|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Izbira porodnišnice: Pomembna vprašanja za porodnišnico

Helena Primic, 17.7.2022
Če ste se odločili, da boste rodili v porodnišnici, si obvezno shranite tale seznam vprašanj za porodnišnico.

image
Naj vam ne bo nerodno spraševati, ko gre za tako pomembno reč, kot je porod. (Freepik.com)
/11


Izbira vrste poroda in porodnega okolja je ena izmed osnovnih pravic vsake porodnice ter pomemben del porodnega načrta.

Če ste se odločili, da želite roditi v porodnišnici, si obvezno shranite tale seznam vprašanj, na katera vam bo strokovno in etično visoko razvita porodnišnica zagotovo z veseljem odgovorila. 

 

Spremljevalci pri porodu 

1) Ali lahko vnaprej izberem babico in kakšen je strošek te storitve ter kako mi lahko zagotovite, da bom rodila z njeno pomočjo, če v času poroda babica ne bo na delovnem mestu?

2) Lahko pri porodu poleg partnerja prisostvuje tudi dula in kakšne so vaše izkušnje z njimi?

 

PREBERITE TUDI:  Spremljevalec pri porodu je del porodnega osebja

 

Ob sprejemu v porodnišnico 

1) Ali lahko ob sprejemu v vašo porodnišnico zavrnem klistir in britje vaginalnega področja?

2) Ali vsaki porodnici rutinsko nastavite kanal za intravenozno infuzijo in ali ga lahko zavrnem - kdaj ja in kdaj ne?

3) Ali me boste pred čisto vsakim vaginalnim pregledom prosili za dovoljenje?

 

Porodno okolje prijazno mami 

1) Ali v vaši porodnišnici lahko rojevam ob zatemnjeni svetlobi in lastni glasbi?

2) Pri vas dovolite porodnicam, da med porodom uživajo hrano in pijejo; tudi hrano in pijačo, ki so jo prinesle od doma?

3) Ali med porodom merite otrokov utrip le s kardiotokografom ali se lahko odločim tudi za katero drugo metodo, ki mi bo omogočala več svobodnega gibanja, na primer stetoskop ali brezžični CTG? Ali elektronski monitoring v vaši porodnišnici poteka ves čas poroda ali se lahko glede na ustrezne okoliščine poroda dogovorim le za občasno merjenje in kakšne so te ustrezne okoliščine?

4) Ali lahko v vaši porodnišnici rojevam tudi v vodi in ali je možen tudi iztis v vodi? 

 

PREBERITE TUDI:  Porod v vodi - Pozitivni učinki

 

Zdravila med porodom

1) Je v vaši porodnišnici epiduralna analgezija na voljo 24 ur na dan vse dni v letu?

2) Kakšna so še druga sintetična protibolečinska sredstva, ki so na voljo pri vas?

3) Ali mi lahko med porodom ponudite tudi kakšne naravne protibolečinske metode?

4) Ali ob določenih porodnih zapletih porodnice rutinsko prejmejo preventivni antibiotik ali prej vedno laboratorijsko preverite, če je uporaba antibiotika zares nujno potrebna? 

 

Gibanje med porodom in porodni položaji

1) Se lahko v vaši porodnišnici prosto gibljem v vseh fazah poroda ali moram ves čas oziroma večino časa ležati na postelji?

2) Ali lahko pri vas otroka iztisnem tudi kleče in v drugih porodnih položajih, ki mi bodo ustrezali, ne samo leže na postelji?

 

PREBERITE TUDI: 6 prednosti rojevanja v pokončnem položaju

 

Med aktivno fazo poroda 

1) Ali v vaši porodnišnici porodnicam med aktivno fazo poroda naročate, kdaj mora pritiskati, ali mi boste pustili, da sama začutim, kdaj je zares pravi čas za pritiskanje?

2) Ali me boste pred morebitnim prerezom presredka obvestili, da mi želite izvesti prerez in boste počakali na moj pristanek? Kakšne so pravzaprav usmeritve vaše porodnišnice glede prereza presredka?

3) Ali v vaši porodnišnici še vedno uporabljate Kristellerjev manever (pritisk na fundus maternice), ki ga v Veliki Britaniji ne uporabljajo več oziroma je ponekod celo prepovedan, prav tako pa ga zaradi tveganj več ne priporoča tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)? Če ga uporabljate, ali porodnici pred uporabo tega manevra omogočite pokončen porodni položaj, da bi se mu vendarle lahko poskusila izogniti?

4) Če bi si to želela in bi porod to seveda dopuščal, ali otroka lahko »ujame« partner?

 

PREBERITE TUDI:  Preveč potiskanja krivo za raztrganine

 

Ko se otrok rodi

1) Ali bo popkovino lahko prerezal partner?

2) Ali boste popkovnico pustili tako dolgo nedotaknjeno, dokler ne bom porodila tudi placente oziroma se bova starša odločila za prerez?

3) Ali boste verniks, ki je za otroka zelo zdravilen, pustili na otroku in mi otroka z verniksom vred položili na moje prsi?

4) Ali v vaši porodnišnici porodnice prejmejo sintetični oksitocin za izločanje posteljice rutinsko ali samo v določenih primerih in katerih? Ali se lahko odločim, da mi ga aplicirate intramuskularno ali samo intravenozno?

 

Prvi pregled otroka in rutinski posegi 

1) Ali pri vas prvi pregled otroka lahko izvedete kar na materinih prsih oziroma z njim počakate vsaj eno uro po porodu, da se mama in novorojenček »prepoznata« in v miru navežeta prvi stik?

2) V vaši porodnišnici vprašate mamo za dovoljenje, če lahko novorojenčku aplicirate v oči antibiotik ali to počnete rutinsko oziroma v katerih primerih to priporočate/rutinsko storite?

3) Ali me boste vprašali za dovoljenje, ali lahko novorojenčku intravenozno ali oralno aplicirate vitamin K, ki je po zakonu le priporočljiv, ne pa zakonsko obvezen in je torej osebna odločitev staršev, ki jo mora strokovno osebje dosledno spoštovati? 

4) Ali me boste vprašali za dovoljenje tudi glede apliciranja cepiva za hepatitis B novorojenčku, ki ga po zakonu mama lahko zavrne?

 

PREBERITE TUDI:  V porodnišnici naj bo novorojenček ves čas skupaj z mamo

 

Na poporodnem oddelku 

1) V vaši porodnišnici lahko mama in novorojenček 100% sobivata, tako da je novorojenček ves čas ob mami?

2) Ali pri vas mami (ali očetu otroka) omogočite, da lahko svojega novorojenčka spremlja na prvi pediatrični pregled in druge morebitne preglede v porodnišnici, če to želi in izrazi to željo?

3) V vaši porodnišnici spodbujate dojenje in kako to počnete?

4) Pri vas spoštujete željo staršev, če ne želijo, da novorojenčku v času bivanja v porodnišnici ne dajete nobenih mlečnih nadomestkov?

5) Ali spoštujete tudi željo staršev, da v porodnišnici novorojenček ne pride v stik s flaškami, dudami in cuclji?

6) Ali v vaši porodnišnici poznate, spodbujate in uporabljate prakso sistema SNS – sistema dojenja na prsih ali po prstu s pomočjo cevke, po kateri se dovaja materino ali adaptirano mleko?

7) Na vašem poporodnem oddelku dopuščate obisk izbrane svetovalke za dojenje ali poporodne dule, ki mami nudi dodatno podporo pri vzpostavitvi dojenja in navezovanja na dojenčka?

8) V vaši porodnišnici mama lahko na svojo odgovornost skupaj z novorojenčkom prej zapusti porodnišnico kot so standardna strokovna priporočila, če sta oba z novorojenčkom brez posebnosti?

 

PREBERITE TUDI: Kdaj bodo takšne bolnišnične postelje tudi pri nas?

 

Pomembna porodna statistika

Na ta vprašanja vam zagotovo ne bo znala odgovoriti vsaka babica ali ginekolog. Toda gre za pomembne statistične podatke, ki bi v resnici morali biti javno dostopni tudi vsaki porodnici, ki se odloča, v kateri porodnišnici bo rodila.

1) Koliko carskih rezov ste izvedli v minulem koledarskem letu?

2) Kakšna je bila povprečna stopnja prereza presredka v vaši porodnišnici v minulem koledarskem letu?

3) Kakšen je bil povprečen čas poroda v vaši porodnišnici od sprejetja v porodnišnico do iztisa v minulem koledarskem letu? Če lahko prosim navedete čas v obeh primerih: a) če je porodnica prišla v latentni fazi poroda (odprta od 0 do 5/6 centimetrov) in b) v aktivni fazi poroda (odprta 5/6 centimetrov in več). 

3) Kakšen je bil v vaši porodnišnici povprečen čas med iztisom in prerezom popkovine v minulem koledarskem letu?

4) Kakšen je bil povprečen odstotek porodov, pri katerih ste v vaši porodnišnici v minulem koledarskem letu za dokončanje poroda uporabili sintetični oksitocin? 

5) Kakšen je bil povprečen odstotek porodov v vaši porodnišnici, pri katerih ste v minulem koledarskem letu uporabili protibolečinska sredstva?

6) Kakšen odstotek mamic se je v vaši porodnišnici v minulem koledarskem letu odločilo za 100% sobivanje?

7) Kakšen odstotek mamic je v minulem koledarskem letu ob odhodu iz vaše porodnišnice izključno dojilo – brez dodajanja adaptiranega mleka in brez nastavkov?

8) Kakšen je odstotek žensk, ki so v vaši porodnišnici v zadnjih 10 letih rodile več kot enkrat, torej najmanj dvakrat?

9) Koliko pritožb in koliko pravnih tožb ste prejeli v zadnjih 10 let od porodnic, ki so rodile v vaši porodnišnici?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
4
Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
4
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
3
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
3



V petek, ob 16. uri, sem doživela spontani...
"Imeli ste popolni splav. Nobenih znakov nosečnosti ni,« je dejal zdravnik. Prosila sem ga, naj mi to ponovi petkrat, k...
Poglejte, kako pravzaprav izgleda porod
Trenutek, ko se ustvari življenje je neverjeten, otrokov prihod na svet pa je še bolj čudežen.