|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Toksoplazmoza

Janja Šmid, 30.1.2010
Kaj je toksoplazmoza? V katerem primeru je testiranje potrebno in kako lahko vpliva na razvoj ploda?

image
/11


Toksoplazmoza je infekcijska bolezen. Povzročitelj je znotrajcelični zajedalec Toxoplasma gondii. Okužimo se z uživanjem hrane, ki je kontaminirana z mačjimi iztrebki ali z uživanjem jagnjetine in svinjine, ki vsebuje ciste T. gondii. Človeški plod je ogrožen, kadar se mati akutno okuži med nosečnostjo.

Odkrivanje nosečnic glede okužbe s povzročitelji toksoplazmoze je izrednega pomena za zmanjšanje umrljivosti in obolevnosti dojenčkov ter varovanje zdravja novorojencev. Če ima nosečnica že pred aktualno nosečnostjo določene IgG( protitelesa) za toksoplazmozo in so pozitivni, testiranje ni potrebno. Testiranje se izvaja po naslednji shemi: v 12. tednu nosečnosti, če je izvid negativen, testiranje ponovimo še v 20.-24.tednu nosečnosti in v 32.-36. tednu nosečnosti.


Akutno pridobljena toksoplazmoza

Kadar se okuži oseba z zdravim imunskim odgovorom, se pojavijo jasni znaki bolezni le pri 10-20 % okužb ostali so brez znakov bolezni. Inkubacija traja 7-21 dni. Po tem času se pojavijo povečane, trde in neboleče bezgavke po eni strani vratu, povišana telesna temperatura, utrujenost in bolečine v mišicah ter potenje. Redko se pojavi tudi izpuščaj, enostranski horioretinitis, povečana jetra ali vranica. Zelo redko pride do miokarditisa, pnevmonitisa ali encefalitisa.


Nosečnica

Kadar se ženska prvič okuži v nosečnosti in se okužba prenese tudi na plod, govorimo o PRIROJENI TOKSOPLAZMOZI. Okužba v višji nosečnosti predstavlja večjo verjetnost, da se bo okužil tudi plod.

Okužena nosečnica je lahko popolnoma brez znakov bolezni, za plod pa vseeno predstavlja okužba nevarnost, ki se kaže v obliki splava, prezgodnjega poroda, mrtvorojenosti ali pa se otrok rodi z različnimi kliničnimi znaki in simptomi okužbe: povišana telesna temperatura, vodenoglavost, premajhna glava, povečana jetra in vranica, zlatenica, krči, okvara oči , slepota, izpuščaji, motnje sluha, vnetje srčne mišice in pljuč. V 12% pride celo do smrti. Med trajne posledice spadajo: duševna prizadetost, krči, spastičnost, okvare vida, mikrocefalija, nižji IQ.


Kako se izognemo okužbi?

S pravilno toplotno obdelavo mesa ali zamrzovanjem, umivanjem sadja in zelenjave, odganjanjem muh in koprofagnih insektov, da nismo v stiku z mačjimi iztrebki ali z njimi okuženimi predmeti, da vrtnarimo z rokavicami ter redno opravljamo dezinfekcijo mačjih zabojev.



Če vas zanima, kaj o tej bolezni pravi strokovnjak, preberite pogovor z dr. Stankom Pušenjakom, specialistom ginekologije in porodništva TUKAJ.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
5
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
5
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
4



Težave z dihanjem v nosečnosti
Skoraj vse nosečnice mučijo težave z dihanjem, krvavitve iz nosu in občutek zamašenega nosu. Še zlasti krvavitev iz nosu...
Koliko kave lahko spije nosečnica?
Preverite, kje je tista varna meja popite kave v nosečnosti, da ta razvada ne bo vplivala na večjo verjetnost za spontan...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?