|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ali tega nosečnice res ne smejo početi?

Uredništvo Ringaraja.net, 20.5.2023
O tem, česa ženska med nosečnostjo ne bi smela početi, kroži veliko mitov. Mi smo nekaj najbolj pogosto rečenih preverili.
Ključne besede:



Med nosečnostjo, ko čakamo na porod in da svoj zaklad dobimo v naročje, želimo ostati čimbolj zdrave in varne ter se izogniti vsemu, kar bi lahko povzročilo težave. Vendar je teh opozoril toliko, da včasih ne vemo več, česa se držati in česa ne.

Zato smo za vas preverili 7 mitov o tem, kaj lahko nosečnica počne. 

 

1) Kopanje med nosečnostjo

Nekatere ženske se izogibajo kopanju med nosečnostjo, ker se bojijo, da bi jim vročina dvignila temperaturo in bi tako njihov otrok doživel stres.

Resnica: Obstaja majhna povezava med visokimi temperaturami in tveganjem za okvare nevralne cevi v zgodnji nosečnosti, vendar to velja za ekstremne vročine, kot so savne, parne kopeli in masažne kadi, klasično higiensko kopanje pa je popolnoma varno.

 

2) Maslo preprečuje nastanek strij

Že leta obstaja teorija, da lahko z maslom, ki ga mažete po trebuhu, preprečite nastanek strij, ki se bolj pojavljajo, ko otrok raste.

Resnica: Čeprav vam maslo lahko pomaga, da se počutite lepe in zdrave, maslo ne more preprečiti strij.

 

PREBERITE TUDI: Kaj so baby možgani?

 

3) Spanje na levem boku

Če spite na levem boku, se poveča dotok krvi v plod. Zaradi skrbi, da otrok ne bo dobil dovolj pretoka krvi, nekatere ženske niti ne spijo normalno, saj ne morejo spati na tisti strani in se bojijo, da bodo ogrozile otroka.

Resnica: Obstaja povezava med levo stranjo in boljšim pretokom, vendar vam ni treba vedno ležati na tej strani.

 

4) Barvanje las

Mnoge nosečnice se sprašujejo, ali si lahko še naprej barvajo lase zaradi kemikalij, ki lahko škodijo otroku. Nekateri zdravniki tudi priporočajo, da počakate do 12. tedna.

Resnica: Raziskave kažejo, da je barvanje las med nosečnostjo popolnoma varno.

 

PREBERITE TUDI: 12 najpogostejših nosečniških težav in kako si pomagati

 

5) Kofein

Preveč kave ali čaja, natančneje kofeinskih pijač, lahko vpliva na otroka, je teorija, ki jo pogosto slišite.

Resnica: Težava je v ogromnih količinah, vendar strokovnjaki trdijo, da do 200 ml kofeina na dan ne more povzročiti težav. To je povprečno 2 skodelici na dan. Kave in čajev torej ni treba popolnoma izključiti, le omejite njihov vnos.

 

6) Masaže

Veliko bodočih mamic ni prepričanih, ali naj gredo med nosečnostjo na masažo, ker naj bi aktivirala nekatere stvari, ki lahko privedejo do spontanega splava.

Resnica: Lahko greste na masažo, vendar obvezno poudarite, da ste noseči. Ne hodite tja, kjer niste prepričani, da je vse po predpisih.

 

7) Losjoni za samoporjavitev

Ti losjoni vsebujejo različne kemikalije, zato ni čudno, da obstajajo pomisleki, da bi lahko škodovali otroku.

Resnica: Ti losjoni prodrejo le v nekaj plasti kože, ne pa v krvni obtok, zato je malo verjetno, da bodo škodovali vašemu otroku. Edina stvar, na katero morate biti pozorni, je, da vam slučajno ne pride v usta.

 

Vir: YuMama

 

PREBERITE TUDI: Krvavitve med nosečnostjo – kdaj so nevarne?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
7
Kaj v maternici počnejo dojenčki?
Nove raziskave so pokazale zanimiva dejstva o tem, kaj vse v maternici počnejo še nerojeni dojenčki. Preberite!
3
Drugo trimesečje: fizične in čustvene spre...
Kakšne spremembe telesa in čustev me čakajo? Kaj se dogaja z mano ter plodom v drugem trimesečju?
3
Koliko traja nosečnost: devet ali deset me...
Zdrava nosečnost traja 40 tednov. In ker ima vsak mesec štiri tedne, ali to pomeni, da nosečnost v resnici traja deset, ...
3



Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
VIDEO: Noro brcanje v trebuščku
video
Poglejte si nenavadno močno brcanje, ki ga je tale mamica doživljala v nosečnosti. Njen trebuh je dobesedno oživel, se p...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?