|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dula odgovarja: Kaj o nosečnosti drži in kaj ne?

P.L., 29.12.2023
Ali je res, da ima nerojeni otrok veliko las, če vas v nosečnosti peče zgaga? Je res, da v nosečnosti ne smete obešati perila, ker bi se lahko zaradi tega otroku popkovina zavila okrog vratu? Preberite si, kaj drži in kaj ne.

image
Če ima nerojen otrok veliko las, vas peče zgaga: drži ali ne? (Foto: Freepik.com)
/11


Vsako nosečnico spremljajo nasveti iz vseh strani. Takšni in drugačni, vsi dobronamerni, pa čeprav neresnični. Pogovarjali smo se z dulo Špelo Peternel in jo vprašali, kateri miti držijo in kateri so izmišljeni.

 

Huda jutranja slabost: deklica bo

MIT: Hujša kot je jutranja slabost, bolj verjetno je, da bom rodila deklico.

Večina strokovnjakov meni, da je to mit. Številne študije so sicer pokazale, da pri ženskah s hudo jutranjo slabostjo, ki zahteva sprejem v bolnišnico, nekoliko večji delež nosečnic z deklicami (53 % do 56 %), tako da morda ideja ni popolnoma izmišljena. Kako je pri blažjih oblikah slabosti, pa ni jasno. Iz svojih izkušenj vem, da je bila vsaka nosečnost povsem različna, čeprav je bil spol otroka vedno enak.

 

Čeprav se jutranjo slabost (hyperemesis gravidarum) že dolgo časa povezuje s spremenjenimi ravnmi hormonov (npr. progesteron, estrogen, gonadotropin), pa natančen vzrok še vedno ni jasen. Študije še vedno niso ponudile jasnih odgovorov, kateri od naštetih hormonov naj bi bil bolj pomemben pri pojavu jutranje slabosti, ali so morda pomembni tudi kateri drugi hormoni, psihološki ali genetski dejavniki ali morda celo pomanjkanje katerega izmed mineralov (npr. cinka). Vsaj ena izmed študij je pokazala, da imajo nosečnice z deklicami višji nivo gonadotropina, v primerjavi s tistimi, ki nosijo dečke. To bi lahko pojasnilo povezavo z delom primerov jutranje slabosti, vendar pa tu zelo verjetno vpliva več dejavnikov, zato je povezavo težko pojasniti.

 

PREBERITE TUDI: 5 nasvetov pri jutranji nosečniški slabosti

 

Dviganje rok v zrak v nosečnosti je lahko nevarno

MIT: Če med nosečnostjo dvignite roke nad glavo (npr. obešanje perila, zaves ...), se bo otroku popkovina zavila okrog vratu. 

Na zavitje popkovine okrog otrokovega vratu vpliva predvsem otrokova aktivnost v maternici, delno pa tudi dolžina popkovine. Ni pa posledica materinih dejavnosti. Otrok se v maternici neprestano giblje, popkovina pa je njegova prva igrača, ki se občasno lahko zavije okrog celega otroka, njegove roke, noge ali njegovega vratu. Ob porodu ima popkovino zavito okoli vratu približno 25 odstotkov novorojenčkov. Dobra novica je, da se velika večina teh otrok razvija popolnoma normalno in zaradi ovite popkovine tudi ni težav ob porodu (zavitje popkovine le redko povzroči težave).

 

Nosečniška zgaga = otrok v trebuščku ima veliko las

MIT: Zgaga med nosečnostjo pomeni, da bo vaš otrok imel veliko las.

Ta mit ne drži. Zgaga med nosečnostjo je pogosta, saj je zaradi rasti otroka in maternice v vašem telesu vse manj prostora in se želodec pomakne višje. Zato se kislina iz želodca pomakne navzgor po požiralniku ("refluks"), kar draži požiralnik in povzroča nelagodje, kot ga poznamo kot zgago. Proti temu pomaga, da jeste manjše obroke, po hranjenju nekaj časa ostanete v pokončnem položaju, spite z dvignjenim vzglavjem, pijete veliko tekočine (pred in 2 uri po obroku), nekaterim pomaga tudi mleko. Sama bi jemanje antacidov odsvetovala, čeprav jih mnogi štejejo za varne med nosečnostjo. Morda bi se v res hudih primerih raje zatekla k naravnim zeliščem ali homeopatskim pripravkom, ki niso tako škodljivi. Vsekakor pa se o kakršni koli uporabi zdravil posvetujte s svojim ginekologom.

 

PREBERITE TUDI: 5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti

 

Ne spite na hrbtu!

MIT: Izogibajte se spanju na hrbtu in vedno počivajte na svoji levi strani. 

Najboljši položaj je tisti, ki vam najbolj ustreza. Zaradi velikosti in teže otroka in maternice v pozni nosečnosti lahko pride do prevelikega pritiska na veliko veno (vena cava) in se zato zmanjša pretok krvi iz spodnjega dela telesa (in maternice) nazaj do srca. Vendar to začutimo kot neprijetno in nam ta položaj ne odgovarja. Poleg tega je to navadno pomembno le v posebnih okoliščinah (npr. dolgotrajno delo, visok krvni tlak, težave z ledvicami, problem z razvoja plodu) in ni nevarno za vse nosečnice. V teh primerih je ležanje na levem boku v pomoč, vendar je pri normalnih, zdravih ženskah z neproblematično nosečnostjo, najboljši položaj za spanje tisti, ki je najbolj udoben.

Ležanje na levem boku je priporočljivo v zadnjih tednih nosečnosti predvsem zato, ker je tako večja verjetnost, da se bo otrok obrnil v položaj, ki je najbolj ugoden za hiter in enostaven potek poroda. Vendar bi ponovno rada poudarila, da moramo ob tem poslušati svoje telo, saj je za nas in našega otroka najboljši tisti položaj, ki nam najbolj ustreza (in večini žensk ležanje na levem boku bolj ustreza, ker je najbolj ugodno).

 

PREBERITE TUDI: Kako se dobro naspati v nosečnosti?


Spolni odnos lahko otroku škodi

MIT: Seks med nosečnostjo lahko ogrozi otroka

Otrok je v maternici zaščiten, zato ga spolni odnos ne more poškodovati. Prav tako ga ne more poškodovati zmerna vadba, ki je med nosečnostjo zelo priporočljiva. Tako vadba kot spolni odnosi telo ohranjajo v kondiciji in pripravijo na porod. V primeru, da porod zamuja (nosečnost prek roka) je spolni odnos celo zelo koristen, saj je v moškem semenu hormon, ki sprošča mišice materničnega vratu in tako sproža porod. Prav tako na porod pozitivno vpliva poljubljanje, draženje bradavic in orgazem, saj se v vseh primerih sproščajo hormoni, ki nas sproščajo in tako spodbudijo porod. Seveda pa se je v primeru zapletov v nosečnosti (bolečine v trebuhu, krvavitev), o nadaljni vadbi in spolnih odnosih dobro posvetovati z vašim porodničarjem.

 

PREBERITE TUDI: Drugo trimesečje: Najboljši položaji za seks

 

Kaj je z mačkami in nosečkami?

MIT: Med nosečnostjo se je potrebno izogibati stikom z mačkami

Ta mit je blizu resnice, vendar ne drži popolnoma. Mačke so pogosto prenašalci parazita, ki povzroča bolezem toksoplazmozo. Toksoplazmoza je resna okužba človeka, ki se pri odraslemu človeku navadno kaže le kot prehlad, vendar pa lahko povzroči hude okvare pri razvoju otroka. Okužite se lahko z mačjimi izločki, zato nosečnicam odsvetujejo čiščenje mačjega stranišča. Zaradi varnosti zato navadno odsvetujejo stik z mačkami, vendar pa pri lepo vzdrževanih in čistih mačjih ljubljenčkih (sploh če živijo v stanovanju in se prehranjujejo s suho hrano ali hrano iz pločevink) ni upravičenih zadržkov za hranjenje in ljubkovanje.


Izogibajte se nepotrebnemu sevanju!

MIT: Če ste noseči, se morate izogibati mikrovalovni pečici, telefonom, računalniku in rentgenskim pregledom

Nepotrebnemu sevanju se je zaradi ohranjanja zdravja potrebno izogibati, zato se je sevanjem potrebno izogibati tudi med nosečnostjo. Vendar pa so dandanes naprave, ki sevajo vse okrog nas in se jim je nemogoče popolnoma izogniti. Ni dokazov, da bi računalniki, mikrovalovne pečice ali telefoni s sevanjem vplivali na razvoj otroka, prav tako pa ni dokazov, da na razvoj otroka ne vplivajo.

Vsekakor se je v nosečnosti (kot tudi sicer) pametno izogibati rentgenskemu slikanju, v kolikor to ni nujno potrebno. Po mnenju nekaterih strokovnjakov, boste sicer z enkratnim slikanjem prejeli podobno količino sevanja, kot če bi se nekajkrat peljali z letalom (zaradi kozmičnega sevanja iz sonca in drugih zvezd), vendar menim, da v tem primeru previdnost ne bo odveč.

 

PREBERITE TUDI: Nosečnost in elektromagnetno sevanje - nevarno ali ne

 

Najpomembnješi nasvet za konec: poslušajte svoje telo!

Za konec bi rada opozorila, da včasih res drži, da hujša slabost v nosečnosti za nekatere nosečnice pomeni, da bodo rodile deklico, kot tudi da se porod lahko sproži, ko dvignete nekoliko težji predmet. V nekaterih izmed teh mitov, seveda, leži zrno resnice, nekateri pa so nastali zaradi vreževerja ali zato, da bi nosečnice prestrašili, da bi se izogibale nepotrebnim tveganjem. Vendar pa smo si ljudje med seboj zelo različni. In kot sem nedavno pisala v članku o športu v času nosečnosti – kar je za nekoga nepredstavljivo, je nekomu drugemu nekaj povsem vsakdanjega. Zato ni nekih splošnih omejitev in vraž, ki bi držale za vse.

Nosečnost ni bolezen. Je pa drugačno stanje telesa, ko nam vlada cela množica nenavadnih mešanic hormonov, zaradi česar smo včasih razdražljive, jokave ali neopisljivo dobre volje, zaradi česar se naše telo spreminja in prilagaja na našo novo vlogo – biti mama. Zato je v tem obdobju zelo dobro, da si vzamemo čas zase, za svoje telo, da spoznamo nove zmožnosti in omejitve svojega telesa. Če v nosečnosti znamo poslušati svoje telo, bomo kmalu ugotovile, kaj nam odgovarja in kaj ne in se bomo teh novih omejitev same držale. Prav poslušanje svojega telesa pa nam v devetih mesecih nosečnosti da vpogled v svoje telo in nas pripravi na porod, kjer je izjemno pomembno, da se znamo poslušati in prilagajati procesu poroda. Če namreč v času poroda znamo prisluhniti svojemu telesu, njegovim in otrokovim potrebam, porod ni boleča, pač pa lepa in izpolnjujoča izkušnja, ki žensko napolni z močjo in zaupanjem v svoje telo ter v svojo sposobnost vzgoje čudovitega bitja, ki mu je pravkar dala življenje.

 

Če imate vprašanje za Ringarajino strokovnjakinjo, doulo Špelo Peternel, ji ga lahko zastavite TUKAJ.

 

Špela Peternel je dipl. voditeljica obporodnega izobraževanja (dipCBEd (CBI)), svetovalka in porodna spremljevalka (dula, CD(DONA)), dr. biomedicine, univ. dipl. biologinja. Več o njej boste našli na spletni strani MOJA PORODNA SPREMLJEVALKA.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Vse, česar nisi vedela o spinalni anesteziji
Bolečino med porodom lahko učinkovito ublažimo ali popolnoma odstranimo z regionalno anestezijo, hkrati pa še vedno omog...
4
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
4
Porod doma: prednosti
Katere so največje in nenadomestljive prednosti poroda na domu? Preverite v članku.
4



Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
To se zgodi v možganih nosečnice in mamice
Kadar so nosečnice in mamice po porodu pozabljive, zmedene in občutljive, radi rečemo, da jih dajejo hormoni, ponekod ce...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?