|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Sinovi kot mame, hčerke kot očetje. Zakaj smo si podobni?

Uredništvo Ringaraja.net, 7.3.2024
Genetika je zapletena. Vemo le, da smo vedno bolj navezani na enega od staršev, kar je spet odvisno od kombinacije genov, ki jih dobimo prek staršev.

image
Vsak starš bo svojemu otroku posredoval eno kopijo gena. (Freepik.com)
/11


Kakršen oče, takšna hči ali kakršna mama, takšen sin. Je res tako in kaj se zgodi v genetski, ko imata oba starša rjave oči in imata otroka, ki ima recimo modre oči? Ne, ne gre za znamenito: "podoben je sosedu", ampak za igro genetike, ki naredi zanimive kombinacije kromosomov, četudi vidva sploh nimata teh lastnosti. V nadaljevanju o tem, kaj in kako podedujemo po očetu in materi. Raziskave na univerzi Stanford kažejo, kako se podeduje barva oči, pa tudi druge lastnosti in značilnosti.

 

Genetika je zapletena stvar

Razen v nekaj posebnih primerih ni posebej vnaprej določeno, kaj vam da vsak starš ali kaj podedujete. Če so dominantni geni, bodo dominantni ne glede na to, ali izvirajo iz očeta ali matere. Če ima vaš oče prevladujoč gen za barvo oči, boste od njega podedovali isto barvo. Če pa gre za recesivni gen, imajo lahko otroci barvo oči, ki je starši nimajo, in pojavi se povsem nov gen. To pojasnjuje, zakaj se včasih zgodi, da ljudje, ki na primer nimajo rdečih las ali rjavih oči, dobijo otroka z rjavimi očmi in rdečimi lasmi.


 

PREBERITE TUDI: Starševstvo naju je popolnoma spremenilo


Kot lahko vidite, je genetika zapleteno delo. Vemo le, da smo vedno bolj navezani na enega starša, kar je spet odvisno od kombinacije genov, ki jih dobimo prek staršev. Poskusili bomo preprosto pokazati, kako deluje genetika, in nato navedli primere, ko je vidno, kaj dobimo od katerega od staršev.

 

Igra dominantnih in recesivnih genov

Vzemimo za primer otroka matere z rjavimi očmi in očeta z modrimi očmi. Ker so rjave oči dominantne, ima mati morda dva gena za rjave oči ali en gen za rjave, in drug za drugo barvo oči. Za lažje razumevanje recimo, da ima oba gena za rjavo. Ker ima oče modre oči, ima dva recesivna gena za modre oči.

 

Vsak starš bo svojemu otroku posredoval eno kopijo gena. V tem primeru bo mati prenesla prevladujoči gen, oče pa recesivni. To pomeni, da bo otrok imel barvo materinih oči, ker je imela dominantne gene. Enako velja, če ima oče prevladujoči par genov.


PREBERITE TUDI: Celiakija je dedna bolezen 

 

Velika ušesa so običajno podedovana od očeta,lasje pa so mamini

Raziskave univerze Stanford tudi potrjujejo, da fantje po materi podedujejo le en kromosom X, ki je bogat z geni, ki vplivajo na fizični videz. Očetov X-kromosom je osiromašen zaradi takšnih genov, zato so fantje lahko videti kot matere, deklice pa niso nujno videti kot oče, saj od vsakega starša dobijo en X-kromosom.


Po tej raziskavi so velika ušesa običajno podedovana od očeta, lasje in njihova kakovost pa od matere. Če ste moški, poglejte svojega strica in jasno vam bo, kako bodo videti vaši lasje v poznejših letih (če jih boste imeli). Obstajajo torej različne kromosomske povezave, ki bodo otroka na koncu oblikovale točno tako, kakršen mora biti. Edinstven, poseben in po svoje drugačen.

 

PREBERITE TUDI: 6 skupnih značilnosti vzgoje problematičnih otrok


Lastnosti pa so zasluge obeh staršev, zato ne krivite svojega moža, če vidite, da je otrok izredno trmast. Zazrite se vase in analizirajte svoje lastnosti.


Vir: Sara Velaga, Lolamagazin.com

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
19
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
5
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
5
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
4



V porodnišnici naj bo novorojenček skupaj ...
Po rojstvu pride malo bitjece iz varne notranjosti mamine maternice v popolnoma drugo okolje. Zato je zanj izjemno pomem...
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
photo
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?