|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Poporodna dula - Oživljanje tradicionalne poporodne oskrbe

Irena Jamšek Halas, 26.3.2020
Rojstvo mame - ta tako pomemben in edinstven prehod ženske v novo življenje - se brez poporodne podpore zgodi težje, počasneje ter ponavadi tudi z veliko več napora in bolečine kot bi bilo potrebno.

image
Vsaka mama potrebuje kakovostno poporodno podporo.
/11


Pričakovanje rojstva otročka je verjetno eno najbolj intenzivnih pričakovanj v življenju tako ženske kot moškega.

Takrat večina bodočih staršev misli usmeri na pripravo opreme, oblačil in drugih pripomočkov za dojenčka, nekateri pa tudi v porod ali celo priprave nanj.

Zelo malo pa jih uspe razmišljati tudi o tem, kakšno bo življenje po porodu in kako se dobro pripraviti na prve izzive materinstva.

 

Kot poporodna dula pri svojem delu vse prevečkrat slišim komentar novorojenih mamic Ko bi mi vsaj kdo to prej povedal!. Zato menim, da ni dovolj, da govorimo samo o izzivih materinstva, pač pa, da je nosečim in novorojenim mamicam na njihovi novi poti treba ponuditi tudi podporo, da se bodo v teh izzivih lažje znašle ter to pot prehodile s čimveč mirnosti in zaupanja vase.

Poporodno obdobje je namreč običajno čustveno izjemno pestro in rado prinese tudi marsikateri praktičen izziv. Kar naenkrat se namreč soočamo z nalogami, čustvi in občutki, ki so za nas popolnoma novi ali pa vsaj bolj ali manj neznani. In občutki, ki nas lahko res močno prevzamejo ali celo povsem preplavijo.

Dojenje, tolaženje in nega dojenčka so lahko tudi izziv, ki nas mame postavi na preiskušnjo. Čustveni vrtiljak, na katerem sedimo v tem občutljivem obdobju po porodu, nas lahko odnese tudi tja, kamor nismo pričakovali - v zaskrbljenost, prestrašenost, nezaupanje vase, obupanost, razočaranost, izčrpanost, utrujenost, neprespanost, naveličanost in preplavljenost z raznovrstnimi mešanimi občutki.

 

Ni čudno, da si je v izogib takemu stanju narava zamislila, da za mamico poskrbi njena podporna vas oziroma ženska skupnost, ki je mamam pomagala tisočletja dolgo. Znotraj svoje vasi so si tako ženske praktično, čustveno in duhovno podporo ter modrosti materinstva delile tekom celega življenja. Še preden je bila ženska sploh noseča, je že imela veliko izkušenj s pestovanjem, previjanjem in tolažbo. Tako dojenčka kot drugih mam.

Ko je novorojena mama dojila, je imela njena mama ali katera druga ženska čas, da je sedela ob njej, jo spodbujala in verjela v njen uspeh, saj je tudi sama uspešno dojila vse svoje otroke. Ali pa se ji je pridružila mamica iz sosednje hiše z nekaj tednov starejšim dojenčkom in dojila ob njej, tako da se je pravkar rojena mama lahko učila na najboljši možen način za učenje materinskih spretnosti – z opazovanjem in posnemanjem. Tako se je mama počutila opolnomočeno na vsakem koraku.

 

V sodobnem času mame ob osvajanju materinskih veščin na žalost pogosto ostajajo same ali pa jim določene materinske spretnosti strokovnjaki pokažejo na hitro, brez da bi preverili, kako jim gre.

Ko delam z mamami, mi mnogo mamic potarna, da v porodnišnicah niso dobile prave podpore in da ob precej rutinskih obiskih patronažnih sester mnogokrat žal ostane premalo časa za individualno podporo. In tako mama kaj hitro lahko ostane sama in brez prave rešitve.

Poleg tega pa ob prihodu dojenčka vse prepogosto spregledamo, da je pozornost treba posvetiti tudi novo rojevajoči se mami in njenim potrebam, ki kar kličejo po podpori in negi, ki smo si jo ženske tisočletja dolgo naravno predajale druga drugi.

Ženske so bile nekoč deležne tradicije obredov in prehodov, ki so jih pripravljali na porodno izkušnjo in materinstvo. V tej materinski tradiciji je bila novorojena mama povabljena v krog modrejših in izkušenejših žensk, ki so novo mamo potolažile, posvetile, negovale in častile.

 

In čeprav se vse to v času globalizacije, modernizacije, digitalizacije in razmahu socialnih omrežij sliši kot daljna bajka, naravne potrebe novorojene mamice (in s tem tudi novorojenčka!) še vedno kličejo po takšni celoviti podpori in negovanju ženske v času nosečnosti, poroda in po njem.

Morda še glasneje kot kadarkoli prej v zgodovini človeškega materinstva!

Rojstvo mame - ta tako pomemben in edinstven prehod ženske v novo življenje - se namreč brez take podpore zgodi težje, počasneje ter ponavadi tudi z veliko več napora in bolečine kot bi bilo potrebno.

Brez vseh teh obredov in vodenega prehoda v materinstvo, ob katerih se veliko sodobnih žensk morda samo nejeverno nasmiha, se ženska zelo pogosto počuti osamljena, izgubljena, lahko tudi odtujena od same sebe in lastnega bistva. Tako je le korak do tega, da čuti tudi vse manj zaupanja vase in v svoje sposobnosti ter posledično tudi manj povezanosti s svojim otročkom.

 

Ne pozabimo, da je ta krog rojevanja in ženske obporodne podpore zapisan v naši kolektivni zavesti in verjetno tudi v človekovem DNA. Zato je potrebno, da se ta krog izpolni pri prav vsaki ženski, da bo lahko polno zaživela kot mama in nova ženska.

Danes pa je žal večina mam po slabem mesecu, ko se novorojeni očka vrne na delo, običajno bolj ali manj sama med štirimi stenami. Osamljena, zmedena in izgubljena z dojenčkom v eni roki ter pametnim telefonom - na katerem vznemirjena ali včasih celo obupana išče rešitev - v drugi. Namesto, da bi bila deležna podpore kot ženske v starih tradicijah materinstva. 

Novi poporodni ideal bi zato moral opustiti idejo o super ženski, ki po porodu povsem sama zmore vse ter se v najkrajšem možnem času vrne v svoje stare kavbojke in k svojemu predporodnemu življenju. Namesto tega se moramo ozreti k temu, kar novorojena mama zares potrebuje - k opori in podpori.

 

In ker v sodobnem času pač nimamo več tradicionalnih vasi, ki bi mamam lahko nudile primerno oporo, so zato odlična oblika take podpore tudi poporodne dule, ki na strokoven, a hkrati prijateljski način s svojimi raznolikimi veščinami, predvsem pa s sočutnim poslušanjem, varovanjem maminega intimnega prostora in vlivanjem zaupanja poskrbijo za različne potrebe novorojene mame.

Tako lahko mama lažje in hitreje osvoji njej nepoznane materinske veščine. Teh se namreč učimo nekoliko drugače, kot smo bile skozi življenje vajene doslej. Vse knjige, študije in strokovnjaki tega sveta novorojeni mamici ne morejo pomagati na način, kot ga potrebuje, saj se materinskih veščin ne učimo iz knjig, videov in navodil, ki delujejo po principu logike, načrtovanja, merjenja in podobno.

Materinskih veščin se učimo praktično, ena na ena, z opazovanjem in posnemanjem, s preizkušanjem in učenjem na napakah.

Tudi, ko gre za materinstvo, ni enega in edinega pravega načina, niti ene čudežne tabletke. Samo en tak dojenček na svetu obstaja in samo ena njegova mamica. Zato mora vsaka mama najti svoj recept. Pot do njega pa mora najti sama. Pri čemer je seveda veliko lažje, če ima ob sebi ustrezno podporo in nekoga, ki ga lahko opazuje in posnema.

 

Mamam so v tem času v veliko uteho ženske, ki danes nadomeščajo vsaj en del nekdanje podporne vasi - sorodnice in prijateljice. Sicer pa tradicionalno poporodno nego ponovno oživljajo poporodne dule, ki so pogosto opremljene še z dodatnimi znanji in veščinami ter so tudi zato zares pravi balzam za mamico po porodu.

Opolnomočenje, ki ga sprožijo v novorojeni mami, je v tem občutljivem poporodnem obdobju vredno več kot zlato!

S pogovorom, čustveno podporo in praktično pomočjo pri usvajanju novih veščin, kot so na primer dojenje, nega in povezovanje, poporodna dula novorojeni mamici pomaga, da se kar najbolj izogne izčrpanosti, osamljenosti in vznemirjenosti. Hkrati pa mladima staršema na različne načine sporoča, da v vseh novih izzivih novorojenega starševstva nista sama.

 

Preden dobiš svoje detece na prsi, si težko predstavljaš, kako intenzivna je lahko izkušnja rojstva v mamo. Kot poporodna dula sem sedela že ob mnogo novorojenih mamicah in (pre)pogosto slišala, da na čas po porodu enostavno niso bile dovolj pripravljene. Da si na primer kljub pripravam na dojenje niso predstavljale, da je dojenje lahko tako čustveno in telesno naporno, kot je potem bilo.

Zato mamicam že v času nosečnosti toplo polagam na srce, da medtem ko se pripravljajo na prihod dojenčka, poleg nakupov oblačil in opreme za dojenčka ter priprave na porod ne spregledajo tudi priprav na čas po porodu. Da se vprašajo, ali imajo ob sebi osebo, ki jim bo zares lahko nudila pravo poporodno podporo ali pa bi morda bilo dobro, da si poiščejo podporo poporodne dule.

Čaka jih namreč veliko novega in neznanega. Podpora dule, ki prinese malo širši pogled na to, kar je pred njimi, vključno z najpogostejšimi izzivi, ter kasnejša praktična in čustvena podpora ter pomoč pri tem pa mnogokrat resnično neprecenljivo oljaša in obogati potovanje skozi prve dneve ter tedne materinstva.

 


 

mirnaIrena Jamšek Halas je certificirana učiteljica HypnoBirthing priprav na porod, obporodna spremljevalka - dula  za nosečnice in mame v prvih tednih po porodu, certificirana učiteljica masaže dojenčka ter licencirana Bownova terapevtka. Sicer je mama treh otrok, ki v prostem času, po možnosti skupaj z družino, rada biva v dotiku z naravo in dobrimi knjigami, in se z urejanjem vrtička, tekom skozi gozd, plavanjem in dihanjem skozi jogo sprošča in povezuje s seboj. Več o njej in njenem delu najdete na njeni spletni strani Mir-na.si.


Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
10
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
6
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
4
BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
4



Mama, otroci so bili mirni, dokler nisi pr...
Si že kdaj slišala od svojega partnerja: Otroci so bili ves dan dobri in poslušni, a ko so te zagledali, so se začeli je...
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...