|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Lahko hišni ljubljenčki predstavljajo nevarnost za nosečnico?

Uredništvo Ringaraja.net, 12.1.2024
Številni nasveti, ki so jih deležne nosečnice, lahko žensko samo zmedejo oziroma po nepotrebnem spravijo v paniko. Eden takšnih nasvetov je, da se izogibajte živali med nosečnostjo, in svojega ljubljenčka čim prej odstranite iz hiše.

image
Če živali redno pregleduje veterinar in če vsakodnevno upoštevamo njihovo higieno in čistočo, hišni ljubljenčki res ne bi smeli predstavljati nevarnosti v nosečnosti. (Freepik.com)
/11


Nosečnice, predvsem pa prvorodke, imajo za vsako dilemo številne »svetovalce«, katerih priporočila so včasih lahko povsem neskladna, zato jih bodoče mamice pogosto zmedejo ali povzročijo nepotrebno paniko.

Eden najpogostejših nasvetov je, da se izogibajte živali med nosečnostjo, in svojega ljubljenčka čim prej odstranite iz hiše.

Brigita Lepes-Bingold, specialistka ginekologije in porodništva, pravi, da takšne radikalne poteze niso smiselne, vendar je treba redno izvajati nekatere previdnostne ukrepe, primerno higieno hišnih ljubljenčkov in članov gospodinjstva, da se izognemo resnim posledicam za zdravje mame in ploda.

"Če živali redno pregleduje veterinar in če vsakodnevno upoštevamo njihovo higieno in čistočo, hišni ljubljenčki res ne bi smeli predstavljati nevarnosti v nosečnosti," pravi dr. Brigita Lepeš-Bingold. "Seveda lahko vsaka žival zboli ali je nosilec bolezni pri nosečnici, zato bodočim mamicam priporočam, da zaradi lastnega in zdravja dojenčka svoje ljubljenčke redno vodijo na veterinarske preglede. To morajo storiti brez razmišljanja, še posebej, če opazijo spremembe v njihovem vedenju."

Naša sogovornica še spomni, da ima vsak hišni ljubljenček svoje značilnosti, ki so lahko potencialna nevarnost za nosečnice.


PREBERITE TUDI: Kaj je molarna nosečnost?

 

Pasja dlaka lahko vsebuje jajčeca nekaterih črevesnih zajedalcev

"Pes je eden najpogostejših hišnih ljubljenčkov - pravi dr. Lepes-Bingoldova: "Pasja dlaka sama po sebi ni nevarna, saj požiranje ali vdihavanje dlake zdravega psa ne bo imelo nobenih posledic za nosečnico ali plod. Lahko pa pasja dlaka vsebuje jajčeca nekaterih črevesnih zajedavcev, med katerimi je najnevarnejši ehinokok – Echinococcus granulosus."


Psi imajo torej lahko na dlaki jajčeca, ki se najpogosteje prenašajo z neposrednim stikom med živaljo in človekom, na primer, če bolan pes liže roke. Ko ličinka tega parazita vstopi v krvni obtok, se lahko razširi na vitalne organe, kot so jetra, pljuča ali srce, nato pa še v kateri koli organ ali tkivo in v njih tvori ciste. Psi lahko poleg parazitov prenašajo tudi nekatere bakterije, glive ali viruse na človeka. Če pa psa redno pregledujejo pri veterinarju, njihovi lastniki, tudi nosečnice nimajo razloga za skrb in strah.

 

Mačji iztrebki so lahko vir okužbe

Mačke so tudi pogosti hišni ljubljenčki. Imajo jih lahko tudi nosečnice, vendar s pravili, ki veljajo tudi za pse – vzdrževanje čistoče in redni veterinarski pregledi.

"Potencialna nevarnost mačke kot hišnega ljubljenčka prihaja zaradi parazita Toxoplasma gondii, povzročitelja toksoplazmoze," pojasnjuje dr. Lepeš-Bingold. Ta parazit se razmnožuje v črevesju mačk, vendar so nosilci lahko vse toplokrvne živali, vključno s pticami.

Vir okužbe so mačji iztrebki, surovo ali premalo toplotno obdelano meso, lahko pa pride v človeško telo tudi z vdihavanjem prahu. Bolezen pri odraslih lahko mine brez simptomov ali se kaže kot prehlad. Če pa nosečnica zboli, obstaja možnost, da bo okužen tudi plod.

 

Nekatere so na toksoplazmozo imune

Kot pravi naša sogovornica, je v sodobni medicini zahvaljujoč krvnim preiskavam obstoj protiteles mogoče enostavno ugotoviti. Mačko lahko odpeljete tudi k veterinarju, da preveri, ali je okužena. Ta pregled je še posebej priporočljiv, če gre za mačko, ki ni izključno doma.

"Od 10 do 15 odstotkov žensk je pridobilo imunost na toksoplazmozo, še posebej, če imajo mačko kot hišnega ljubljenčka že dolgo," poudarja dr. Lepeš-Bingold. "To pomeni, da so bile predhodno okužene in da so se v njihovem telesu ustvarila protitelesa proti tem parazitu. Imuniteta je praktično doživljenjska. Če je ženska pred nosečnostjo imuna na toksoplazmozo, potem ni nevarnosti za otroka. Sicer pa bodočim mamicam svetujem, naj v hišo med nosečnostjo ali tik pred njo ne prinašajo nove mačke. Kajti, če mati zboli za to boleznijo med 10. in 24. tednom gestacije, je tveganje za hujše težave novorojenčka od pet do šest odstotkov."

 

Po besedah naše sogovornice lahko toksoplazmoza v teh tednih nosečnosti povzroči nizko porodno težo, prezgodnji porod, zlatenico in zvišano telesno temperaturo, pa tudi zelo hude poškodbe otrokove mrežnice, slepoto, duševno zaostalost, spremembe velikosti glave, krče in poapnenje možganov. ..

"Če se nosečnica s tem parazitom okuži v zadnjih treh mesecih nosečnosti, je tveganje okužbe precejšnje, vendar je tveganje za okvaro ploda majhno, saj so vsi organi že razviti, kar je ugodna okoliščina," poudarja dr. Lepes. -Bingold.


PREBERITE TUDI: Toksoplazmoza

 

Ptice so lahko prenašalci resnejših okužb

Ko gre za pernate hišne ljubljenčke, zdravnica priporoča, da jih takoj, ko bodoča mamica izve, da je noseča, odpeljejo na veterinarski pregled.

"Ptice so lahko prenašalci resnejših okužb, kot so salmonela, klamidija in kampilobakterija, lahko pa so tudi potencialni alergeni." razlaga dr. Lepes-Bingold. "Zaželeno je, da nosečnice čiščenje kletke prepustijo drugemu družinskemu članu. In če mora res očistiti kletko, naj si po vsakem stiku s ptico in kletko vsekakor uporablja rokavice in si umije roke."

 

Možne okužbe niso razlog, da se odpovemo hišnjim ljubljenčkom

Pomembno je, kot pravi zdravnica, da se bodoče mamice zavedajo vseh možnih tveganj, ki jih prinašajo njihovi ljubljenčki, a to ni razlog, da bi se jim odrekle.

"Uživajte v svojih hišnih ljubljenčkih med nosečnostjo, vendar z izvajanjem redne higiene, uporabo zaščitnih rokavic, pogostejšim umivanjem in razkuževanjem rok," pravi dr. Lepes-Bingold. "Živali naj pregleda veterinar, redno jih cepite in očistite parazitov. Le tako bosta tako mama kot plod varna."


PREBERITE TUDI: Zakaj nosečnice spadajo v ogroženo skupino za težjo obliko covida?


Ne kupujte novega hišnega ljubljenčka med nosečnostjo 

Bodoče mamice naj upoštevajo, da če hišnega ljubljenčka prej niso imele, ga v nosečnosti ne kupijo prvič – svetuje zdravnica Brigita Lepeš-Bingold. "Vsaka žival zahteva pozornost, nego in določen proces ter obdobje prilagajanja, kar je lahko dodatna obveznost za bodočo mamico. Poleg tega tudi hišni ljubljenčki ob prihodu novega družinskega člana občutijo spremembe v razpoloženju in odnosih, kar je lahko razlog za njihovo nenavadno vedenje, a tudi razlog za večjo skrb za nosečnico."


VIR: Ringeraja.rs


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
5
Očetovo pismo otrokovi mami
Čeprav je za otroka odnos z očetom ravno tako pomemben kot odnos z mamo, so očetje še vedno velikokrat spregledani. Preb...
5
Kako deluje kraniasakralna terapija?
KST je odlična za pripravo na nosečnost, primerna tudi med nosečnostjo, zelo dobrodošel pomočnik pri poporodni obravnavi...
4
Britje in klistir pred porodom lahko zavrnete
V klasičnem porodništvu veljajo določena »pravila«, med katerimi je tudi rutinsko britje presredka in klistiranje pred p...
4



Nosečniška sladkorna bolezen in pridobivan...
Nove raziskava, v katero so zajeli 8352 nosečnic kaže, da prekomerno povečanje telesne teže med nosečnostjo ni pomemben ...
Koliko kave lahko spije nosečnica?
Preverite, kje je tista varna meja popite kave v nosečnosti, da ta razvada ne bo vplivala na večjo verjetnost za spontan...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?