|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nosečnost in Covid-19: Vse, kar morate vedeti

Helena Primic, 12.9.2020
Ali je za nosečnice koronavirus bolj nevaren? Se lahko okuži tudi otrok v trebuščku? Kako lahko morebitna okužba vpliva na porod? Preverite v članku!

image
Poleg splošnih prevenetivnih ukrepov, s katerimi boste zmanjšali možnosti okužbe s katerimkoli virusom, je pomembno poskrbeti tudi za krepitev imunskega sistema. (Foto: Pexels.com)
/11


Vsak dan okrog 360.000 žensk na svet porodi novo življenje. V letu 2019 so v Sloveniji ženske vsak dan rodile okrog 53 otrok.

Nosečnosti in porodi torej nič ne čakajo, četudi se cel svet sooča z novim virusom Covid-19.

Pa vendarle so strokovnjaki v zadnjih mesecih prišli do nekaterih ugotovitev glede vpliva tega novega koronavirusa na nosečnico in njen plod.

 

Ali se nosečnica lahko prej okuži s Covid-19?

Čeprav so strokovne analize pokazale, da nosečnica ni prav nič bolj dovzetna za okužbo kot nenoseča ženska, zdravstveni strokovnjaki nosečnice štejejo v rizično skupino ljudi, saj imajo zaradi svojega stanja bolj nestabilen imunski sistem.

Imunski sistem ženske v času nosečnosti namreč postane bolj ranljiv povsem naravno, da telo nosečnice ne odreagira na plod kot nevaren tujek. Zato so nosečnice bolj občutljive na vse viruse, ne le Covid-19, in se morajo vedno izogibati ljudem z znaki prehlada in virusnega obolenja.

 

PREBERITE TUDI: Kakšno je trenutno stanje v porodnišnicah?

 

Kako okužba s Covidom-19 vpliva na zdravje nosečnice? 

Zaenkrat so vse raziskave v različnih državah pokazale, da bolezen nosečnice ne poteka prav nič drugače kot sicer, če se okuži in zboli za Covidom-19. Prav tako ni nobenih dokazov, da bi bilo tveganje za hujše zaplete pri okužbi s tem novim koronavirusom kaj večje pri nosečnicah, če primerjamo zdrave nosečnice z zdravimi ljudmi.       

Seveda pa ne smemo pozabiti, da gre za nov virus, ki ga tudi strokovnjaki še ne poznajo dobro, zato je odziv imunskega sistema nemogoče natančno napovedati. Podatki pa vendarle kažejo, da s hujšimi zapleti pri okužbi s Covidom-19 odreagirajo predvsem kronični bolniki, ljudje z visokim krvnim tlakom, diabetiki tipa 2, bolniki s šibkim imunskim sistemom in starejši ljudje, predvsem starejši od 80 let. 

Če ste torej noseči in na splošno zdravi ter boste med nosečnostjo zboleli za Covidom-19, je velika verjetnost, da boste imeli blage simptome (če sploh) in brez težav preboleli ta nov virus. 

 

Ali okužba s Covidom-19 poveča možnosti za prezgodnji porod?

Kot kažejo aktualne informacije, možnosti za splav ali prezgodnji porod niso nič večje pri nosečnicah, ki so okužene s Covidom-19, kot pri drugih nosečnicah.

V zadnjih mesecih je bilo prezgodaj rojenih nekaj otrok mam, ki so imele simptome okužbe s Covidom-19, toda ne vemo, ali so se zdravniki odločili za prezgodnji porod zaradi materinega zdravstvenega stanja ali je virus sprožil prezgodnji porod. 

 

PREBERITE TUDI: Karonavirus - Priporočila za nosečke in doječe mame

 

Ali se lahko otrok v trebuščku okuži s Covidom-19 od okužene mame?

Veliko nosečnic je strah, da če se bodo okužile s Covidom-19, da bodo okužbo prenesle na svojega otročka v trebuščku. 

Zdravstveni strokovnjaki to možnost preučujejo zelo previdno in kot kažejo rezultati doslej, se to ne dogaja. Znanstveniki so testirali kri iz pokovnice, plodovnico, bradavice in materino mleko, pa niso našli nobenega dokaza, da bi se virus prenašal iz matere na otroka. Zaenkrat so sicer zabeležili dva možna prenosa, vendar ni jasno, ali je prišlo do prenosa pred ali po porodu. 

 

Ali je za mamo, okuženo s Covid-19, bolj varno, da rodi s carskim rezom?

Kot kažejo trenutni podatki, na odločitev za to, ali je potreben carski rez ali ne, bolj kot materina okuženost s Covid-19 vpliva to, v kakšnem zdravstvenem stanju je mama. Zaznali niso namreč nobenega povečanega tveganja pri vaginalnih porodih s Covidom-19.

Glede na to, da na splošno vaginalni porod predstavlja veliko manjše tveganje tako za mater kot otroka, odločitev za carski rez vsekakor ne bi smel biti rutinsko povezan z materino okuženostjo s Covidom-19, ki bo z oslabljenim imunskim sistemom (ki ga oslabi vsak virus) gotovo še težje okrevala po tej težki operaciji trebušne votline.

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Meditacija za premagovanje strahov

 

Kaj lahko storim, da zmanjšam možnosti okužbe s Covidom-19 v nosečnosti?

Poleg splošnih prevenetivnih ukrepov, s katerimi boste zmanjšali možnosti okužbe s katerimkoli virusom, je pomembno poskrbeti tudi za krepitev imunskega sistema. Da boste tudi v primeru, če bi se slučajno okužili, bolezen preboleli s čim manj težavami. Nosečnice lahko svoj imunski sistem krepite na naslednje načine:

1) Organska in ekološka hrana. V trenutnem obdobju je še toliko bolj pomembno, da jeste čim bolj zdravo - čim bolj "živo", domačo, organsko in ekološko hrano. Tako boste namreč svojemu telesu in s tem tudi otroku dali največ hranil, hkrati pa se bo imunski sistem lahko krepil, saj se mu ne bo treba ukvarjati s strupi, ki jih vsebuje procesirana hrana s številnimi ojačevalci okusa, E-ji, sladkorjem, rafinirano soljo in drugimi škodljivimi dodatki. Z zdravo prehrano boste zmanjšali tudi vsa morebitna žarišča vnetja in tako še lažje preboleli morebitno okužbo s koronavirusom.

2) Gibanje v naravi in na soncu. Ne glede na vse ukrepe in omejitve, je pomembno, da tudi v nosečnosti ne pozabite na gibanje in to čim večkrat v naravi ter na soncu. Narava in sončna energija pozitivno vplivata ne le na telesno zdravje, temveč tudi psihično pomirjata, kar je za nosečnice v tem času še toliko bolj pomembno - da so čim bolj umirjene. (Nav)kljub vsem vsakodnevnim strašenjem glede novih okužb in ukrepov.    

3) Dovolj spanca in počitka. Veliko ljudi, ne le nosečnic, so nenehno utrujeni in brez energije le zato, ker enostavno premalo spijo. Potreba po spancu je ena izmed temeljnih telesnih potreb, ki jo moramo zadovoljiti, če želimo normalno funkcionirati. Zato poskrbite, da boste kljub vsem nosečniškim opravkom in pripravam na dojenčka imeli dovolj spanca in tudi dnevnega počitka, če začutite potrebo po njem.

4) Zmanjšajte stres na minimum. Res je, v trenutnem koronačasu je to skoraj nemogoče, pa vendar lahko s pravimi ukrepi stres vendarle zmanjšate. Nosečnost je čas za pomiritev in usmeritev navznoter, saj se tako najbolje pripravljate na novega družinskega člana, novo vlogo in novo obodbje. Zato čim manj časa preživite pred televizorjem in na socialnih omrežjih, saj nosečnost ni pravo obdobje za reševanje sveta, temveč je sedaj čas, da se povežete z bitjem, ki raste v vas in ga boste kmalu držali v naročju.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost in kronične bolezni – ali gredo ...
Zdrave ženske zapleteno prilagajanje telesa v nosečnosti dobro prenašajo, tiste z nagnjenostjo ali že odkrito kronično b...
5
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
4
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
4



Dr. Pušenjak: Cepljenje nosečnic
Z dr. Stankom Pušenjakom smo se pogovarjali o cepljenju nosečnic - kdaj in za koga se priporoča.
Boleča sramna kost v nosečnosti
Boleča sramna kost naj bi se pojavila pri četrtini nosečnic, kažejo raziskave. Zakaj pride do tega in kako si pomagati?