|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Verniks pustite vsaj 24 ur po porodu na novorojenčku

Helena Primic, 20.9.2023
Verniks olajša porod, uravnava dojenčkovo telesno temperaturo, spodbuja dojenje in navezovanje ter pomaga prilagajati dojenčkovo kožo po porodu, ki jo tudi ščiti pred okužbami, zato WHO priporoča, da novorojenčka vsaj 24 ur po porodu ne čistimo.

image
Verniks ima vonj po amnijski tekočini, zato sproži nastanek oksitocina tako pri otroku kot mami. (Foto: Wee Peek Prenatal Imaging)
/11


Čeprav imamo mame rade vse čisto (veliko žensk tudi med porodom skrbi, da se ne bodo slučajno polulale ali celo pokakale) in tista belkasta stvar na koži, s katero se rodi novorojenček, ni videti čista in morda nekaterim tudi ne lepa, gre za snov, imenovano verniks, ki jo moramo čim dlje pustiti na novorojenčku.

Zakaj, kako dolgo in katere so izjemne zaščitne moči verniksa, smo preverili pri dr. Špeli Peternel, doktorici biomedicine, izkušeni porodni spremljevalki in učiteljici priprav na porod, predstavnici za Balkan največjega mednarodnega združenja DONA International, predstavnici Evropske mreže dul in ustanoviteljici združenja MOJA DULA ter urednici podporne strani za starše Lupinica

 

Zaščita v maternici

Otrok se v maternici razvija in raste v amnijski tekočini, kar pomeni, da je celih devet mesecev in pol v vodnem okolju. Kot ribica. Ker pa razvijajoč dojenček seveda nima lusk, je narava razvijajočega človeka zaščitila tako, da v zadnjem trimesečju nosečnosti za zaščito kože pred okoliško tekočino proizvaja posebno snov - verniks.

"Čeprav kar 80 % verniksa predstavlja voda, se ta nahaja v obliki kot spužva napitih celic, medtem ko je na zunaj površina hidrofobna in je videti kot gosta bela krema. Takšna vodoodporna plast na površini kože otročku v zadnjih mesecih nosečnosti omogoči normalen razvoj povrhnjice - plasti kože, ki jo bo otrok po rojstvu potreboval v suhem okolju, hkrati pa mu jo v maternici ščiti pred vodo," je pojasnila dr. Peternelova.

"Verniks je kompleksen biofilm, ki ga sestavljajo z vodo napite celice povrhnjice kože (80 %), ki jih obdaja matriks najrazličnejših zaščitnih proteinov (10 %) in maščob (10 %). Kljub številnim študijam natančna sestava maščob in proteinov v verniksu še vedno ni povsem znana, ve pa se, da imajo mnogi proteini antimikrobne lastnosti, tako da ima verniks pomembno vlogo tudi pri zaščiti novorojenčka pred najrazličnejšimi mikroorganizmi, ki se nahajajo v okolju.

Zanimivo pa je, da so raziskave pokazale, da je sestava verniksa odvisna tako od spola kot od gestacijske starosti novorojenčka, iz česar lahko sklepamo, da je sestavljen idealno prav za tistega novorojenčka, ki ga obdaja," je o sestavi verniksa povedala sogovornica. 

 

PREBERITE TUDI: Počasen porod - 7 trikov za pospešitev

 

Olajša porod za otroka in mamo ter uravnava telesno temperaturo

Verniks pa dojenčka ne ščiti le v maternici, temveč tudi med porodom in prve ure po porodu. "Verniks ima različne funkcije ob prehodu otroka iz njemu znanega in udobnega okolja maternice v zunanji, hladen in nepoznan svet. Ob prehodu otročka skozi porodni kanal deluje kot mazivo (lubrikant), s čimer zmanjša trenje in olajša porod tako za novorojenčka (ki lažje zdrsi skozi porodni kanal) kot za mamo (ki ima zato manj možnosti za porodne poškodbe)," eno izmed pozitivnih funkcij opisuje dr. Peternelova in dodaja: 

 "Takoj po porodu imajo novorojenčki težave z vzdrževanjem stalne telesne temperature, saj so v maternici živeli v vodnem okolju s stalno temperaturo okolice. Verniks kot hidrofobna zaščitna plast preprečuje izhlapevanje vode s površine kože ter tako preprečuje ohlajanje novorojenčka in pripomore k uravnavanju njegove telesne temperature."

Poleg tega verniks na dojenčkovi koži tudi spodbuja prvo dojenje in navezovanje stika med mamico in dojenčkom.

"Verniks ima namreč vonj po amnijski tekočini, zato, ko novorojenčka po porodu položimo na mamin trebuh in verniksa ne obrišemo, se otrok ob znanem vonju in maminem dotiku počuti bolj varnega. Poleg tega pa ima mama v okolici bradavic žleze, ki izločajo enak vonj, kar novorojenčka po porodu spodbudi, da sam poišče bradavice in začne z dojenjem. Vonj verniksa pa vpliva tudi na mamo, pri kateri prav tako spodbuja izločanje oksitocina - hormona, ki pozitivno vpliva na navezovanje in spoznavanje z otrokom," je pojasnila dr. Peternelova.

 

POGLEJTE TUDI VIDEO: Novorojenčkovo plazenje k prsim takoj po porodu

 

Uravnava prilagajanje kože, pospešuje celjenje ran in pomočnik pri razvoju črevesja

Novorojenčkova koža se mora v prvih urah in dneh po rojstvu hitro prilagoditi na življenje na suhem. V nekaj dneh po rojstvu se tako zgodijo različne spremembe v dojenčkovi koži: zmanjša se  vsebnost vode, zniža se pH, zgornja plast kože pa se poponoma izsuši in poroženi. 

 "In prav verniks pri tem prilagajanju kože igra ključno vlogo, saj kot že rečeno omogoča počasnejše izsuševanje, ko se na koži dojenčkovi posuši, pa na njej tvori kisel ovoj, ki pomaga znižati pH kože. To omogoči lažjo in hitrejšo poselitev z normalno zaščitno plastjo mikroorganizmov, dojenčkova koža pa tako postane bolj odporna na okužbe s patogenimi bakterijami in glivami," dr. Peternelova razlaga pomembne naloge verniksa. 

Kot nam je zaupala sogovornica, je ena glavnih sestavin verniksa glutamin, ki pospešuje rast in razvoj kože. Pospešuje tudi metabolizem kože in s tem njeno rast ter pomaga tudi pri celjenju morebitnih ranic, ki jih ima novorojenček zaradi praskanja. S pomočjo verniksa se torej same in hitreje zacelijo, medtem ko se sicer lahko zagnojijo. 

Pred porodom, ko v maternici otrok požira amnijsko tekočino, ki vsebuje sestavine verniksa, pa glutamin pospešuje tudi rast in razvoj otrokovega črevesja, tako da je tudi odličen pomočnik otrokovega črevesja.  

 

PREBERITE TUDI: Novorojenček - Prvi dnevi doma

 

Zaščita pred okužbami in močan antioksidant

Kot je pojasnila dr. Peternelova, maščobe in proteini v verniksu tvorijo mehansko prepreko za dostop bakterij in drugih mikroorganizmov do kože otroka ter tako novorojenčkovo kožo ščitijo pred morebitnimi okužbami.

"Ker je poselitev otrokove kože z njemu koristnimi in potrebnimi mikroorganizmi nujna, celostna vloga verniksa pri tem še ni povsem jasna. Vemo pa, da so v verniksu mnogi proteini, ki imajo direktno vlogo zaščite pred patogenimi bakterijami (različna protitelesa), medtem ko drugi delujejo kot bolj splošna antibakterijska zaščita," dodaja sogovornica.

Študije so pokazale, da verniks vsebuje tudi veliko vitamina E, ki deluje kot močan antioksidant. "Ker porod za otrokov organizem predstavlja velik oksidativni stres, verniks po rojstvu deluje kot zaščita za celoten otrokov organizem. Poleg tega je otrok po rojstvu prvič izpostavljen ultravijolični svetlobi, tako da maščobe, melanin in vitamin E v verniksu novorojenčka ščitijo tudi pred škodljivimi UV-žarki," še eno pozitivno lastnost verniksa razkriva dr. Peternelova.    

 

PREBERITE TUDI: Razvoj dojenčkove mikrobiote se začne že v trebuščku

 

WHO priporoča, da novorojenčkov vsaj 24 ur po porodu ne čistimo!

Čiščenje oziroma umivanje novorojenčka takoj po porodu, kar je običajna praksa v porodnišnicah (še posebej, če osebja posebej oziroma s porodnim načrtom ne opozorite, da želite, da verniksa ne odstranjujejo), novorojenčka oropa zelo dragocene zaščite.

Kaj torej storiti z verniksom oziroma kako dolgo ga je dobro pustiti na novorojenčkovi koži?

"Verniks, s katerim je prekrita večina novorojenčkov, se povsem naravno vpije v kožo novorojenčka v nekaj urah po porodu. Toda, ker ta maščobna plast ni ravno videti najlepše, jo v porodnišnicah takoj po porodu pogosto odstranijo. Čeprav Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča, da novorojenčkov zaradi številnih pozitivnih učinkov verniksa naj ne bi čistili vsaj 24 ur, še bolje pa nekaj dni po rojstvu ne umivali ne kopali," opozarja Peternelova.  

Ali ste vedeli, da ker je verniks sestavljen iz maščobnih kislin, pomaga pri čiščenju dojenčkove kože podobno kot milo? In to idealno milo, saj je sestavljen iz povsem enakih maščob kot otrokova koža, zato ob takšnem "čiščenju z verniksom" otroku kože ne poškodujemo in izsušimo, temveč mu jo s tem, ko verniks pustimo na koži vsaj 24 ur oziroma nekaj dni, ščitimo, dodatno navlažimo in na koži ohranimo zaščino plast pred patogenimi bakterijami.

 

Zagotovo več kot dovolj razlogov, da v svoj porodni načrt zapišete, da ne želite, da otroku po porodu odstranijo verniks oziroma da ga v času bivanja v porodnišnici (ki ni daljše od treh dni) otroka sploh ne umivajo!


Povzeto po:
- Singh G., Archana G.: Unraveling the mystery of vernix caseosa, Indian J. Dermatol. 2008
- Visscher, M.O. s sod.: Neonatal skin maturation - vernix caseosa and free amino acids, Pediatr Dermatol. 2011
- Nishijima, K. s sod.: Biology of the vernix caseosa: A review, J. of Obstetr. And Gynecolog. Research, 2019, https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jog.14103

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Želela bi, da moja zgodba v vas prebudi ra...
Rodila se je zdrava in v snu. Čudovita. Popolna. Verjemite mi na besedo. Držala sem jo v naročju ..... Tako speča in pop...
31
Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
14
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
5
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
4



Te vaje pomagajo, da se dojenček obrne
Preverite preproste in varne vaje ter druge preizkušene metode, s katerimi lahko otročka v trebuščku spodbudite, da se o...
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?