|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kakšno je trenutno stanje v porodnišnicah?

Helena Primic, 2.9.2020
Telesa današnjih nosečnic preplavljajo stresni hormoni, ki jih le redke ženske znajo dobro uravnovesiti, zato potrebujejo še toliko več podpore porodnih spremljevalcev. Ki pa žal v vseh porodnišnicah ni dovoljena.

image
Pri porodu ni pomembno le to, da sta otroček in mama po porodu živa in zdrava. Pomembno je tudi to, kako se med porodom in po porodu oba počutita.
/11


Zaradi marčevske razglasitve epidemije koronavirusa se je stanje v slovenskih porodnišnicah v zadnjih mesecih močno spremenilo.

Kljub temu, da pri nas stanja pandemije več ni, še vedno ostaja v veljavi vrsta ukrepov, o katerih smo se pogovarjali z doktorico biomedicine, izkušeno porodno spremljevalko oziroma dulo in učiteljico priprav na porod, predstavnico za Balkan največjega mednarodnega združenja DONA International, predstavnico Evropske mreže dul in ustanoviteljico združenja MOJA DULA ter urednico podporne strani za starše Lupinica - dr. Špelo Peternel. 

 

Samo en spremljevalec

Zaradi izrednih ukrepov ob koroni je bila v porodni sobi ob porodu sprva prepovedana prisotnost vseh spremljevalcev - najprej porodnih spremljevalk oziroma dul in nato kmalu tudi partnerjev.

"Konec aprila so ukrepe na srečo nekoliko sprostili in partnerjem ponovno dovolili prisotnost ob porodu. Pa vendar ostaja pravilo, da je ob porodu naenkrat lahko prisoten le en spremljevalec, zato hkratna prisotnost dule in partnerja še vedno ni mogoča," nam je zaupala Peternelova, ki še vedno ne more pomagati porodnicam v porodnišnici k bolj sproščenemu in lažjemu porodu skupaj s partnerjem.  

"Že pred časom izrazitega strahu in panike, ki vlada odkar so razglasili epidemijo, je bilo v današnjem norem in negotovem ritmu življenja ženskam težko najti ustrezno razumevanje in se izogibati stresu.

Sedaj, ko so nosečnice poleg svojih skrbi glede zdravja svojega otroka dodatno obremenjene še z vsakodnevnimi izzivi trenutnega obdobja, ko na vsakem koraku poslušajo le o tem, koliko je okuženih in koliko ljudi je umrlo, obenem pa morajo zaradi nosečnosti redno hoditi na najrazličnejše preglede in teste, kjer so več ur v čakalnicah z maskami na obrazu, pod katerimi težko dihajo, se stresu nikakor ne morejo izogniti," opozarja Peternelova. 

 

PREBERITE TUDI: Spremljevalec pri porodu je del porodnega osebja

 

Stresa se sploh več ne zavedajo ...

Nosečnost in porod sta obdobji, ko so predvsem prvorodke zaradi nepoznavanja procesa nosečnosti in poroda nekoliko negotove in pogosto tudi prestrašene. Obenem pa vsako nosečnico skrbi za svojega otroka, zato je to obdobje že samo po sebi lahko polno stresa, strahov in skrbi. Če pa k temu prištejemo še korona skrbi, je količina strahov in negotovosti še večja.

"Telesa današnjih nosečnic zato preplavljajo stresni hormoni, ki jih le redke znajo dobro uravnovesiti. Večina nosečnic in porodnic je tako ves čas pod stresom, na katerega smo se vsi tako navadili, da ga sploh več ne zaznamo oziroma ne čutimo, kako zelo v krču so naša telesa," opozarja Peternelova in dodaja:

"Ker pa je porod proces, v katerem se žensko telo mora sprostiti in se odpreti, da se otrok lahko rodi, je trenutna situacija za nosečnice izjemno nepodporna." 

 

Ponekod partner prisoten le v fazi iztisa  

 Kot pojasnjuje sogovornica, so ženske že pred koronačasom v času nosečnosti in poroda potrebovale veliko razumevanja in podpore, da so se lahko pripravile in sproščeno vstopale v porodni proces.

"V tem obdobju, ko so njihova telesa zaradi kroničnega stresa in strahu fizično zakrčena, pa za to, da se lahko sprostijo, potrebujejo še več predvsem fizične podpore - masaže, gibanja, pomirjujočih dotikov, objemov in besed. Vsi namreč vemo, da se samo na besedni ukaz težko sprostimo, mnogo bolj učinkovito deluje nežno božanje, masaža in pomirjujoč objem," nam je zaupala izkušena dula, ki ugotavlja:

"Žal pa se ta bistveni del poroda, ki bi ga ženske in njihovi partnerji sedaj še toliko bolj potrebovali, v slovenskih porodnišnicah povsem zanemarja. Partnerji so formalno sicer dovoljeni ob porodu, vendar si njihovo prisotnost ob porodu v različnih porodnišnicah različno predstavljajo."

Ponekod je na srečo partner ob porodu lahko prisoten ves čas poroda kot pred izrednimi ukrepi - od časa, ko žensko pripelje v porodnišnico in vse dokler se otrok rodi, prav tako pa skupaj ostanejo v porodni sobi še nekaj ur po porodu. Vendar pa Peternelova ugotavlja, da žal ni povsod in vedno tako:

"Vse več mamic pripoveduje, da ob sprejemu partner ni smel z njimi v porodnišnico. Da ju niso ločili le za polurni pregled (čeprav je po mojih izkušnjah že to ponavadi predolgo), temveč so mamice pogosto ostale same skoraj do faze iztisa. In tako v najbolj občutljivem obdobju poroda, ko bi potrebovale največ podpore, ostale povsem brez spremljevalca."

 

PREBERITE TUDI: 6 prednosti rojevanja v pokončnem položaju

 

Več carskih rezov, intervencij in sredstev proti bolečinam 

V nekaterih slovenskih porodnišnicah so torej nosečnice med porodom večinoma same, zakrčene in prestrašene, saj spremljevalcev ob porodu ni, babice pa imajo več dela in v prvem delu poroda manj časa preživijo pri porodnici.

"Zato porodnice v trenutnih razmerah pogosteje potrebujejo sredstva proti bolečinam. Mnogo več mamic kot kdajkoli prej v času odkar spremljam porode pa poroča o tem, da se poroda sploh ne spomnijo. Ker se porodnice dovolj ne gibljejo in se težje sprostijo, so porodi tudi daljši in pogosteje so potrebne intervencije. Več kot ponavadi jih poroča tudi o tem, da se je porod zaključil s carskim rezom," nam je svoje ugotovitve zaupala raziskovalka slovenskih porodov. 

Že tako ne najboljše porodne razmere so se v času po razglasitvi epidemije pri nas torej še poslabšale. Pri porodu namreč ni pomembno le to, da sta otroček in mama po porodu živa in zdrava.

"Pomembno je tudi to, kako se med porodom in po porodu počutita tako dojenček kot mama. Zato je predvsem v teh razmerah potrebno, da ženske dvignejo svoj glas in povedo, da si zaslužijo lepše oziroma predvsem manj stresne porode. Ne glede na izredne ukrepe. Vsaka ženska ima namreč pravico, da ima ob porodu ob sebi podporo ljudi, ki jih potrebuje. Pa četudi to pomeni več kot enega spremljevalca, če ji to pomaga, da je med porodom manj prestrašena in bolje podprta," nosečnice spodbuja učiteljica priprav na porod.

Znanost je že zdavnaj dokazala, da se vse, kar občuti mama, preko hormonov  direktno prenese na otroka. Zato nosečnice in porodnice potrebujejo varno in čim manj stresno okolje ter možnost podpore ljudi, s katerimi se v času nosečnosti, med porodom in po porodu najbolje počutijo. Tudi v trenutnem koronačasu.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

TOP 5 idej za razkritje spola
Gender reveal party ali zabava za razkritje spola je k nam prišla iz Amerike. Medtem ko je tam že dolgo časa to izjemno ...
5
7 presenetljivih dejstev o nosečniškem tre...
Pogled na rast nosečniškega trebuha je nekaj posebnega in občutek res prekrasen, ko veš, da tam raste ljubezen tvojega ž...
4
Čudovito pismo vsem mavričnim mamicam
V teh trenutkih mavrične nosečnosti, si zaslužiš vso podporo in nežnost. Nekoga, ob katerem lahko skupaj prevedriš današ...
4
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
4



7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?