|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

10 stvari, ki jih je dobro vedeti pred porodom

Dr. Petja Kovačevič, Zavod Igrivi svet, 6.10.2023
Vse polno seznamov reči imamo, ki jih je potrebno vzeti seboj v porodnišnico. Za dojenčka in mamico pa je ključna tudi čustvena popotnica.

image
Prvi stik z dojenčkom naj vključuje kar največ čutil. (Freepik.com)
/11


Kako se mamica počuti? Kako doživlja porod in kako sprejme novorojenčka k sebi? Ob tem smo lahko pozorni na …

 

1. Partnerjeva opora je neprecenljiva

V času nosečnosti se začne partnerstvo preoblikovati in ustvarjati čustveni prostor za novega družinskega člana. Med partnerja prihaja nekdo, ki bo popolnoma odvisen od njiju. Potreboval bo veliko občutka varnosti, pripadnosti, ljubezni in odzivnosti obeh staršev. Tako je partnerjeva vloga pri tem izjemnem koraku pomembna. Spoštljiv odnos naj bi omogočal oporo, spodbudo in pripravljenost za sodelovanje v starševstvu.

 

2. Čustvena priprava na porod

Naše počutje in sprejemanje poroda lahko bistveno vpliva na proces rojevanja, način kako se soočamo z bolečino in pospremimo dojenčka na svet. Praktično znanje o vseh porodnih fazah nam lahko pomaga, da se v sebi umirimo, začutimo svoje telo in kaj se z njim dogaja. S partnerjem si lahko zaupata, kakšne strahove bližajoči dogodek v vama vzbuja in česa vsega se veselita ali vaju skrbi.


PREBERITE TUDI: Z vizualizacijo si lahko pomagate do lepšega poroda

 

3. Kožni stik

Prvi stik z dojenčkom naj vključuje kar največ čutil. Ker novorojenčki močno čutijo skozi kožo si ga za nekaj časa golega stisnemo k svojemu telesu. Tako nas bo poleg vonja in že znanega glasu prepoznal tudi po stiku in nežnosti ter se umiril ob naši prisotnosti. Omogočili mu bomo občutek varnosti in ljubljenosti. Isto lahko naredi tudi novopečeni očka.

 

4. Dojenje je proces

Včasih vzpostavitev dojenja zahteva več časa in truda kot smo pričakovali. Dojenje ima poleg hranjenja pomembno vlogo pri vzpostavljanju stika z dojenčkom. Mamici omogoča nadaljevanje povezanosti z rojenim otrokom, medtem ko je za otroka dojenje predstavlja tudi občutek varnosti. Zaupati si ima v procesu dojenja izjemno funkcijo. Mamino počutje, doživljanje svojega telesa in sebe se izrazi v občutkih, ki jih doživlja, ko dojenčka pristavi k dojenju.

 

5. Počitek za mamico in dojenčka

Po porodu je čas za umirjanje in spoznavanje. Za spanje, vzpostavljanje stika in počivanje. Družinsko povezovanje med najožjimi člani brez zunanjih odnosov, ki bi lahko v družinico vnesli stres ali dodatnih skrbi. Kljub temu da želimo svojega dojenčka pokazati bližnjim, se prej vprašajmo, kako se ob tem počutimo, ali si to res želimo ali si to bolj želijo drugi.


PREBERITE TUDI: Izbira porodnišnice: Pomembna vprašanja za porodnišnico


6. Gnezdenje z dojenčkom

Po prihodu iz porodnišnice se gnezdenje nadaljuje. Tako lahko v mirnem domačem okolju začutimo potrebe svojega dojenčka in se na njih odzovemo. Hkrati pa ne smemo pozabiti nase, saj nam lahko sicer lastno nezadovoljstvo, utrujenost in skrbi onemogočajo biti uglašeni na otroka. Gospodinjska opravila, če je le mogoče, delimo s partnerjem, starši, prijatelji, medtem ko se mamica in očka posvečata dojenčku, svojim občutkom ob njem ter drug drugemu v novih vlogah.

 

7. Hormonsko neravnovesje ali družinska dediščina

Po porodu se lahko počutimo neizmerno veseli, zadovoljni, srečni, lahko pa smo žalostni, potrti, polni strahov in skrbi. Varen in zaupanja vreden partnerski odnos nam pomaga, da delimo svoja občutja in smo v njih slišani. Da smo pozorni, ali obremenjujoča občutja trajajo (pre)dolgo in ob tem primerno ukrepamo. Nihanje razpoloženja v zgodnjem materinstvu je lahko posledica hormonskega ravnovesja, lahko pa se nam ob nenehnem zadovoljevanju potreb novorojenčka in skrbi zanj (ali dovolj je, ali dovolj spi, je zdrav …) prebudijo bolečine, ki jih nosimo v sebi. Ob dojenčku gre vsak od staršev skozi lastno otroštvo in tako podoživimo, kako smo se počutili ob lastnih starših.

 

8. Vzpostavljanje stika je lahko stresno

Prebujanje čustev, ki so se v nas nakopičila skozi leta, zaznamuje tudi naš stik z dojenčkom. Če opazimo, da se v novi vlogi težko umirimo, ko želimo vzpostaviti stik z dojenčkom ali se odzovemo nanj tako, kot si v resnici ne želimo, je to priložnost, da poskrbimo zase. Se iskreno pogovorimo, kaj čutimo in se soočimo s svojimi občutki. Normalno je, da če smo v otroštvu doživeli boleče stike z najbližjimi, da se bo ta bolečina prikradla v odnos z našim otrokom, kljub temu, če smo se do sedaj trudili to pozabiti in živeti naprej.

 

9. Dojenček čuti s celim telesom

Otroci kot spužve srkajo vase okolje, ki jih obdaja. Vsa čutenja, s katerimi so obdani, ponotranjijo in se nanje odzivajo. Mamino in očetovo počutje tako pripomore kreirati njihov vsakdan. Če smo umirjeni in sproščeni, je večja verjetnost, da bo tudi dojenček umirjen in sproščen (če ga ne pestijo nobene druge težave). Če pa so okoli njega odnosi, ki vznemirjajo, bo skušal zaradi lastnega nelagodja, starše klicati (z jokom) na pomoč. In če ne bodo v stiku sami s seboj ter poskušali poskrbeti za svoje počutje, ga verjetno ne bodo tako jasno slišali, kaj želi sporočiti.

 

10. Zaupam si

Ključna lastnost umirjenega materinstva je zaupanje vase. V svoje notranje vzgibe, ki se prebujajo ob dojenčku, v svoje odzive na njegove potrebe in na sploh vase kot starša. Mama, ki si zaupa, pokaže otroku, da ji lahko zaupa. Da se bo trudila ga slišati, razumeti in pomagati se soočiti z izzivi, ki prihajajo ter čustvi, ki ga bodo preplavljali. Če pa je mama v spoštljivem partnerskem odnosu, ji to zaupanje pomaga vzdrževati tudi partner. Otroci nas potrebujejo, da smo za njih dovolj dobri starši. Da si zaupamo, da bomo vedno pripravili varno odskočno desko za njih, ko nas bodo potrebovali.


PREBERITE TUDI: Ni lepšega, kot je rojevanje novega življenja (BLOG)




Dr. Petja Kovačevič je doktorica zakonske in družinske terapije ter univerzitetna diplomirana komunikologinja. V zavodu Igrivi svet se ukvarja z vprašanji o vzgoji in starševstvu. Več informacij o njihovih programih dobite na www.igrivisvet.siinfo@igrivisvet.si in 040 818 122.

Dr. Petja Kovačevič na portalu Ringaraja.net odgovarja na vprašanja o vzgoji in starševskih stiskah ter zakonskih in družinskih težavah. Svoje vprašanje ji lahko zastavite TUKAJ.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
5
Kako pogosto se dojenčki premikajo v trebu...
Tako pogosto bi morali čutiti otrokove premike v trebuhu v tretjem trimesečju nosečnosti.
4
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
4



Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
Kateri so prvi znaki začetka poroda?
Ko se bliža dan poroda, je vse več znamenj, ki nakazujejo na to, da se bo porod začel. Nekatera so prava, nekatera pa ne...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?