|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Britje in klistir pred porodom lahko zavrnete

Metka Troha, 16.7.2023
V klasičnem porodništvu veljajo določena »pravila«, med katerimi je tudi rutinsko britje presredka in klistiranje pred porodom. Je to res potrebno? Lahko britje in klistir zvrnemo?

image
Je britje in klisiranje pred porodom res potrebno? (Freepik.com)
/11


V porodni praksi babice in zdravniki/zdravnice še vedno uporabljalo rutinske metode priprave porodnice na porod, med katerimi sta britje presredka in klistiranje, ki pa dejansko nista potrebna. Razlogi, ki jih navajajo v prid ohranjanju teh že preživelih praks, dokazano ne držijo in dejansko so ti postopki pogosto nesmiselni ali celo škodljivi.

Za pojasnila o teh dveh postopkih smo se obrnili na Ringarajini strokovnjakinji, ki sta obe soglasno potrdili, da sta oba postopka popolnoma nepotrebna in dokazano neutrezna. S psihološkega vidika nam je zadevo osvetlila psihoterapevtka Tara Hughes, argumente proti postopkoma pa je kot babica navedla tudi Teja Škodič Zakšek.

 

Britje in klistir pred porodom – argumenti ZA, ki jih večinoma navaja osebje

Argumenta v prid britja presredka sta, da naj bi bile dlake gojišče bakterij in potencialnih infekcij, tako se z britjem dlak dejansko zmanjša število okužb. Kot drugi razlog za britje (nekateri) iz porodne stroke navajajo lažji dostop do rane, v primeru, da je potrebno zašiti rano oziroma raztrganino na presredku.

Uporaba klistiranja pred porodom naj bi bila nujna in obvezna iz naslednjih razlogov:

- manjše število infekcij pri otroku,

- pomaga sprožiti oziroma pospešiti porod,

- blato je lahko ovira pri napredovanju otroka skozi porodni kanal oziroma otežuje porod,

- ženska zaradi zadržkov pri odvajanju blata ne potiska.

 

Je rutinsko britje in klistiranje res potrebno? – argumetni PROTI, ki jih je dokazala stroka

Navedeni argumenti sicer zgledajo verodostojno, vendar dokazano ne držijo, nam je razložila magistra babištva, Teja Škodič Zakšek: »Pri nas zdravstveno osebje največkrat kot razlog za klistiranje navaja, da klistir zmanjša možnost, da bi se med porodom izločalo blato in se s tem zmanjša tveganje za nastanek okužb tako pri materi kot pri otroku. To je bilo z zelo kakovostnimi raziskavami že nekaj let nazaj ovrženo. Drugi mit je, da se po klistirju ne bo izločalo blato med samim porodom, zato tudi osebje ne bo prihajalo v stik z njim. Tudi ta mit je bil z raziskavami ovržen, saj se v resnici po klistirju izloča še redkejše blato, ki ga je še težje odstranjevati in osebje še lažje pride v stik z njim. Da klistir pospešuje porod, so prav tako že ovrgli. Svetovna zdravstvena organizacija celo jasno, s trdnimi dokazi odsvetuje uporabo klistirja z namenom pospeševanja poroda. Z raziskavami je bilo ovrženo tudi, da klistir sproži porod in v ta namen se klistir ne uporablja. Obstaja še trditev, da lahko postane ženski, ki rojeva in ji uhaja blato, nerodno in zaradi tega zadržuje sam iztis oziroma ne more tako aktivno sodelovati, ker se zadržuje. Raziskave o zadovoljstvu žensk, ki so imele klistir uporabljen kot rutinski postopek in žensk, ki ga niso imele dokazuje ravno nasprotno. Ženske, ki ga niso imele so poročale o večjem zadovoljstvu s porodno izkušnjo. Torej, v resnici vsi tej argumenti, ki jih večinoma našteva zdravstveno osebje, ne držijo.«

 

To, da takšni rutinski postopki vplivajo na zadovoljstvo s porodno izkušnjo, potrjuje tudi psihoterapevtka Tara Hughes: »Iz psihološke perspektive je potrebno razumeti učinke, ki jih imajo tovrstni posegi na naše počutje. Marsiktera ženska ne bo niti povezala enega stanja z drugim, ampak v končni sliki, igrajo tudi takšne intervencije vlogo pri razpletu izkušnje. Vpliva vstavljanja cevi v intimne predele našega telesa (ki so pri nekaterih tudi zelo razdraženi, v smislu da imajo hemoroide), zlivanja vode in britja s strani tuje osebe, tik pred začetkom poroda (pred katero ni nobena prav ravnodušna), ne moremo povsem spregledati. Lahko pa pretehtamo prednosti in slabosti intervencij, ki se spreminjajo od ženske do ženske,«.

 

PREBERITE TUDI: 10 stvari, ki jih je dobro vedeti pred porodom

 

Kdaj je britje ali klistiranje vendarle potrebno?

Babica, Teja Škodič Zakšen pravi, da za britje ni dokazov, ki bi ta postopek v kateremkoli primeru potrjevale kot potrebnega: »Tudi britje z namenom, da bi naredili polje za šivanje prerezanega presredka kot tako ni upravičeno. Pri klistirju pa je nekoliko drugače. Ženski, ki ima večdnevno obstipacijo blata oziroma zaprtje in že zaradi svojega neugodja ne more izločati, absolutno svetujemo klistir kot postopek pred porodom, če si ga seveda želi in ga sprejme,«.

 

Nekaterim ženskam klistir olajša prenašanje popadkov – je smiselno pri njem vztrajati?

Obstajajo številni dokazi, zakaj sta britje in klistir pred porodom nepotrebna in nepriporočljiva, v tuji strokovni literaturi lahko najdemo celo razprave o tem, kaj storiti, če ženska vztraja, da bi rada dobila klistir - je upravičeno opraviti določen postopek, če znanstveni podatki kažejo, da ni opravičljiv in da je nesmiseln.

Nekaterim ženskam pa klistiranje sploh ni moteče. Pravzaprav jim to celo olajša prenašanje popadkov. Je smiselno, da ženska vztraja pri klistiru? Hughesova nam je povedala, da lahko klistir pomaga k večji sproščenosti pri porodu tistim ženskah, ki so obremenjene z idejo uhajanja blata med porodom. »Morda bodo pri njih prevladali pozitivni učinki, v smislu da lažje zdržijo neprijetnost izkušnje kot pa da ves čas poroda mislijo na to, da morajo »kontrolirati svoje blato«. V takih primerih bi lahko rekli, da predstavlja poseg ritual, s katerim se psihično razbremenijo in odložijo skrbi vezane na občutke sramu med porodom,« pojasnjuje psihoterapevtka.

Vseeno je potrebno tudi v tem primeru poudariti, da je lahko končna izkušnja s porodom, prav zaradi vztrajanja pri klistriranju, negativna: »Mnoge ženske žal ne vedo, da jih bo ravno ta izkušnja soočila s sramom, občutkom izgube kontrole ali neprijetnimi občutki … katerim so se v bistvu želele izogniti. V takšnih primerih se lahko ženska znajde tik pred pomembno in težko porodno izkušnjo, vržena v čustveno stanje, ki je zelo nenaklonjeno nadaljnjemu porodu, za katerega si želimo čim bolj sproščeno in samozavestno porodnico,« je dodala Hughesova.


PREBERITE TUDI: Kakšna naj bo čustvena priprava na porod?


Porodnica lahko britje in klistir zavrne

Britje in klistiranje je osebje včasih rutinsko izvajalo ob vsakem porodu, danes pa imajo porodnice veliko vpliva na potek poroda, tudi na to ali bodo dovolile britje in klistir. Kot nam je povedala Tara Hughes, bi morala biti »oba postopka vedno ponujena in predstavljena porodnicam kot možna izbira pri kateri imajo pravico do razlage, v kakšnem primeru je intervencija smiselna in kakšnem ne. Osebje v porodnišnici lahko ponudi razlago iz medicinske perspektive, psihološko smiselnost pa bo morala presoditi vsaka zase.«

Oba postopka lahko porodnica zavrne, je povedala magistra babiške stroke Škodičeva: »Postopka nista obvezna in ob prihodu v porodnišnico lahko babici razložimo, da tega ne želimo. Babica vam lahko razloži svoje razloge za, vi lahko poveste svoje razloge proti, večinoma pa to niti ni potrebno, saj vašo željo ali zapis v porodnem načrtu, babica oziroma drugo zdravstveno osebje upošteva. Je pa že kar nekaj porodnišnic, ki klistiranja že dolgo nimajo več in ne britje, ne klistir nista več rutinska postopka.«

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako otroku izbrati ime?
Ime človeka zaznamuje. Ima velik vpliv na življenje in osebnost. Vzemite si dovolj časa in v miru premislite, kakšno ime...
8
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Utrujeni? Preverite ali imate pomanjkanje ...
Pri pomanjkanju železa pride do utrujenosti, vrtoglavice, razdražljivosti, težav s koncentracijo, slabših fizičnih in um...
5
Kako pogosto se dojenčki premikajo v trebu...
Tako pogosto bi morali čutiti otrokove premike v trebuhu v tretjem trimesečju nosečnosti.
4



7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
Kako zmanjšati strah pred porodom?
video
Je porod res tako zastrašujoč? Se ga moramo bati? Strah pred porodom (lokiofobija, tudi tokofobija) je pogosto pojav, ve...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?