|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Moj porod - moja odločitev in odgovornost

Helena Primic, 20.3.2018
Se moram na porod zares pripraviti? Ali je smiselno že vnaprej razmišljati, kaj vse se lahko zgodi, če pa v resnici nihče ne ve, kaj se bo med mojim porodom dogajalo? V čem je smisel porodnega načrta in ali ga res moram napisati?

image
Priprave na porod so več kot le pakiranje torbe za porodnišnico.
/11


Poroda seveda ne moremo načrtovati, toda se pa lahko nanj dobro pripravimo in tako predvidimo vsaj nekatere situacije, do katerih lahko pride med rojevanjem. 

"Še vsaka je rodila, najbolje je o porodu nič razmišljati in se mu enostavno predati," razmišlja veliko žensk, ki ne vidijo smisla v pripravah na porod, ki segajo dlje od pakiranja torbe za porodnišnico. Strokovnjaki pa vendarle opozarjajo, da so priprave na porod - tako fizične kot psihične - pomembne, saj lahko zelo vplivajo na sam potek poroda.


Kaj sploh pričakujem?

Ina May Gaskin, svetovno znana babica in avtorica knjige Modrost rojevanja, navaja, kako pričakovanja ženske glede poroda lahko porod zapeljejo točno v to pričakovano smer. Ko so namreč znanstveniki opravili raziskavo med nosečnicami, so ugotovili, da so tiste, ki so pričakovale več bolečine, več bolečine med porodom tudi izkusile.

Zato ni vseeno, kakšna je vaša podoba poroda. Pričakujete najhujšo bolečino v življenju? Pričakujete, da vam bodo prerezali presredek, ker je otrok velik? Vas je strah občutka, ko bo otrok prihajal na svet skozi vašo nožnico - tako velik čez tako majhno odprtino? Preverite, kakšna je vaša predstava poroda in kaj pravzaprav pričakujete oziroma se vam zdi najbolj verjetno, da se bo zgodilo med rojevanjem. 


Kakšen porod si želim?

Sedaj, ko ste se soočile s svojimi strahovi, povezanimi s porodom, je čas, da premislite, kakšen porod si pa globoko v sebi želite. Takšen umirjen, s čim manj bolečine in posegov v vaše telo? Da se bo otrok rodil v mirnem okolju in se bosta lahko takoj povezala? Porod, ki vam bo ostal v lepem spominu ter se ga boste radi spominjali in o njem pripovedovali otroku, ko bo zrasel?

Takšnega poroda vam seveda nihče ne more zagotoviti, saj so vedno možnosti, da gre kaj narobe. Toda veliko reči pa vendarle lahko načrtujete in organizirate tako, da bo vaš porod potekal čim bolj sproščeno in umirjeno. Prav sproščenost porodnice je namreč eden izmed najpomembnejših dejavnikov poroda, ki teče kot po maslu. Za to, da porod lepo napreduje mora biti namreč porodnica zares sproščena in predana porodni sili, ki ji pomaga roditi otroka. 

Zato se vprašajte: Kakšen je moj odnos do umetnih popadkov, protibolečinskih sredstev in prereza presredka? Bi se želela med porodom gibati in iskati "pravi" položaj ali mi bolj ustreza počitek v ležečem ali polsedečem položaju? Si zares želim, da je ob meni moj partner in morda tudi dula? Kaj me najbolj nervira in dela nesproščeno in bi me med rojevanjem lahko zelo motilo? Se lažje sprostim v zatemnjenem prostoru in katera glasba me najbolj sprošča? 

To je namreč vaš porod ter zato vaša odločitev in odgovornost, v kakšnem okolju boste rodile. Porodnišnice vam seveda ne morejo zagotoviti vseh možnih želja, toda včasih je že majhna sprememba dovolj, da se porodnica bolje počuti in zato tudi lažje rodi.

 

Moj porodni "načrt"

Sedaj, ko veste, kaj si glede poroda zares želite, je čas, da napišete svoj porodni načrt. Načrt, ki v resnici služi bolj kot usmeritev in pomoč tako za vas in vašega partnerja kot porodno osebje. Če namreč porodno osebje ve, kakšne so vaše želje in strahovi, se jim bo tudi lažje prilagodilo. Ženske smo namreč zelo različne in nekaj, kar eni porodnici zelo utreza, lahko drugo spravlja v veliko stisko.

Pri pisanju porodnega načrta bodite čim bolj jasne in konkretne - kateremu posegu se želite čim bolj izogniti, kaj si želite v kateri porodni fazi, kako se želite prvič srečati s svojim otrokom in katere strahove ste prinesle s seboj v porodno sobo.

Ker je za porod zavirajoče, če porodnica med porodom preveč razmišlja, je porodni načrt tudi neke vrsta varovalka, ki vam omogoča, da za njegovo čim večjo uresničitev skrbi partner ali/in obporodna spremljevalka oz. dula, medtem ko se vi lahko povsem posvetite rojevanju. S pomočjo porodnega načrta tako tudi veliko lažje že vnaprej sprejemate določene odločitve, o katerih je med popadki težje odločati. V porodnem načrtu je zato dobro, da premislite tudi o morebitnim zapletih med porodom, ki pa jih seveda ni dobro pričakovati, temveč "računati" na čudovit in nepozaben porod.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Lažni ali Braxton-Hicksovi popadki
Braxton-Hicksovi ali lažni popadki pomenijo, da maternica »vadi« za porod. Ti popadki niso znamenje, da bi se porod lahk...
4
Doula, spremljevalka v obporodnem obdobju
Doula je oseba, ki s pomočjo svojega znanja in izkušenj nudi čustveno, fizično in informacijsko podporo ženskam v času p...
3
Nenavadna dejstva o nosečnosti
Ste tudi vi opazili, da se vam je noga v nosečnosti povečala? Se sprašujete, če lahko med seksom otroka poškodujete? Vas...
3
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
3



Masaža teh točk pomaga pri zelo bolečem po...
Če se med porodom želite izogniti kemičnim sredstvom proti bolečinam, v članku preverite, masaža katerih akupresurnih to...
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?