|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Epiduralna analgezija

Petra Logar, 28.11.2011
Epiduralna analgezija je ena od metod za lajšanje porodnih bolečin, ki jo nudi večina slovenskih porodnišnic. Če se boste zanjo odločili, si prej pridobite čim več informacij in se pred porodom pogovorite z anesteziologom.

image
/11


Če se odločate o tem, da bi rodili s pomočjo epiduralne analgezije, se morate vsaj dva tedna pred rokom poroda dogovoriti s porodničarjem ali anesteziologom, svetujejo v Splošni bolnišnici Jesenice.

Bodoče mamice, ki se odločajo za porod z epiduralno analgezijo v porodnišnici Jesenice, na predporodnem pogovoru o epiduralni porodni analgeziji dobijo zloženko z osnovnimi informacijami:

 

Kaj je epiduralna in kombinirana spinalno-epiduralna analgezija? 

Beseda analgezija pomeni odsotnost oziroma lajšanje bolečine, epiduralna pa pomeni, da dajemo zdravila v epiduralni prostor, to je prostor nad trdo možgansko ovojnico (duro), ki ovija hrbtenjačo. Kombinirana spinalno-epiduralna analgezija pomeni, da dajemo zdravila v epiduralni prostor in v hrbtenjačno tekočino.

Pri epiduralni analgeziji vstavimo zelo tanko plastično cevko (epiduralni kateter) v prostor ob živčne korenine živcev za trebuh, trebušno steno, maternico in medenično dno. Skozi to cevko nato dajemo zdravila, ki preprečijo oziroma zmanjšajo prevajanje občutka bolečine po živcih v hrbtenjačo in naprej v možgane. Zato je občutek bolečine močno oslabljen ali pa je povsem odsoten. Pri kombinirani spinalno-epiduralni analgeziji pa zdravilo najprej vbrizgamo v hrbtenjačno tekočino in nato nadaljujemo lajšanje bolečine skozi epiduralni kateter.

  

Kako poteka epiduralna analgezija? 

Po sprejemu v porodno sobo porodnici epiduralni kateter vstavi anesteziolog. Kateter vstavimo v ledveni predel hrbtenice skozi posebno iglo. Pred tem omrtvičimo kožo in podkožje, tako da je vstavljanje katetra skoraj neboleče. Zdravila dajemo občasno ali pa v neprekinjeni infuziji, porodnica si zdravila lahko sama vbrizgava s pomočjo posebne črpalke ali pa to stori na njeno željo babica, anesteziolog ali drugo osebje.

  

Kako učinkovita je epiduralna analgezija? 

Epiduralna analgezija je do sedaj najučinkovitejša metoda lajšanja porodne bolečine, pomembno pa je vedeti, da ne pomeni poroda povsem brez bolečine. Praviloma dosežemo precejšnje zmanjšanje bolečine, so pa tudi obdobja, ko bolečine ni. Če se bolečina spet pojavi, je mnogo blažja kot nezdravljena in jo lahko ves čas uspešno blažimo z dodajanjem zdravil, včasih pa bolečina za porodnico ni prehuda, zato dodajanje zdravil ni več potrebno.

  

Ali je epiduralna analgezija škodljiva za mater ali otroka? 

Kot pri vsaki metodi, kjer vstopamo v telo in vnašamo vanj zdravila, lahko tudi pri epiduralni analgeziji pride do neželenih učinkov ali zapletov. Resna zapleta sta krvavitev in vnetje na mestu vstavitve katetra. Pri zdravih porodnicah so te vrste zapletov izjema. Ostali zapleti so pogostejši, vendar blažji, pogosto nemoteči in minejo sami(glavobol, slabost, srbenje kože, omrtvičenost nog).

Možno je tudi, da ob vstavljanju katetra pride do popolne blokade mišic, ko bolnica ne more premikati nog in ne more pritiskati v drugi porodni dobi. Zaplet je redek, blokada pa sama mine po nekaj urah.

Otroku epiduralna analgezija neposredno ne škoduje, možni pa so posredni učinki zaradi vpliva zdravil na mater in potek poroda.

 

Kako vpliva epiduralna analgezija na potek poroda? 

Podaljšata se prva in druga porodna doba, pri otrokovem prehodu skozi porodno pot lahko pride do nepravilnosti, večja je verjetnost, da bo potrebno instrumentalno dokončanje poroda.

  

Ali je pri porodu z epiduralno analgezijo večja verjetnost, da bo potreben carski rez? 

Ne, številne študije, ki so jih opravili po svetu, kjer epiduralno analgezijo že dolgo uporabljajo, niso mogle potrditi, da bi bila verjetnost carskega reza pri epiduralni analgeziji večja, kot pri porodu brez analgezije.

  

Za katere porodnice epiduralna analgezija ni primerna? 

Neprimerna je za porodnice, ki imajo motnje v strjevanju krvi (»krvavitve se jim težko ustavijo«) zaradi bolezni ali jemanja zdravil proti strjevanju krvi, porodnice, ki imajo v ledvenem predelu rane ali podkožno vnetje in predvsem porodnice, ki te metode ne želijo.

  

Katerim porodnicam se priporoča epiduralna analgezija? 

Priporoča se porodnicam z večplodno nosečnostjo, nepravilno vstavo ploda, povišanim arterijskom pritiskom, glavkomom, preeklampsijo, astmo in kroničnim bronhitisom, sladkorno boleznijo in še nekaterimi redkejšimi boleznimi. Vse porodnice, ki imajo kakršnokoli kronično bolezen se lahko o tem pogovorijo z anesteziologom in natančneje izvedo, ali je epiduralna analgezija pri njih priporočljiva.

 

Kako hitro minejo učinki zdravil po koncu epiduralne analgezije? Ali lahko porodnica po epiduralni analgeziji doji? 

Učinki minejo v 2-3 urah po končanju epiduralne analgezije. Epiduralni kateter odstranimo takoj po koncu poroda ali po opravljenih potrebnih posegih (npr. odstranitev prirasle posteljice ali zašitje epiziotomijske rane). Če je imela porodnica carski rez, nadaljujemo z analgezijo še 4-5 dni zaradi boleče kirurške rane. Porodnica po epiduralni analgeziji lahko doji.

  

Kaj je še pomembno za porodnico, ki želi ob porodu epiduralno analgezijo? 

Pomembno je, da se o metodi informira in o njej najprej pogovori ginekologom-porodničarjem. Če se oba strinjata, da je tak način lajšanja porodne bolečine zaželen, naj se o tem pogovori še z

anesteziologom. Skrbno naj si zabeleži vse bolezni in zdravila, ki jih ima. Razumeti mora, da epiduralna analgezija ne povzroči stanja popolne neobčutljivosti. Porod ni povsem brez bolečin, bolečina je le mnogo blažja, včasih celo zanemarljiva. Pomembno je, da lahko na porodno bolečino v sodelovanju z babico, porodničarjem in anesteziologom porodnica vpliva sama. Najpomembnejše pa je vedeti, da imata normalen potek poroda in dobrobit otroka prednost pred zdravljenjem bolečine.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
14
Punčka ali fantek: trije testi za ugotavlj...
Vas zanima, kaj nosite pod srcem? Ali že veste in bi radi preverili, če deluje? Ugotovite spol otroka v trebuščku so pom...
6
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
5
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
4



VIDEO: Od spočetja do rojstva v slabih pet...
video
Od blizu si lahko ogledate osupljiv čudež spočetja in razvoja človeškega življenja v mamineM trebuhu. Zelo zanimivo!
Druga nosečnost in rojstvo: dejstva in nas...
Se opogumljate, da bi se ponovno podali na pot? Za vas imamo nekaj koristnih nasvetov.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?