|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Rh negativna krvna skupina in nosečnost

Uredništvo Ringaraja.net, 2.11.2023
V celotni nosečnosti je Rh negativni faktor edini od vseh krvnih skupin, ki povzroča težave. Rh-negativno materino telo tvori protitelesa proti Rh-pozitivnim krvnim celicam, tudi tistim, ki pripadajo lastnemu otroku.

image
RhIg se daje med nosečnostjo, kadar obstaja verjetnost, da bo Rh pozitivna kri fetusa prešla v materin krvni obtok. (Freepik.com)
/11


Krvna skupina temelji na posebnih molekulah (imenovanih antigeni), ki "ležijo" na površini rdečih krvnih celic.

Ljudje imajo lahko na svojih rdečih krvničkah bodisi antigene A (krvna skupina A), antigene B (krvna skupina B), oba antigena (krvna skupina AB) ali nobenega (krvna skupina 0). Ko govorimo o Rh faktorju (ali Rhesus faktorju), imajo nekateri ljudje antigen (Rh +), nekateri pa ga nimajo (Rh -). Z drugimi besedami, vašo krvno skupino določa antigen, ki ga imate. In otrok podeduje Rh pozitivne gene po očetu.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj so mame čarobna bitja?


Rh občutljivost je mogoče preprečiti

V celotni nosečnosti je Rh negativni faktor edini od vseh krvnih skupin, ki povzroča težave. Rh-negativno materino telo tvori protitelesa (del imunskega sistema, ki se odziva na neznana telesa v telesu) proti Rh-pozitivnim krvnim celicam, tudi tistim, ki pripadajo lastnemu otroku. To se imenuje Rh občutljivost.

Večina Rh negativnih mater rodi brez težav, čeprav lahko mati kasneje postane "občutljiva" na Rh pozitivno kri, ki vstopi v njen krvni obtok po porodu, zato se lahko Rh občutljivost pojavi v naslednji nosečnosti. 

Materina protitelesa prehajajo skozi posteljico in napadajo rdeče krvne celice ploda, kar lahko povzroči njihovo zmanjšanje (hemolitična anemija), kongestivno srčno popuščanje in celo smrt ploda. To se imenuje hemolitična bolezen. Na srečo lahko občutljivost za Rh preprečimo z zdravilom, imenovanim Rh imunoglobulin (RhIg ali Rhogam).

 

rh faktor

Materina protitelesa prehajajo skozi posteljico in napadajo rdeče krvne celice ploda, kar lahko povzroči celo smrt ploda. (FOTO: Adam/splet)

 

Kako deluje Rh imunoglobulin?

Rh negativna mati razvije protitelesa proti Rh pozitivnim krvnim celicam (postane občutljiva) le, če kri ploda prehaja skozi posteljico in vstopi v njen krvni obtok. Njen imunski sistem takšne celice prepozna kot "sovražnike" in gradi imunsko obrambo. Injekcija Rh imunoglobulina blokira materin imunski sistem pri prepoznavanju plodovih celic. Tudi če celice preidejo v materino kri, mati ne bo postala občutljiva na Rh in ne bo začela proizvajati protiteles.

 

PREBERITE TUDI: Sinovi kot mame, hčerke kot očetje. Zakaj smo si podobni?


Kdo jemlje Rh imunoglobulin?

RhIg dobijo vse Rh negativne matere, katerih plod je na podlagi krvnih preiskav lahko Rh pozitiven. Kot smo že omenili, je lahko plod Rh pozitiven, če je tudi oče Rh pozitiven. Če sta oba starša Rh negativna, imata lahko samo Rh negativne potomce.

 

Kdaj se daje Rh imunoglobulin?

RhIg se daje med nosečnostjo, kadar obstaja verjetnost, da bo Rh pozitivna kri fetusa prešla v materin krvni obtok.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
7
7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
6
Za lažji porod jejte datlje
Nosečnice, ki v zadnjem mesecu nosečnosti uživajo datlje, naj bi lažje rodile, kažejo raziskave.
6
Kako deluje kraniasakralna terapija?
KST je odlična za pripravo na nosečnost, primerna tudi med nosečnostjo, zelo dobrodošel pomočnik pri poporodni obravnavi...
4



VIDEO: Noro brcanje v trebuščku
video
Poglejte si nenavadno močno brcanje, ki ga je tale mamica doživljala v nosečnosti. Njen trebuh je dobesedno oživel, se p...
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?