|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Toksoplazmoza: So za okužbo res krive mačke?

Helena Mlakar, 2.9.2010
Toksoplazmoza je okužba, ki jo povzroča parazit Toxoplasma gondi. Čeprav večina misli, da se lahko s parazitom nosečnica okuži preko mačk, je najpogostejši vir okužbe nepreverjena hrana. O bolezni smo se pogovarjali z mag. Stankom Pušenjakom.

image
Najpogosteje za okužbo niso krive mačke. (Freedigitalphoto.net)
/11


Toksoplazmoza je okužba, ki jo povzroča parazit Toxoplasma gondi. Bolezen je razširjena po vsem svetu, tudi pri nas. Če se nosečnica okuži s toksoplazmozo, lahko zajedalci preidejo skozi posteljico in okužijo zarodek. Otroci, ki se rodijo okuženi s toksoplazmozo imajo lahko že ob rojstvu ali kasneje resne težave z zdravjem. Pojavijo se lahko poškodbe oči ali možganov.

O toksoplazmozi smo spregovorili z mag. Stankom Pušenjakom, specialistom ginekologije in porodništva.


Ali je okužba nevarna za plod, če je bila ženska že pred nosečnostjo okužena s toksoplazmozo?

Za nosečnost je pomembna le prva okužba, če in kadar se zgodi v nosečnosti. Okužba pred nosečnostjo je garancija, da se plod ne more več okužiti.


Če se okuži nosečnica, ali okužba vpliva na plod?

Če gre za takšno okužbo v nosečnosti je pomembno, kdaj se zgodi. Prenos na plod se zgodi redko. Po literaturi sodeč je delež na videz visok (v prvem trimesečju okrog pet odstotkov, v drugem trimesečju okrog 20 odstotkov in v tretjem trimesečju okrog 50 odstotkov), vendar so posledice pri otroku obratno sorazmerne s trajanjem nosečnosti ob okužbi. Manj ko je nosečnica noseča ob okužbi, hujše so posledice, so pa dovolj hude vsaj do konca drugega trimesečja. Najpomembnejše spremembe ob okužbi se zgodijo na plodovih možganih in očesnem ozadju, mrežnici. Dejanski delež okužbe ploda oziroma prenosa toksoplazmoze na plod pri nas je bistveno nižji od omemb v literaturi in znaša skupaj manj kot odstotek. Zakaj tolikšna razlika ne vemo, dejstvo pa je, da ta razlika je, kajti pojav spremljamo sistematično že vsaj desetletje in smo registrirali več kot 500 primerov svežih okužb in utemeljenih sumov na svežo okužbo, med katerimi je bilo le nekaj primerov dokazanih okužb plodov.


Kako zdravite sveže okuženo nosečnico?

Vse sveže okužene nosečnice spremljamo posebej ter zdravimo z antibiotiki proti toksoplazmi. Najpogosteje uporabljeni antibiotik je rovamicin, ki sicer lahko povzroča spremembe na jetrih pri nosečnici, a se je tudi izkazal za relativno varnega.


Kolikokrat v nosečnosti se opravi test za toksoplazmozo? Je ta test zanesljiv?

Test na toksoplazmozo pri nas se rutinsko opravi trikrat (v vsakem trimesečju enkrat) pri nosečnici, ki še ni bila okužena. Pri že v preteklosti preboleli nosečnici, pa se testov ne ponavlja več. Test ni 100-odstoten oziroma bolje rečeno, obstaja vrsta izjem, kjer pozitiven test ne pomeni sveže okužbe oziroma obstajajo situacije, kjer lahko v najboljšem primeru postavimo sum na svežo okužbo, čeprav dejansko gre za staro okužbo. Zanesemo pa se lahko na negativen test, torej, kadar je test negativen, do teden dni pred tem okužbe zagotovo ni bilo.


Je res bolje, da ženska, ki zanosi in še ni bila okužena, ne boža mačk, se jih izogiba?

Najpogostejši način okužbe v urbanem okolju ni neposredno preko mačke, ampak preko nepreverjene hrane, zlasti nepreverjenega suhega ali surovega mesa in mleka oziroma mlečnih izdelkov ter morebiti tudi slabo oprane zelenjave z vrta. Problem glede toksoplazmoze so zlasti mladi mački, stari manj kot šest mesecev. Stare, odrasle živali pa izjemno redko še izločajo parazita v iztrebkih. Naravni ciklus toksoplazmoze namreč ni večen in v mačjem črevesu vztraja manj kot tri mesece. Okužbi z mačko se torej lahko izognemo zelo preprosto tudi tako, da po vsakem rokovanju pred hranjenjem temeljito umijemo in/ali razkužimo roke, sploh pa je nevarnost okužbe z odraslo mačko minimalna in visoko precenjena.


NASVET!

Če ste noseči in še niste bili okuženi s toksoplazmozo, lahko najbolje poskrbite za zaščito tako, da si pred vsako jedjo temeljito umijete roke. Prav tako si umijte roke pred vsakim stikom s peskom, zemljo, surovim mesom, neoprano zelenjavo. Pomembno je, da zaužijete le meso, ki je dobro toplotno obdelano, izogibajte se surovemu mesu. Pri delu na vrtu uporabljajte rokavice, roke po končanem delu dobro umijte.

Izpoved mamice: Strah pred najhujšim ...
Tisti trenutek ni bilo nič bolj pomembno od zdravja mojega dojenčka v trebuščku. In to ne samo zaradi dolgoletne želje p...
8
Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
Vaje pomagajo plodu, da se obrne
Včasih iz različnih razlogov otrok ostane v medenični vstavi, to pomeni z ritko ali nožicami naprej. Ko zdravnik ugotovi...
4
Izpoved mladega očeta
Veliko ljudi – predvsem bodočih mamic – je prepričanih, da je nosečnost eno najbolj čudovitih obdobij v partnerskem živl...
4


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Dejavniki tveganja v nosečnosti in pri porodu
Nosečnost je obdobje v življenju ženske, ki zahteva posebno pazljivost oziroma izogibanje nekaterim stvarem, na katere p...
Nezdrava hrana za nosečnice
V nosečnosti se izogibajte nezdravih navad, saj te škodujejo vam, še nerojenemu otroku in kot pravi doula Špela Peternel...
Finance v družini
Michonne RR

Kako imata s partnerjem razdeljene finance?