|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako in zakaj lahko dula pomaga k boljši porodni izkušnji?

Helena Primic, 25.3.2022
Ob svetovnem tednu dul smo se o pravi vlogi dule ter prednostih, ki jih prinese njena prisotnost pred, med in po porodu, pogovarjali z dr. Špelo Peternel in Ireno Jamšek Halas.

image
Ena od glavnih nalog dule je, da porodnici nudi čustveno oporo. (Arhiv Ringaraja.net)
/11


Ob svetovnem tednu dul, ki poteka med 22. in 28. marcem, smo se pogovarjali z dolgoletno voditeljico obporodnih izobraževanj in obporodno spremljevalko, DreamBirth terapevtko, svetovalko za nošenje in inštruktorico masaže za dojenčke - dr. Špelo Peternel ter voditeljico HypnoBirthing priprav na porod, obporodno svetovalko, spremljevalko oz. dulo za nosečnice in mame po porodu, certificirano Bownovo terapevtko ter ter inštruktorico masaže dojenčka - Ireno Jamšek Halas.

"S Špelo ugotavljava, da se o dulah zadnje čase sicer govori nekaj več, kar gre morda pripisati tudi medijski novici, da je Megan Markle, žena angleškega princa Harryja, za podporo v času nosečnosti in poroda najela dulo. Kljub temu pa sva hkrati ugotavljali, da je vloga in delo dule še vedno premalo poznano ter pogosto žal razumljeno tudi narobe. Zato sva se odločili, da ob svetovnem tednu dul za vse bodoče mamice in obiskovalce portala Ringaraja.net zbereva najpomembnejše informacije o dulah," nam je zaupala Jamšek Halasova.

 

Katera je glavna naloga dule? 

Ženske imamo v času pred, med in po porodu številne posebne potrebe. Poleg zdravstvene oskrbe vsekakor potrebujemo tudi veliko ljubezni in čustvene podpore, ki nam jo največkrat nudijo partnerji. Za to, da se lahko lažje predamo tako nosečnosti kot porodu in novi vlogi materinstva, pa potrebujemo tudi občutek pomirjenosti, udobja in spoštovanja, včasih tudi spodbude in potrditve, prav tako pa oskrbo, ki je individualna - prilagojena točno našim trenutnim potrebam.

"Še zlasti med porodom je zelo pomembno, da je takšna podpora neprekinjena oziroma kontinuirana. Poroda namreč ne doživljamo le kot fiziološki proces potovanja otroka skozi porodni kanal, ki se konča z njegovim rojstvom, pač pa sta porod in rojstvo otroka tudi eno izmed čustveno najbolj intenzivnih dogodkov v življenju. Zato je ob porodu za čimbolj naraven, fiziološki porodni proces poleg medicinske potrebna tudi čustvena podpora, ki omogoča, da se ženska med porodom počuti varno in podprto," pojasnuje dr. Peternelova in dodaja:

"Poleg porodnice pa tovrstno podporo potrebuje tudi njen partner, saj je čustveno vpleten v porod. Po navadi partnerji procesa poroda ne poznajo, zato je težko od njih pričakovati, da bodo ob porodu partnerki zmožni nuditi dobro oporo, če pa so sami prestrašeni in negotovi."

"In prav to - občutek varnosti in podpore je vloga dule, ki v obporodnem obdobju s svojim znanjem in izkušnjami pomaga bodočim in novorojenim staršem premagovati strahove in čustvene pretrese ter se spoprijemati z novimi dolžnostmi in nalogami," zaključuje Jamšek Halasova.

Dula oziroma obporodna spremljevalka je torej ženska, ki pomaga ženski in njeni družini v času nosečnosti, poroda ter v zgodnjem poporodnem obdobju tako, da ženskam in njihovim partnerjem v tem obdobju zagotavlja fizično, čustveno in informacijsko oporo ter si prizadeva, da nosečnica in njen partner ob njeni ljubeči podpori in znanju to čustveno naporno obdobje čim lažje preideta ter da doživita čimbolj varno in izpolnjujočo porodno izkušnjo.

 

Dula ni babica in ne izpodriva očeta!

Čeprav dula dobro pozna porodni proces in se profesionalno izobražuje na področju obporodne oskrbe, pa njena vloga ni medicinska oskrba nosečnice.

"Dula namreč ni medicinski strokovnjak, tako da pri porodu ne nadomešča ne babice ali katerega drugega medicinskega osebja, temveč z njimi sodeluje. To je z vidika zagotavljanja neprekinjene podpore zelo pomembno, saj se v naših porodnišnicah navadno ne moremo vnaprej spoznati z babico, ki bo vodila naš porod, in se pogosto zgodi, da porodnica v času poroda zamenja več babic. V porodnišnici je babica hkrati zadolžena za tri ali celo več porodnic, zato ob porodu ne more biti neprestano prisotna. To in dejstvo, da bolnišničnega okolja ne poznamo, lahko v porodnici med porodom vzbuja dodatne občutke nelagodja, zato je neprekinjena prisotnost in podpora dule ob porodu še toliko bolj koristna," pojasnjuje odnos med dulo ter babico in drugim bolnišničnim osebjem dr. Peternelova. 

Toda, ali je ob prisotnosti dule prisotnost partnerja sploh še potrebna? "Pa še kako, saj prisotnost dule vloge očeta pri porodu ne spremeni in je tudi ne nadomešča. Zaradi duline pomirjujoče prisotnosti, na katero se moški pri porodu lahko zanesejo, so namreč pogosto tudi oni bolj sproščeni in bolj uživajo v porodni izkušnji. Porodna spremljevalka kot že rečeno nudi oporo tudi partnerju, ga informira glede poteka poroda, ga spodbuja in usmerja ter mu pomaga poiskati učinkovit način, kako bo lahko čim bolje pomagal svoji partnerici. Prisotnost spremljevalke tako pravzaprav zmanjša pritisk na očeta, zato se ta lažje sprosti in bolje pomaga svoji partnerici. V idealnih razmerah dula in bodoči očka delujeta kot usklajen par, ki se dopolnjuje ter skupaj trudi nuditi čim boljšo podporo porodnici in ji tako pomaga ustvariti čim lepšo porodno izkušnjo," odgovarja Jamšek Halasova.

Seveda pa je porodna spremljevalka zelo dobra in še toliko bolj prava izbira tudi za ženske, ki nimajo partnerja ali druge bližnje osebe, ki bi jih lahko spremljala pri porodu.

 

Dula skrbi za porodnico in njenega partnerja kot mama

Kako pa se lotiti izbire dule? Kot sta nam zaupali sogovornici, bo podpora dule med porodom najbolj blagodejna, če jo bosta ženska in njen partner spoznala že v času nosečnosti in ne šele tik pred porodom.

"Na teh srečanjih pred porodom dula spozna njune želje, pričakovanja in strahove. Pomaga jima pri zbiranju ustreznih informacij, ki jih potrebujeta, da sprejmeta zanju in za otroka ustrezne ter varne odločitve. Skupaj pripravijo tudi seznam porodnih želja. Obenem pa jima dula predstavi dodatne vire informacij, različne tehnike sproščanja in položaje, s katerimi si lahko pomagata med porodom," je pojasnila Jamšek Halasova, dr. Peternelova pa dodala:

"Dula porodnico spremlja ves čas poroda. Porodnici se lahko pridruži že doma ali pa šele v porodnišnici. Med porodom žensko spodbuja, poskrbi za njeno udobje in ji pomaga z masažnimi tehnikami, porodno bolečino pa ji pomaga ublažiti tudi z drugimi nežnimi in varnimi naravnimi metodami. Spodbuja jo tudi pri dihanju in sproščanju ter ji daje predloge glede izbire ustreznega položaja za dosego optimalnega napredovanja poroda. Pomaga ji preiti strah ter razviti zaupanje v lastno telo in porodni proces. Doula torej skrbi za porodnico in njenega partnerja kot da bi bila njuna mama (ang. mothering the mother)."

 

Zastopa interese ženske, partnerja in otroka

Takšna materinska podpora dule podpira normalno napredovanje poroda, ženski pa zagotavlja občutek varnosti, pa tudi nadzora nad lastno porodno izkušnjo in zaupanje v lastne sposobnosti ter s tem zmanjšuje potrebo po medicinskih intervencijah. Po porodu ostane z novo družinico in starše opozori na novorojenčkove sposobnosti ter materi in novorojenčku pomaga pri vzpostavljanju dojenja.

"Pri tem je treba poudariti, da se dula ves čas usklajuje z babico in bolnišničnim osebjem, toda hkrati pa v porodni sobi zastopa interese ženske, partnerja in otročka, saj dobro pozna porodničin porodni načrt, njene potrebe in želje, pravice pacientov in poti za učinkovito komunikacijo z bolnišničnim osebjem. Dula na ta način paru pomaga, da med porodom učinkoviteje zasledujeta in uveljavljata svoje interese in porodne želje," pojasnjuje dr. Peternelova.

 

Poporodna dula na različne načine podpira žensko po porodu

Po porodu dula obišče mamico na domu ter ji pomaga podoživeti njeno porodno izkušnjo in se o njej pogovoriti. Porodna spremljevalka tako neguje mamo v najbolj občutljivem in stresnem obdobju njenega življenja.

Sicer pa poleg porodne dule poznamo tudi poporodno dulo, ki mamici po porodu, ko je pomoč razširjene družine pogosto težko dostopna, pomaga premagovati težave ob prilagajanju na nove izzive in naloge, ki se pojavijo ob rojstvu otroka.

"Poporodna dula s svojim znanjem in (od dule do dule različnimi) veščinami
skrbi za družino z novorojenčkom - lahko na primer svetuje pri dojenju in negi dojenčka, skrbi za žensko po porodu, jo neguje (na primer s pogovorom ali masažo) in podpira, da se lažje in hitreje znajde v svoji novi vlogi
ter ji pomaga pri premostitvi težav in izzivov, ki se pojavljajo ob širitvi družine in navajanju na nove življenjske vloge. Poleg tega pa lahko v času prilagajanja na nove družinske razmere mamici in očetu pomaga tudi pri nekaterih gospodinjskih opravilih (npr. nakupovanju, kuhanju, perilu ...), za katere nam v prvih tednih in mesecih po porodu ob skrbi za otroka pogosto zmanjka časa in energije," je razložila Jamšek Halasova.

 

Prisotnost dule znanstveno dokazano pomaga k boljši porodni izkušnji  

Kot sta nam zaupali sogovornici, vse več raziskav kaže, da dule resnično spremenijo izkušnjo poroda tako za mamico in otroka kot partnerja in celo družino. "Statistični podatki kažejo, da prisotnost dule pomeni večjo možnost, da se bo porod zaključil spontano in brez interventnih medicinskih posegov (npr. carski rez, umetni popadki), krajšo dolžino poroda, predvsem pa manjšo uporabo protibolečinskih sredstev. Ženske, ki rodijo ob pomoči porodne spremljevalke, so poleg tega bolj zadovoljne s svojo porodno izkušnjo, prednosti pa so se pokazale tudi pri uspešnejšem dojenju ter navezovanju stika med materjo in otrokom ter manjši verjetnosti, da bo ženska imela poporodno stisko," najpomembnejše znanstveno dokazane prednosti prisotnosti dule ob porodu našteva dr. Peternelova.

"Na koncu naj izpostaviva še to, da smo si ženske med sabo zelo različne, vsaka od nas ima tudi svojo zgodbo, izkušnje in potrebe, zato naj bo nosečnica ob izbiri dule pozorna prav na to - ali se z njo začuti in ali se bo ob njej med porodom zares počutila varno in sproščeno, ji lahko dovolj zaupala tako svoje strahove kot tudi želje, da bo ob njej lahko rodila pomirjena, slišana in izpolnjena," nosečnicam svetujeta dr. Špela Peternel in Irena Jamšek Halas.


Ob svetovnem tednu dul, med 22. in 28. marcem 2019, bodo potekali številni dogodki, preko katerih lahko dule ter njihovo vlogo in delo spoznate tudi od bliže.

Seznam dogodkov, z osrednjo delavnico Kaj dulaš? Podprta v objemu dule, ki bo potekala 29. marca 2019 ob 17. uri v MKL Knjižnica Bežigrad, lahko najdete na tej povezavi.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
48
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
38
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
5
Dovoljeno in prepovedano v nosečnosti
Nosečnost ni bolezen, kljub temu pa se je dobro nekaterim stvarem v nosečnosti izogibati. Preberite, kaj v nosečnosti la...
4



Poglejte, kako pravzaprav izgleda porod
Trenutek, ko se ustvari življenje je neverjeten, otrokov prihod na svet pa je še bolj čudežen.
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...