|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

8 stvari, ob katerih dojenčki v trebuhu najbolj uživajo

Uredništvo Ringaraja.net, 24.9.2023
Otrok se v trebuhu razvija, raste in počne še marsikaj zanimivega, večino časa pa lepo uživa, če uživa tudi mamica. Vse kar počne nosečnica, namreč, vpliva tudi nanj. Preveri, katerih osem stvari še posebej ugaja razvijajočemu se dojenčku v trebuhu.

image
Dojenček v trebuhu obožujejo nežen dotik. (Freepik.com)
/11


Vez med mamo in otrokom se ustvarja že v nosečnosti

Trdna povezanost mame in otroka se prične ustvarjati veliko prej kot si predstavljamo. Raziskave so pokazale, da lahko zarodek občuti psihično stanje svoje mamice. Nerojeno dete prejema signale prek maminega telesa, tako da njeno počutje zelo močno vpliva tudi na njegovo počutje v njenem trebuhu.

 

V čem najbolj uživa nerojeno dete?

1. Sladka hrana

Dojenčki pričnejo razlikovati okuse med 13. in 15. tednom nosečnosti. V resnici se vsem poznane nosečniške želje po določenih harani razvijejo v trebuhu. Plodovnica ima namreč okus kot hrana, ki jo bodoča mama zaužije, in ker jo otrok v trebuhu veliko popije, se tako privaja na različne okuse. Torej, če želite, da bo vaš otrok tudi kasneje jedel raznovrstno hrano, jejte tako tudi v nosečnosti. Dojenčki predvsem obožujejo sladke jedi, saj se s tem pripravljajo na dojenje.

 

PREBERITE TUDI: 7 presenetljivih dejstev o nosečniškem trebuhu

 

2. Tople kopeli

Ko je dojenček v trebuhu tako velik, da je rahlo pritisnjen ob steno maminega trebuha, lahko občuti spremembe temperature. Zato ga vroča kopel moti in je lahko celo nevarna. Prijetne, ravno prav tople kopeli, pa dojenčka pomirjajo in sproščajo prav tako kot njegovo mamico. Zvok vode pomaga, da se dojenček sprosti, še več ugodja pa boste zakladu pod vašim srce privoščili, če si boste curek vode spuščali po trebuhu.

 

3. Božanje trebuščka

Receptorji za dotik se pri otroku pričnejo razvijati okrog 8. tedna nosečnosti in nekje v 20. tednu je dojenček tako velik, da občuti zunanji dotik. V tem obdobju dojenček nezimerno uživa, ko si mamica gladi in boža trebušček ali ko to nežno počne očka. To je odličen način za povezovanje očka in nerojenega dojenčka, ki je v nosečnosti glede tega malce prikrajšan. Za masažo trebuščka lahko uporabite naravno olje ali kremo in masirate ob spremljavi prijetne, sproščujoče glasbe.

 

4. Zvok maminega glasu

V 25. do 26. tednu nosečnosti se prične otrok odzivati na zvoke izven maternice. Ker mu vaš glas postaja vse bolj jasen, ga prične razlikovati od drugih zvokov in ga tudi z lahkoto prepozna. Vaš glas je dojenčkov vir ugodja in varnosti, ki mi sporoča, da je vse v redu. Odličen način, da se povežete z nerojenim otrokom je, da se z njim pogovarjate, mu berete in ga tako navajate na zvok svojega glasu. Dojenčki radi prisluhnejo tudi drugim glasovom, še posebej očkovemu glasu, saj lažje razlikujejo globoke tone.

 

5. Poslušanje glasbe

Nosečniška glasba ima kar nekja pozitivnih učinkov na dojenčka v trebuhu. Pri nosečnici pomirjujoča glasba spodbuja proizvajanje hormona seratonina (hormon sreče) in endorfina, ki se prenašata na otroka v trebuhu. Pri otroku glasba spodbuja čute in pozitivno vpiva na razvoj možganov. Poslušajte glasbo, saj jo vaš dojenček posluša z vami. Privoščite si kakšen koncert klasične glasbe in tako izpostavite dojenčka različnim prijetnim zvokom.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj je trebuh v drugi nosečnosti večji?


6. Redno gibanje

Glavno vodilo za izbiro prave nosečniške vadbe je, da je vadba popolnoma varna, priročna in da se z njo strinja vaš ginekolog. Kardio vadba je v nosečnosti najboljša vrsta aktivnosti. Srce nerojenega otroka se tako boljše razvija, otroci mamic, ki se redno gibljejo pa so tudi močnejši, odpornejši. Kardio vaje pospešujejo srčni utrip, kar zelo pzitivno vpiva na dojenčka v trebuhu.

 

7. Vaš čas za počitek

Ko si nosečnica vzame čas za počivanje, je za dojenčka najboljši čas za zabavo. Medtem ko vi poležavate, je dojenček še posebej aktiven, saj v času vaših dnevnih aktivnosti za to nima dovolj možnosti. Ko vi ne počnete nič, ima vaš otrok odlično priložnost, da se pošteno razmiga, v trebuhu izvaja prave akrobacije in vadi nove gibe. Takšni »nastopi« običajno sicer ne trajajo prav dolgo. Proti koncu nosečnosti se otrok premika od 70 do 90 minut na dan po ustaljenem dnevnem ritmu.

 

8. Mamin smeh

Ultrazvok razkriva, da zarodki pričnejo poskakovati, ko se njihove mamice smejijo zaradi krčenja mišic pri smehu. Hormon sreče, ki se izloča, ko je mamica dobre volje in nasmejana pozitivno vplivajo na to, da se odlično počuti tudi dojenček v trebuhu.

 

Nosečnost je čas, ko ima ženska največ pozitivne energije. To je obdobje najbolj prijetnih občutkov in prav je, da ga vsaka bodoča mamica čim bolj izkoristi, saj je to pomembno za zdravje in dobro počutje nerojenega otroka.


VIR: Telegraf

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
5
Nosečnost in kronične bolezni – ali gredo ...
Zdrave ženske zapleteno prilagajanje telesa v nosečnosti dobro prenašajo, tiste z nagnjenostjo ali že odkrito kronično b...
5



Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.