|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nosečnost in elektromagnetno sevanje

P.L., 15.12.2011
Ali je sevanje ultrazvoka za nosečnico in plod nevarno? Ali je nosečnica v domačem okolju lahko preveč izpostavljena elektromagnetnem sevanju? Preberite si odgovore.

image
/11


Kako elektromagnetno sevanje vpliva na nosečnico in plod ter kako se lahko škodljivega sevanja obvaruje, smo vprašali doc. dr. Petra Gajška iz Inštituta za neionizirna sevanja (INIS).


Ali je ultrazvok za nosečnico nevaren? Ali je njegovo sevanje nevarno za plod ali ne?

Ultrazvočna diagnostika med nosečnostjo je nepogrešljiva metoda za spremljanje razvoja in morebitnih anomalij pri plodu. Skladnost z obstoječimi priporočili zagotavlja, da ne pride do škodljivih vplivov na zdravje, izvajanje določil dobre prakse pa narekuje znižanje časa trajanja preiskave in jakosti zvoka na najnižjo raven. Ker biološki vplivi ultrazvoka na plod še niso povsem raziskani, se svetuje omejitev časa trajanja izpostavljenosti na nekaj minut, kar je odvisno od termičnega indeksa. Poleg tega se tudi odsvetuje nepotrebne preglede in uporabo ultrazvočnega slikanja ploda zgolj v spominske namene, saj je za vsak poseg potrebno doseči optimalno ravnovesje med tveganji in koristmi. Zato je težko upravičiti »sliko za spomin« brez jasne diagnostične koristi.

 

Kaj pa gospodinjski pripomočki, računalniki, mobiteli in druge naprave?

Pri indukcijskih ploščah je bistvenega pomena uporaba ustrezne posode, v splošnem pa velja, da je posoda primerna za uporabo, če se na njeno dno prime magnet. Poleg ustreznega dna je pomembno tudi, da je posoda dovolj velika. Najbolje je, da uporabljena posoda popolnoma prekrije površino posameznega kuhalnega mesta, bistveno pa je tudi, da je posoda postavljena na sredino posameznega kuhališča. Ker uporabljena frekvenca in jakosti izpostavljenosti še niso dobro raziskane, je smiselno čim bolj omejiti dostop otrok do indukcijskih plošč oziroma dosledno spoštovati navodila proizvajalca. Previdnost je potrebna tudi pri nosečnicah, saj telo matere ne ščiti ploda pred nizkimi frekvencami, temveč le pred visokimi. Pri nizkih frekvencah magnetno polje, ki ga uporabljajo indukcijska plošča, praktično neovirano prodira v človeško telo. Za zdaj še ni znano, ali lahko tam povzroči neželene spremembe. V primeru enega od indukcijskih plošč, ki so dostopna na slovenskem trgu, lahko vrednosti tokovne gostote v otroškem telesu dosežejo 24.9 mA/m2, kar je 36 % mejne vrednosti, ki jo priporoča ICNIRP.

 

Ali so lahko za nosečnico nevarne?

Izpostavljenost EMS pred rojstvom je v znanosti dokaj novo in neraziskano področje. V splošnem velja, da pri visokih frekvencah telo matere dobro zaščiti plod in maternico pred EMS, saj so vrednosti stopnje specifične absorpcije (SAR) znotraj ploda in maternice od petkrat do več stokrat manjše od vrednosti v telesu matere. Pri nizkih frekvencah, pri katerih delujejo na primer električne grelne odeje in indukcijska plošča, pa še ni dovolj podatkov, da bi lahko z gotovostjo trdili, da je njihova uporaba varna. Objavljenih je bilo več raziskav na živalih, ki niso pokazale povezave med izpostavljenostjo EMS med nosečnostjo in negativnimi vplivi na zdravje in razvoj ploda. Objavljeni sta bili dve študiji, izvedeni na velikem vzorcu na Danskem, ki nakazujeta, da izpostavljenost sevanju mobilnih telefonov pred in po rojstvu lahko poveča tveganje za nastanek splošnih vedenjskih motenj pri otrocih. Pri naraščanju izpostavljenosti (večje število klicev in večji čas vključenega mobilnika) se verjetnost za nastanek vedenjskih motenj pri otrocih povečuje.

 

Kako se lahko nosečnica čim bolje obvaruje sevanju?

Čeprav nimamo trdnih dokazov o tem, da bi EMS povzročala raka ali katero drugo bolezen (za nizkofrekvenčna magnetna polja in visokofrekvenčna sevanja mobilnih telefonov je povezava nakazana, vendar še ni razložena) pa je smiselno upoštevati načelo previdnosti in osebno izpostavljenost čim bolj omejiti, saj za to zadostuje že nekaj enostavnih in nemotečih ukrepov. V elektromagnetiki vselej velja, da jakost polja in s tem tudi osebna izpostavljenost z oddaljenostjo od vira hitro padata, zato je najpreprostejši korak povečanje razdalje med virom in človekom. Poleg tega je smiselno, da nosečnici in otrokom čim bolj omejimo dostop do virov EMS. Dejavniki izpostavljenosti zaradi okolja navadno pomenijo bistveno manjše vrednosti osebne izpostavljenosti, vendar je res, da smo tem dejavnikom izpostavljeni neprestano, različnim napravam pa predvsem, kadar jih uporabljamo blizu telesa. Predvsem bi izpostavil mobilni telefon in indukcijsko ploščo, ki jih naj uporablja čim manj.

 

Kakšne bi bile lahko posledice prekomernega elektromagnetnega sevanja na nosečnico?

V literaturi se je veliko polemiziralo o povezavi med EMS in spontanim splavom. Vendar pa ključne raziskave tega niso potrdile. Kljub temu priporočam upoštevanje načela previdnosti v smislu čim večjega zmanjšanja izpostavljenosti ter s tem tudi tveganja, če bi se kasneje izkazalo, da ima lahko izpostavljenost EMS škodljive vplive.

 

 

Preberi še:

Rh faktor in nosečnost

Savnanje v nosečnosti: Da ali ne?

Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
13
Sedem razlik med nosečnostjo in PMSjem
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMSjem, a zelo podobni simptomi...
7
13 znakov, da pričakujete fantka
Ali je mogoče, da dejansko obstajajo očitni znaki, ki nam lahko povejo, da bomo ponosni starši malemu fantku? Berite dal...
4
Nosečnost - prvi znaki
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
4


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


13 znakov, da pričakujete fantka
Ali je mogoče, da dejansko obstajajo očitni znaki, ki nam lahko povejo, da bomo ponosni starši malemu fantku? Berite dal...
Nosečnost - prvi znaki
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
fantek ali punčka?
klavdijakauran

KAKO STE SEXALI DAJE BIL FANTEK NAMREC MOJI SOSEDI INAMAJOO ZE 4 PUNCKE?

PO PASJE (30%)

LEŽE (54%)

STRANSKO (10%)

ALI UMETNA OPLODITEV (6%)


Število vseh glasov: 1007

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!