovina

 

10) Popkovnico varuje Whartonova žolica, ki jo ščiti pred poškodbami in pred tem, da bi se morebitni vozel na njen preveč zategnil.

 

popkovina

 

11) Približno ena tretjina novorojenčkov ima popkovnico zavito (okrog vratu, rokic nogic, ramen, trupa). In to v večini primerov ne predstavlja težav, do največjega zapleta pride takrat, ko se v popokvnici prekine dotok kisika.

 

12) Popkovnica nima živcev, zato prerez ne boli.

 

popkovina

 

13) S prerezom popkovnice je dobro počakati do trenutka, ko popkovnica neha utripati. Tako dobi novorojenček vso zalogo krvi iz posteljice, njegova raven železa pa je posledično višja.

 

14) Popkovnice ni potrebno prerezati. Lahko jo pustimo dokler sama ne odpade. To imenujemo lotusov porod.

 

popkovina

 

15) Prerez popkovnice ne vpliva na to, ali bo popek novorojenčka izbočen ali ne.

 

PREBERITE TUDI: Lažni ali Braxton-Hicksovi popadki

 

16) Večinoma dojemamo porod, kot novo rojstvo oziroma veliki dogodek, pravzaprav pa je prerez popkovine tista »prava in resnična« ločitev mamice in otroka. Posledično jo nekateri namesto prereza žgejo in tako ustvarijo pravi obred v namen tako pomembnega trenutka.

 

Ana Stubelj je obporodna spremljevalka in članica združenja Moja dula in B doula ter voditeljica RAZVI(A)JALNICA za starše, skupaj s Tita Rojstvo Čutenja.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost in kronične bolezni – ali gredo ...
Zdrave ženske zapleteno prilagajanje telesa v nosečnosti dobro prenašajo, tiste z nagnjenostjo ali že odkrito kronično b...
5
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
4
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
3
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
3



Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
V petek, ob 16. uri, sem doživela spontani...
"Imeli ste popolni splav. Nobenih znakov nosečnosti ni,« je dejal zdravnik. Prosila sem ga, naj mi to ponovi petkrat, k...