|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

7 stvari, ki dojenček počne v trebuhu

M. T., 27.3.2024
Brce že prepoznate, kaj pa še kaj drugega počne vaš dojenček v trebuhu? Preberite, presenečeni boste, kaj vse počne malo bitje, medtem ko se vi sprašujete, kaj se dogaja tam znotraj.

image
Dojenček v trebuhu počne marsikaj. (Arhiv Ringaraja.net)
/11


Dojenčkovo življenje se začne v maminem trebuhu. Preden pridejo na svet, so dojenčki že sposobni početi veliko neverjetnih stvari. Nedavno se je po spletu razširil zanimiv video, v katerem je par delil trenutek dojenčka, ki so ga ujeli z ultrazvokom, ko je ploskal na znano pesem "Ko si srečen, zdaj udari z dlanjo v dlan". Znano je, da dojenček v trebuhu sliši in se odziva na glasbo, ampak tam znotraj počne še veliko drugih stvari.


1. Smejanje

Ste vedeli, da se vaš otrok v trebuhu dejansko že smeji? Res je! Dojenčki so nasmejani zaradi udobja, ki ga občutijo v maternici. Sonograf in 4D posnetki dokazujejo, da se začnejo dojenčki v trebuhu smejati okrog 26. tedna nosečnosti. 


2. Odpiranje oči

Dojenček lahko v trebuhu odpre oči nekje v 28. tednu nosečnosti. Sicer ni veliko stvari, ki jih lahko vidi tam notri, vendar se dojenčki že v drugem trimesečju nosečnosti odzivajo na svetlobo. Močnejša svetloba namreč lahko prodre skozi trebuh. Ko doseže dojenčka, se ji ta poskuša umakniti, so ugotovili raziskovalci. Dojenčki v trebuhu se poskušajo obrniti stran od svetlobe že v 15. tednu. Brez skrbi, močnejša svetloba prav nič ne škoduje otroku.

 

PREBERITE TUDI: Ali dojenčki v trebuhu res tudi jokajo?


3. Kolcanje

Dojenčki lahko kolcajo, že ko so v maminem trebuhu. Kolcanje se lahko začne že v prvem trimesečju, večina žensk tega ne občuti. Če pa ste ena od srečnic, ki lahko čuti kolcanje, boste to občutili veliko kasneje v nosečnosti, po navadi celo vsak dan, še posebej v drugi polovici nosečnosti.


4. Okušanje hrane

Ste vedeli, da bo otrok že v vašem trebuhu začel razlikovati med okusi in to že od 15. tedna nosečnosti naprej? Čeprav dojenček v trebuhu ne je neposredno in dejansko okuša hrane, se okus hrane, ki jo zaužijete vi, občuti v plodovni tekočini. Posebej močnejši okusi, kot so okus česna, ingverja in sladki okusi, po plodovnici pridejo do dojenčka. Strokovnjaki so prepričani, da na ta način narava poskrbi, da se otrok seznani z raznolikostjo okusov, ki jim bo izpostavljen v svojem življenju, ko bo prišel na svet. Dojenček okuša različne okuse s tem, ko pogoltne plodovno tekočino. Več plodovnice zaužije, ko je ta sladkega okusa, kot ko je grenka.


5. Jok

Če se dojenček lahko smeje v trebuhu, zakaj se ne bi tudi jokal? In v tem se dojenčki resnično izpopolnijo že v trebuhu. Mogoče vam bo težko, ampak medtem ko to berete, vaš dojenček v trebuhu mogoče joka. Da dojenček v trebuhu joče, so ugotovili z ultrazvočnimi preiskavami, s katerimi so raziskovalci opazili, da se dojenčku trese spodnja ustnica prav tako kot ko otrok joče v živo.


6. Dihanje

Potreben kisik za preživetje dojenček dobi prek popkovine, vendar kljub temu dojenček vadi dihanje že od 9. tedna nosečnosti naprej. Takrat namreč začne kazati prve znake dihanja. Prvi vdih po navadi povzroči nenadna sprememba temperature in okolja v notranjosti materinega trebuha. Priporočljivo je, da pri kopanju v banji oziroma v bazenu vzdržujemo približno enako temperaturo vode, kot je naša telesna temepratura.

 

PREBERITE TUDI: 7 zanimivih dejstev o brcanju v trebuhu

7. Lulanje v maternico

Vaš dojenček začne izločati urin v maternico proti koncu prvega trimesečja. To se dogaja tako, da požira in prebavi plodovno tekočino, nato jo v telesu filtrira skozi ledvice in z uriniranjem izloča nazaj v maternico. 


VIR: Pregnant Life

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

10 načinov, kako partnerju razkriti nosečnost
Zbrali smo 10 zabavnih in kreativnih načinov, kako partnerju sporočiti, da bo očka.
6
Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
5
13 znakov, da pričakujete fantka
Ali je mogoče, da dejansko obstajajo očitni znaki, ki nam lahko povejo, da bomo ponosni starši malemu fantku? Berite dal...
4
Varna vadba v nosečnosti
Cilj vadbe v obdobju nosečnosti naj bo predvsem to, da se nosečnica dobro fizično in psihično pripravi na sam porod. Por...
4



To se zgodi v možganih nosečnice in mamice
Kadar so nosečnice in mamice po porodu pozabljive, zmedene in občutljive, radi rečemo, da jih dajejo hormoni, ponekod ce...
Čudovito pismo vsem mavričnim mamicam
V teh trenutkih mavrične nosečnosti, si zaslužiš vso podporo in nežnost. Nekoga, ob katerem lahko skupaj prevedriš današ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?