|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kateri so najpogostejši simptomi nosečnosti?

Uredništvo Ringaraja.net, 19.7.2023
Prvi znaki nosečnosti se pri vsaki ženski ne pojavijo na enak način. Preden opravite test ali preverite raven beta HCG, ki bo potrdil nosečnost, poglejte te simptome, ki nakazujejo, da v vas raste novo bitje.

image
Urinski testi so lahko točni že 10 do 14 dni po oploditvi, vendar ne pozabite, da tudi ti testi niso 100% zanesljivi. (Foto: Freepik.com)
/11


Nekatere ženske "vedo", da so noseče, od trenutka, ko je otrok spočet. Spet druge potrebujejo številne simptome, številne pozitivne teste nosečnosti, da so končno res prepričane, da so noseče. Ta članek predstavlja najbolj tipične simptome nosečnosti. A ne pozabite, da je vsaka ženska nekaj posebnega. Morda imate vse ali nekatere od teh simptomov.

 

Občutljive, otekle dojke

Eden od prvih simptomov nosečnosti so občutljive, otekle, vnete dojke in bradavice. Razlog za to je povečana raven hormonov. Občutljivost je podobna obdobju pred menstruacijo. Ta neprijeten občutek naj bi se zmanjšal po tretjem trimesečju, saj se telo navadi na hormonske spremembe. Možno je tudi, da se predel okoli vaših bradavic spremeni v velikosti in potemni. Na ta način naj bi dojenček med dojenjem lažje našel bradavico.

 

Utrujenost in potreba po spanju

Utrujenost je zelo pogost simptom v prvih 8-10 tednih nosečnosti. Povečana raven progesterona in stres, ki ga telesu prinaša nosečnost, povzročata občutek utrujenosti. V drugem trimesečju bi morali imeti več energije, a na žalost se ta občutek utrujenosti spet vrne v tretjem trimesečju.

 

PREBERITE TUDI: Vgnezditev ali splav? 

 

Rahla krvavitev

Nekatere ženske lahko rahlo krvavijo 8-12 dni po spočetju. Izcedek je običajno komaj viden, saj je bledo rožnate barve, ne rdeč kot običajno. Zgodnjo nosečnost pogosto spremljajo krči. Če pa je krvavitev resna, ki jo pogosto spremlja bolečina ali omedlevica, je lahko znak zunajmaternične nosečnosti ali spontanega splava, zato se ob teh simptomih posvetujte s svojim zdravnikom.

 

Slabost, bruhanje

Večina žensk občuti jutranjo slabost šele en mesec po nosečnosti. Le redke so srečnice, ki teh težav sploh nimajo. Nekaterim ženskam želodec začne povzročati težave že prej. »Jutranja« slabost žal ni omejena le na jutra, saj se pojavlja tudi podnevi in ??zvečer. Pri večini žensk slabost mine na začetku drugega trimesečja, pri ostalih pa nekaj mesecev po tem.

 

Povečana občutljivost na vonjave

Nič nenavadnega ni, če postanejo vonji, ki so bili pred nosečnostjo za vas povsem običajni, vse prej kot prijetni.

 

Izguba apetita

Kljub temu, da ima veliko žensk med nosečnostjo povečan apetit, je še bolj pogosto, da jim hrana ne paše. S hrano se lahko zgodi enako kot z dišavami – tudi tisto, ki ste jo imeli najraje pred nosečnostjo. Takšen občutek je lahko začasen, lahko pa se zgodi, da vas spremlja vso nosečnost.

 

Pogosto uriniranje

Ko vam menstruacija zamuja teden ali dva, boste morda začeli urinirati pogosteje. To je posledica povečane količine krvi in ??drugih tekočin v telesu, posledica pa je, da ledvice predelajo več tekočine, ki konča v vašem mehurju. Z napredovanjem nosečnosti je ta občutek močnejši, saj rastoči plod vedno bolj pritiska na vaš mehur.

 

PREBERITE TUDI: Test za nosečnost: kako ga pravilno uporabiti?

 

Povečana telesna (bazalna) temperatura

Če vaša bazalna temperatura ostane povišana tudi po koncu menstruacije in se ne zniža na raven pred ovulacijo, je verjetnost, da ste noseči, zelo velika. Torej, če spremljate svojo bazalno telesno temperaturo in ostane povišana 18 dni zapored, ste verjetno noseči.

 

Povečano izločanje

Povečano izločanje je normalen pojav v prvih tednih nosečnosti. Povečana raven hormonov po spočetju povzroča povečano izločanje, zato je to eden prvih znakov nosečnosti, ki ga lahko opazite. Če pa opazite nenavaden vonj ali srbenje, se vsekakor posvetujte z zdravnikom.

 

Kovinski okus v ustih

Kovinski okus v ustih je eden najzgodnejših simptomov, ki ga mnoge nosečnice občutijo še preden pomislijo na nosečnost. Po nekaterih raziskavah celo 93 % nosečnic občuti spremembe v okusu v ustih.

 

Izostanek menstruacije

Če imate redne menstruacije, boste verjetno opravili test nosečnosti, še preden se pojavijo nekateri od teh simptomov, če imate neredne menstruacije, pa bodo zgornji simptomi hitro pritegnili vašo pozornost.

 

PREBERITE TUDI: 6 nosečniških sprememb, ki vam bodo všeč

 

Pozitiven test nosečnosti

Urinski testi so lahko točni že 10 do 14 dni po oploditvi, vendar ne pozabite, da tudi ti testi niso 100% zanesljivi. Če imate še vedno občutek, da ste noseči, ponovite test. V primeru pozitivnega rezultata testa se naročite pri svojem ginekologu.

 

Vir: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
6
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
4
Poglejte, kako pravzaprav izgleda porod
Trenutek, ko se ustvari življenje je neverjeten, otrokov prihod na svet pa je še bolj čudežen.
4
10 stvari, ki jih otrok v trebuhu ne mara
Nosečke, ste že opazile, da dojenček v trebuhu reagira na vaš smeh, pa določeno hrano, premike? Nekatere stvari, ki se d...
3



Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?