|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Rh faktor in nosečnost

P.L., 8.11.2016
Kako na nosečnost vpliva negativni Rh faktor? Ali lahko pride zaradi tega med nosečnostjo do zapletov? Kakšne injekcije dobi nosečnica, ki ima negativni Rh faktor?

image
Rh negativen faktor matere ima lahko negativen vpliva na plod.
/11


Poklicali smo v Splošno bolnišnico Jesenice in prosili za nekaj odgovorov. Predstojnik Ginekološko - porodniškega oddelka Splošne bolnišnice Jesenice Drago Sredanović, dr. med., je pojasnil, kaj pomeni negativni Rh faktor in kako vpliva na nosečnost.

 

O Rh faktorju

Rh sistem krvnih skupin, ki vklučuje Rh faktor, je eden od tridesetih trenutno znanih sistemov humanih krvnih skupin. Klinično je najpomembnejši sistem za ABO sistemom krvnih skupin. Sestoji iz 50 različnih krvno-grupnih antigenov, od katerih je najpomembnejših 5: - D, C, c, E, e. Vse kar je povezano z Rh faktorjem pa se nanaša le na antigen D. Poimenovanje Rh izhaja od Rhesus opic, na katerih so leta 1940 delali prve pomembne raziskave krvnega seruma. Rh faktor je prirojena značilnost, ki se nanaša na specifičen protein na površini rdečih krvnih celic ali eritrocitov. Okrog 85 odstotkov populacije ima t.i. Rhesus faktor tipa D - Rh(D) - ti ljudje so Rh(D)-pozitivni. Ljudje, ki nimajo Rh(D) so Rh(D)-negativni.

Imunoglobulin antiD(Rh) je protitelo, ki deluje proti Rh(D) in ga proizvede človeški imunski sistem. Če Rh(D)-negativna oseba prejme RH(D)-pozitivno kri, se ta oseba senzibilizira. Njen imunski sistem bo Rh(D)-pozitivne eritrocite prepoznal kot tujke v telesu in jih bo poskušal uničiti. Imunski sistem bo v ta namen zgradil posebna protitelesa proti Rh(D). Ta postopek se imenuje imunizacija in ponavadi traja nekaj časa, dva do tri tedne. Zato Rh(D) eritrociti ne bodo uničeni takoj ob prvem stiku, niti se ne bodo takoj pokazali posebni znaki ali simptomi. Če pa ista Rh(D)-negativna oseba ponovno prejme Rh(D)-pozitivno kri, bodo protitelesa takoj na voljo in imunski sistem te osebe bo tuje eritrocite takoj uničil.

Če Rh(D)-negativna oseba prejme zadostno količino humanega imunoglobulina anti-D(Rh), je mogoče imunizacijo proti Rh(D) preprečiti. Da bi to dosegli, je treba pred ali dovolj zgodaj po prvem stiku z Rh(D)-pozitivnimi eritrociti začeti zdravljenje in sicer z raztopino imunoglobulinov oz. protiteles, ki jih izolirajo iz človeške plazme. To so preparati kot Rhogam, Rhesonativ, Rhophylac. No, kar malce zapleteno, kajne.

 

Rh faktor in nosečnost

Sedaj pa poglejmo, kako je s tem v nosečnosti. Recimo, da Rh(D)-negativna nosečnica nosi Rh(D)-pozitiven plod. Lahko se senzibilizira oz. imunizira z eritrociti, ki iz kakršnegakoli razloga preidejo od ploda v materin krvni obtok. Že 0,1 ml plodove krvi lahko povzroči senzibilizacijo v 3 %, količina 5 ml pa že v skoraj 70 %. Če se to zgodi, prvi otrok ponavadi ni v nevarnosti in je popolnoma zdrav.

Po prvem stiku s plodovo Rh(D)-pozitivno krvjo začne nosečnica najprej tvoriti protitelesa (IgM), ki ne morejo prehajati skozi placento in ploda ne dosežejo. Druga vrsta protiteles (IgG) pa prehaja skozi placento do ploda, a na srečo nastane precej pozno v nosečnosti in le v majhni količini. Pri naslednjem Rh(D)-pozitivnem plodu pa taista materina protitelesa (IgG), katerih število se močno poveča, uničijo ertrocite ploda že med nosečnostjo. Tak plod postaja slabokrven in zato poskuša pospešeno tvoriti nove krvne celice, kar pa zanj ni ugodno. Poveča se pritisk v ožilju, pojavijo se otekline celotnega ploda, prekomerno se zadebeli tudi placenta. Zaradi odpovedi srca lahko plod odmre že v drugi polovici nosečnosti, drugače pa se razpad eritrocitov nadaljuje tudi po porodu, dokler raven materinih protiteles ne upade. Pri takem novorojencu odkrijejo hudo stopnjo slabokrvnosti, ki se ji pridruži še zlatenica. Govorimo o hemolitični bolezni novorojenca. Hujše oblike so smrtne, lažje pa se končajo z mentalno in motorično prizadetostjo. Bolezen je primerno odkriti čim prej, še v začetni stopnji. Zato naj nosečnica pride na pregled že na začetku nosečnosti, da se ji določi krvno skupino ABO in Rh sistema. Prisotnost protiteles določamo s t.i. indirektnim Coombsovim testom (ICT) - na začetku nosečnosti, v 28. tednu in po porodu.

 

Preventiva za nosečnice z negativnim Rh faktorjem

Za preventivo mora Rh(D)-negativna nosečnica prejeti imunoglobulin anti-D(Rh) v 72 urah po stiku z Rh(D)-pozitivnimi eritrociti, in sicer v naslednjih primerih:

• v 28. tednu nosečnosti in po porodu Rh(D)-pozitivnega otroka,

• po spontanem splavu, grozečem splavu s krvavitvijo ali umetnem splavu,

• po zunajmaternični nosečnosti ali hidatidozni moli,

• pri predporodnih krvavitvah,

• pri kasni smrti ploda v maternici,

• pri preiskavah na anomalije ploda - amniocenteza, horionska biopsija, 

• pri zunanjem obratu ploda ali drugih porodniških manipulativnih postopkih,

• po topih poškodbah trebuha.

Injekcije v mišico ne smejo dobiti nosečnice ali porodnice, če je bistveno znižano število trombocitov v krvi ali pri drugi resni bolezni, povezani s strjevanjem krvi. V teh primerih damo zdravilo intravensko.

Rh(D)-pozitivne nosečnice in matere po porodu te preventive ne potrebujejo, prav tako tudi ne Rh(D)-negativne ženske, ki so zanosile z Rh(D)-negativnim partnerjem. Po aplikaciji zdravila je možna preobčutljivostna reakcija, katere zgodnji znaki so lahko: koprivnica na koži ali po vsem telesu, tiščanje v prsih, piskajoče dihanje, padec krvnega tlaka ali stanje podobno šoku.

 

Stranski učinki zdravila

Pri zdravilih, ki so narejena iz človeške krvi ali plazme, so potrebni določeni ukrepi za preprečevanje prenosa infekcij na nosečnice oz. otročnice: skrbno izbiranje dajalcev krvi in plazme ter preverjanje vsake enote darovane krvi in zbrane plazme glede virusov ali okužb.

Vsaj tri mesece po prejetju zaščite se odsvetuje cepljenje proti ošpicam, rdečkam, mumpsu ali noricam, ker je lahko zmanjšan učinek teh cepiv. Po prejetju teh imunoglobulinov so rezultati nekaterih krvnih testov lahko nekaj časa patološki. Občasno se lahko pojavijo naslednji neželeni učinki zdravila: lokalna bolečina in občutljivost na mestu injiciranja, vročina in mrzlica, splošno slabo počutje, glavobol, kožne reakcije.

Redko se lahko pojavijo naslednji neželeni učinki: slabost in/ali bruhanje, znižan krvni tlak, hitro bitje srca, preobčutljivostne reakcije, vključno s težavami z dihanjem (dispneja) in šokom.

 


Maruša že v 10. tednu 99% glede spola otro...
Medtem ko veliko nosečk ne izve spola svojega otročička vse do pregleda morfologije ploda v 20. tednu, je 29-letna Maruš...
6
7 zanimivih dejstev o brcanju v trebuhu
Ste noseči in komaj čakate, da boste začutili prve brce vašega otročka v trebuščku? Vam je ginekolog svetoval, da sledit...
4
Najpogostejše zmote nosečnic
Nosečnice so nekoč menile, da morajo jesti za dva, da se ne smejo gibati. Danes vemo, da nosečnost ni bolezen, je čudovi...
4
Moj DRUGI otrok in PRVI Nifty test
Ko sva si z možem pri mojih 36-ih letih znova želela otroka, enostavno nisem razumela dejstva, da se po štirih mesecih š...
4


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Plavanje v nosečnosti
Telesno razgibavanje je v nosečnosti zelo pomembno. Plavanje je eden od športov, ki vam bo pomagal do boljšega počutja i...
Nosečnost in telesna teža
Telesna teža ne narašča enkomerno med nosečnostjo. Koliko kilogramov je prav, koliko preveč in koliko premalo?
Nosecnice in vreme
maca83 RR

Po parih dneh nore vročine se je končno malo ohladilo. Sonosečke, kakšno se vam zdi vreme?