|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako pospešiti porod s hrano?

Uredništvo Ringaraja.net, 2.8.2023
Zbrali smo seznam živil, s pomočjo katerih lahko na naraven način pospešite porod.

image
Je tudi vaš predviden rok poroda že mimo? (Freepik.com)
/11


Predviden datum poroda je že mimo, tudi vi že nestrpno pričakujete dan, ko boste svojega dojenčka lahko končno stisnili v svoj objem, malčku pa se še kar ne mudi zapustiti udobne maternice.

Če se želite izogniti umetni sprožitvi poroda, izkoristite moč narave, ki je v določeno hrano skrila snovi, ki na naraven način sprožajo porod.

 

1. Svež ananas

Svež ananas vsebuje encim bromelain, ki je zelo redko prisoten v hrani. Bromelain pomaga mehčati materinčni vrat in stimulira mehke mišice, za katere je znano, da začenjajo porod. Kako vedeti, ali gre za prave ali lažne popadke, pa preverite tukaj!

 

2. Čim manj zrela papaja

Surova zelena papaja vsebuje encim papain, ki deluje kot prostaglandin in oksitocin, zato pomaga sprožiti popadke. Bolj, ko je papaja zrela, manj papaina vsebuje, zato izberite čim manj svežo, zeleno papajo.  

 

3. Pikantna hrana

Čeprav je znano, da nosečnice v zadnjih tednih nosečnosti uživajo pikantno hrano, da bi sprožile porod, pa je manj znano, da to ni priporočljivo, če bodoča mama želi roditi na naraven način in s čim manj bolečinami.

Ko porod poteka naravno, prihod otroka skozi porodni kanal sproža sprostitev endorfinov, ki porodnici pomagajo prenesti morebitno porodno bolečino. Toda določena pikantna hrana povzroči sprostitev capsaicina, ki lahko med porodom deluje proti porodnemu procesu, saj nasprotuje naravnim endorfinom. Zato s pikantno hrano vendarle raje previdno! 

4. Črn sladki koren

Črni sladki koren zaradi vsebnosti glycyrrhizina lahko stimulira produkcijo prostaglandinov. Pa vendar tudi z njim ni dobro pretiravati, saj lahko povzroči drisko, ki pa sicer pogosto sproži blage krče in začetek poroda.

 

5. Česen

Česen stimulira črevesje in ga pomaga izprazniti, kar lahko sproži porod. Česen je tako eno od najbolj priljubljenih živil za naravno sprožitev poroda.

 

PREBERITE TUDI: Kateri so prvi znaki začetka poroda?

 

6. Čaj iz malininih listov

Rdeč malinin čaj je znan po tem, da učvrsti medenični vrat, prav tako pa pomaga sprožiti popadke s tem, ko vpliva na mišice v vagini. Naravni zdravilci nosečnicam priporočajo, da pijejo čaj iz malininih listov vsak dan od 32. tedna nosečnosti naprej in tako na naraven način zmanjšajo možnosti poroda po predvidenem roku poroda.

 

7. Ricinusovo olje

Ricinusovo olje, pridobljeno direktno iz plodov, je že vrsto let znano kot sredstvo, ki zelo hitro sproži porod. Ženske so to olje uporabljale za pospešitev poroda že stoletja. Čeprav je sicer uživanje ricinusovega olja varno, pa vendar lahko v redkih primerih povzroči bruhanje in drisko, kar je lahko zelo neprijetno, če se dogaja med porodom.

 

8. Kuminov čaj

Kumin je znano naravno zdravilo za prebavne težave. Pa tudi menstrualne, saj pomaga sprožiti začetek menstruacije. Prav tako je učinkovita pomoč pri sproženju poroda. Če vam okus kuminega čaja ni všeč, dodajte nekaj žličk medu. Morda pa doživite celo orgazmični porod!  

 

9. Črna grozdnata svetlika

Ta medicinska rastlina se uporablja za ženske težave, povezane z menstruacijo in menopavzo, saj ima na telo podoben učinek kot estrogen. Zato grozdnato svetliko uporabljajo tudi za sprožitev poroda. Pri čemer je treba biti zelo previden in izbrati črno grozdnato svetliko, ne pa modro ali belo, saj imata slednji popolnoma drugačne učinke. 

 

10. Svetlinovo olje

Svetlinovo olje je olje, ki ga nosečnicam, ki bi želele na naraven način sprožiti porod, priporoča večina babic. Žensko telo namreč določeno snov v svetlinovem olju spremeni v prostaglandine, ki pomagajo zmehčati in odpirati maternični vrat, kar sproži tudi prve popadke in porod.

 

11. Balzamični kis

Balzamični kis, ki prihaja iz Italije in je narejen iz svežega soka belega grozdja, ni le odličen na solati, temveč ga lahko uporabite tudi kot pomočnika pri sprožitvi poroda. Ima namreč enake učinke na porod kot ricinusovom olje, vendar brez tveganja za morebitno slabost, bruhanje in drisko.


12. Bazilika in origano

Ti dve začimbi sta že stoletja zelo priljubljeni pri ženskah, ki želijo pospešiti porod, zato ju v zadnjih tednih nosečnosti uporabljajte pogosteje - tako v solatah kot drugih jedeh.

 

13. Ostali preverjeni recepti ...

Poleg prehrane pa seveda obstajajo še drugi preverjeni recepti, ki nosečnicam pomagajo pospešiti porod - od telovadbe, akupunkture in akupresure do seksa in draženja bradavičk. Nežno draženje bradavičk je priporočljivo tudi med samim porodom, zato odrzite predsodke in dopustite partnerju, da vam pomaga pri porodu tudi na tak "nespodoben" način. 

 

PREBERITE TUDI: Začimbe ZA zdravo nosečnost


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
12
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
8
Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...
6
Pogosta vprašanja nosečnic: odgovarja dr. ...
Od dne, ko je nosečniški test pozitiven pa do dne, ko v naročje dobite svojega novorojenčka, se vsaki bodoči mamici pora...
4



Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...