|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Začimbe ZA zdravo nosečnost

Helena Primic, 1.1.2024
Da ne bi prišlo do silovitih poskokov ravni sladkorja v krvi ali celo do nosečniškega diabetesa, je v času nosečnosti hrano priporočljivo zmerno začinjati z začimbami, ki uspešno uravnavajo raven krvnega sladkorja.

image
Med nosečnostjo se ne bojte vseh zelišč in začimb. (Foto: Freepik.com)
/11


Nosečnice so po navadi bombardirane z nasveti, česa vse med nosečnostjo ne smejo početi in uživati. Na seznamu prepovedanih reči so tako določena zdravila, snovi in prehrana, kot določene rastline in začimbe.

Toda pri tem pozabljamo, da so določene rastline lahko odličen pomočnik noseči ženski. Da določene začimbe nosečnost podpirajo ter nosečnici na najbolj naraven in varen način pomagajo pri premagovanju nosečniških težav.

In katere so te nosečniške začimbe, ki se jih ni treba bati, temveč jih s preudarno uporabo lahko sproščeno uporabljate in si z njimi pomagate? Preverili smo v odličnih knjigah Projekta Ščepec.

 

Proti nosečniški slabosti

Tiste nosečnice, ki so izkusile nosečniško slabost, bi pogosto naredile skoraj vse, samo da bi se ta slabost prenehala in bi končno lahko spravile kaj hrane (včasih pa tudi le vode!) do želodca in hranil do otročka.

Za te težave je mati narava ustvarila naslednje začimbe: ingver, meliso, meto in kumin. Ingver je sicer splošno znan kot znanstveno dokazano učinkovito sredstvo proti slabosti (Ingver je po učinku znanstveno primerljiv tudi s sinteznim dimenhidrinatom, ki je namenjen proti bruhanju in potovalni slabosti!), manj znano pa je dejstvo, da ingver dokazano ne povzroča nastanka nepravilnosti pri plodu. Pri nosečniški jutranji slabosti pomaga jemanje 250 miligramov posušenega ingverja po štirikrat na dan ali 500 miligramov po dvakrat na dan.

Na pomoč lahko pokličete tudi meto, saj njeno hladilno delovanje umirja želodec. Prav zato v arabskem svetu še danes sleherni obrok sklenejo s pitjem močnega čaja iz maroške mete.

Ljudsko zdravilstvo proti nosečniški slabosti in bruhanju svetuje tudi melisin čaj in jemanje kumina. Za nosečnice še posebno velja, naj se držijo varnih količin, saj utegne močno pretiravanje preveč pospešiti krvni obtok in celo pripeljati do splava.
 

 

Uravnavanje nosečniške sladkorne

Da ne bi prišlo do silovitih poskokov ravni sladkorja v krvi ali celo do nosečniškega diabetesa, je v času nosečnosti hrano priporočljivo zmerno začinjati z začimbami, ki uspešno uravnavajo raven krvnega sladkorja, med katerimi sta najmočnejša predvsem cimet in ingver.

Da bo nosečniško prehranjevanje lažje bolj zdravo, si pripravite naslednji začimbni mešanici iz ekoloških mletih začimb, ki jih lahko nosite tudi s sabo v torbici:

  • Začimbna mešanica za sladke jedi: 1 žlica cimeta, 1 žlička ingverja, 1 žličke klinčkov, 1 žličke pimenta in 1 žličke muškatnega oreška.
  •   Začimbna mešanica za slane jedi:  1 žlica kumina, 1 žlica kurkume, 1 žlice mletega pimenta, 1 žlice koriandra, 1 žlice ingverja, ščepec cimeta in ščepec rožmarina.  

Ti mešanici lahko dodate jedem ali si iz njih pripravite vroč napitek, ki ga pijete med obrokom.

 

PREBERITE TUDI: Z eteričnimi olji nad nosečniške tegobe

 

Za naravno zaščito zob 

Ljudska modrost pravi, da vsak otrok od mame zahteva po en zob, kar potrjuje veliko nosečnic, ki so v času nosečnosti imele težave z zobmi. Zobje so namreč odraz celostnega zdravja in če nosečnica ne zaužije dovolj mikrohranil, se to hitro pozna tudi ne njenem zobovju.

Najboljši recept za zdrave zobe v nosečnosti je seveda uživanje polnovredne, sveže in nepredelane hrane ter izogibanje živilom, ki telo oropajo dragocenih mineralov in vitaminov (sladkor, bela moka, beli riž in testenine ter druga močno predelana hrana).

Pomagate pa si lahko tudi z začimbami, ki skrbijo za zdravje zob in jih lahko uživajo tudi nosečnice. Že najmanjše količine klinčkov oziroma njihovih eteričnih olj v ustih delujejo protibakterijsko in ščitijo zobe. Kardamom bo okrepil dlesni ter nevtraliziral bakterije, ki povzročajo gingivitis in parodontozo, enak učinek pa si lahko obetate tudi od muškatnega oreščka, tudi že z minimalnimi količinami. Tradicionalna kitajska medicina priporoča tudi izpiranje ustne votline s poparkom iz bazilike.


Začimbe za lažji porod

Med nosečnicami je najbolj znan spodbujevalni učinek malininega čaja, ki naj bi ga pile nosečnice, ki so že preko predvidenega roka poroda za naravno pospešitev poroda. Toda bogastvo začimb skriva še veliko več rastlin, s katerimi si ženska lahko pomaga pri porodu. Nekoč so ženske za večjo plodnost redno uporabljale koriander, čaj iz koriandra pa so pile tudi pred porodom.

Za spodbujanje popadkov je primernih kar nekaj začimb. Pelin spodbuja maternico, zato ga že od nekdaj dajejo porodnicam med popadki. Popadke lahko pospeši tudi triplat, za spodbujanje popadkov pa v tradicionalni medicini uporabljajo timijan, ki spodbuja tudi porajanje posteljice. Med začimbami, ki sprožajo krčenje maternice, so tudi šetraj, luštrek, žafran, koromač, origano, ožepek, žajbelj, peteršilj (semena in korenina), sivka, zelena in majaron, ki jih prav zato med nosečnostjo ni dobro uživati v večjih količinah.

Z začimbami pa si lahko pomagate tudi, če želite krče omiliti oziroma so le ti premočni. Krče odpravlja tudi žafran, zato so ga babice že v srednjem veku dajale porodnicam. Med začimbe, ki lajšajo porodne krče, spada tudi bazilika, s katero boste obenem zaželeli dobrodošlico otroku, mama pa se bo lažje povezala z otrokom.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
14
Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
7
Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...
6
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
6



Dovoljeno in prepovedano v nosečnosti
Nosečnost ni bolezen, kljub temu pa se je dobro nekaterim stvarem v nosečnosti izogibati. Preberite, kaj v nosečnosti la...
Dr. Pušenjak: Cepljenje nosečnic
Z dr. Stankom Pušenjakom smo se pogovarjali o cepljenju nosečnic - kdaj in za koga se priporoča.