|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Cepljenje za nosečnice in doječe matere: DA ali NE?

Uredništvo Ringaraja.net, 17.5.2021
Kot navaja ameriško združenje ginekologov, se nosečnicam in doječim materam ne odsvetuje cepljenja, sploh če spadajo v ranljive skupine za hujši potek covida-19 ali pa so bolj izpostavljene okužbi, denimo zdravstvene delavke.

image
Cepljenje v nosečnosti: DA ali NE? (Foto: Freepik.com)
/11


Eno leto po razglasitvi epidemije se sedaj lahko cepijo tudi nosečnice in doječe matere.

"Doječe matere sicer niso bile vključene v tretjo fazo kliničnih študij za cepiva proti covidu-19. Vseeno pa se lahko cepijo, navajajo v UKC Ljubljana. Tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) poudarjajo, da je cepljenje proti covidu-19 enako priporočljivo za doječe matere kot tudi za posameznice, ki ne dojijo," poročajo na STA.

V tretje faze kliničnih študij, katerih zaključek je potreben za registracijo cepiva, se po protokolu ne vključuje otrok, nosečnic in doječih mater. A, kot navaja ameriško združenje ginekologov, se doječim materam ne odsvetuje cepljenja, sploh če spadajo v ranljive skupine za hujši potek covida-19 ali pa so bolj izpostavljene okužbi, denimo zdravstvene delavke.

 

Okužba Covid-19 pri nosečnicah

Na NIJZ pišejo, da je po trenutnih podatkih tveganje za zaplete pri okužbi COVID-19 v nosečnosti večje kot pri enako starih nenosečih ženskah, čeprav je absolutno tveganje za zaplete še vedno majhno. Nosečnice imajo večkrat hujši potek bolezni, večkrat je potreben sprejem v enoto intenzivne terapije, mehanska ventilacija in večkrat okužba vodi do smrti kot pri enako starih nenosečih ženskah. Prav tako okužba COVID-19 v nosečnosti predstavlja povečano tveganje za prezgodnji porod in carski rez. Tveganje za zaplete je povečano predvsem po 28. tednu nosečnosti.

 

PREBERITE TUDI: Nosečnost in Covid-19: Vse, kar morate vedeti

 

Cepljenje v nosečnosti: ZA in PROTI

Kot pišejo na Elle: "Uradna zdravstvena agencija Združenega kraljestva je nosečnicam in doječim materam odsvetovala cepljenje, a hkrati jim je Uprava za prehrano in zdravila dala "zeleno luč". Skupine, vključno z Ameriškim kolidžem za porodništvo in ginekologijo in Društvom za materinsko-fetalno medicino, podpirajo cepiva, ki se ponuja nosečnicam in doječim materam, hkrati pa ga priporoča Ameriško združenje za reproduktivno medicino. Čeprav trenutno ni podatkov, ki bi zagotovili dodatno pomiritev nosečnic in doječih mater, mnogi strokovnjaki pravijo, da bi morale veljati splošne smernice Centra za nadzor in preprečevanje bolezni za cepljenje nosečnic, te naj se cepijo, če presodijo, da so koristi cepiva v njihovem primeru večje od tveganja. Poleg tega so rezultati študij na živalih, ki sta jih izvedli Moderna in Pfizer, obetavni."

Končno odločitev nazadnje sprejme nosečnica oziroma doječa mati. Navadno se svetuje, da se o cepljenju pogovori s svojim osebnim zdravnikom, ki presodi, ali je v nevarnosti za okužbo z virusom in kakšna je njena zdravstvena preteklost, kakšna so njena tveganja. Načeloma naj bi veljalo, da se nosečnica cepi, če spada v rizično skupino.

 

Raziskave o cepljenju

Januarja je Pfizer napovedal načrte za začetek testiranja cepiva pri nosečnicah v prihodnjih mesecih, Moderna pa je začela spremljati morebitne neželene učinke pri ženskah, imuniziranih prek registra. Stroka je 3. februarja sporočila, da pri 10.000 nosečnicah, ki so prejele cepivo v ZDA, ni bilo moč zaznati nobenih "kritičnih stranskih učinkov" oz kritičnih znakov, da se cepiva na nosečnicah ne bi smelo uporabljati. Cepivo naj ne bi vsebovalo živega virusa, zato pa se ne tudi ne pričakuje povečanega tveganja za splave, mrtvorojenost ali prirojene nepravilnosti. Poudarja se tudi, da tega ni moč zaznati v nosečnosti po okužbi s COVID-19. (Elle)

Že 11. decembra 2020 je Uprava za prehrano in zdravila objavila, da bodo nosečnice in doječe matere kljub temu, da na njih cepivo še ni bilo testirano, dobile možnost cepljenja.

"Nato je januarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) izjavila, da nosečnice ne bi smele dobiti cepiv Moderna ali Pfizer, razen če jim grozi večja izpostavljenost okužbi, vendar je po javnem protestu 26. januarja Svetovna zdravstvena organizacija vseeno umaknila ta nasvet in priporočila, naj se jim cepivo le ponudi. Dejstvo je, da si upamo trditi, da imamo na tem področju še vedno precej nejastnosti in zavajajočih informacij. Omembe vredno je tudi cepivo družbe Johnson & Johnson, njihovo cepivo naj bi bilo kar pri 66 % cepljenih ljudi sicer manj učinkovito kot Pfizer in Moderna, vendar je njegova prednost v tem, da gre zgolj za en odmerek v primerjavi z dvojnim odmerkom vseh ostalih cepiv," pišejo pri Elle.

 

PREBERITE TUDI: Nosečnost, porod, otrok in COVID-19

 

Cepljenje doječih mater

Pri cepljenju veljajo enaka priporočila kot za nosečnice.

Na UKC Ljubljana na vprašanje o cepljenju in črpanju mleka odgovarjajo: "Cepljenja ne prepovedujemo, je pa zelo malo podatkov o cepljenju pri doječih materah. Verjetno bi bilo res dobro načrpati, če ste še zelo zgodaj po porodu. Sicer se RNA razgradi v nekaj dneh."

"Kljub temu, da so doječe matere izključene iz kliničnih preizkušanj cepiva Pfizer, je Akademija za medicino dojenja objavila izjavo, da posameznikom, ki so cepljeni proti COVID-19, ne priporočajo prenehanja dojenja, temveč ga še posebej spodbujajo, saj naj ne bi bilo moč pričakovati tveganja za dojenje. Poudarja se pomembnost dojenja in njegovih koristi za dojenčka. Nobena sestavina tega cepiva ni posebej zaskrbljujoča, niti ne gre za živo cepivo, ki bi se razmnožilo ali širilo bistveno dlje kot lokalno na mestu injiciranja, kjer bo ustvarilo beljakovine, pravijo strokovnjaki. Dejstvo je, da se zaužite beljakovine, ki jih vase sprejme dojenček, razkrojijo že v prebavnem traktu. Poudarja se tudi, da je malo verjetno, da bi lipid cepiva prodrl v krvni obtok in dosegel tkivo dojke, če pa bi, bi bila še manjša verjetnost, da bi se nepoškodovani nanodelci prenesli v mleko. Strokovnjaki tako dodajajo, da se bo zaščita pred cepivom verjetno razširila tudi na dojenčke. "Iz izkušenj z drugimi boleznimi in cepivi, vemo, da cepljenje staršev ščiti otroke in dojenčke pred izpostavljenostjo virusa, zato je cepljenje za njih posredna korist." pišejo na Elle.

 

Načrtujem zanositev

Če se cepite in načrtujete zanositev, načeloma priporočajo, da počakate 3 mesece. Vendar, kot pravijo na UKC Ljubljana, je to bolj predvidnostni ukrep, saj raziskav na to temo še ni.

"Zgodnja nosečnost je čas, ko pride do razvoja ploda in običajno predstavlja največje tveganje za nepravilnosti zaradi kakršne koli medicinske ali okoljske izpostavljenosti," pojasnjuje dr. Leftwich docentka porodništva in ginekologije na oddelku za materino in fetalno medicino.

 

Vir: Elle, NIJZ, UKC Ljubljana, STA Znanost.

 

PREBERITE TUDI: Cepljenje COVID-19 za nosečnice


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
38
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
21
8 lastnosti mamic, rojenih v februarju
Poglejte, katere so skupne lastnosti mamic, rojenih v najkrajšem mesecu.
6
Sedem razlik med nosečnostjo in PMS
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMS, a zelo podobni simptomi se...
5



Nosečnost in služba: Ob teh znakih zaključ...
Preverite, kateri so tisti znaki, ob katerih je nujno, da se s svojim delodajalcem in ginekologom dogovorite za predčasn...
Koliko kave lahko spije nosečnica?
Preverite, kje je tista varna meja popite kave v nosečnosti, da ta razvada ne bo vplivala na večjo verjetnost za spontan...