|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako v službi povedati za nosečnost?

Uredništvo Ringaraja.net, 6.9.2023
Kako v službi povedati za nosečnost? V resnici ni tako težko ali neprijetno, če slediš tem korakom.

image
Ne želiš, da tvoj šef sliši novice o tvoji nosečnosti od nekoga drugega. (Freepik.com)
/11


Imela boš otroka! Čestitke za razburljivo novico! Vemo, da boš kmalu želela povedati celemu svetu (ali vsaj svojim prijateljem na Facebooku), vendar najprej razmisli, kako svojemu šefu sporočiti, da si noseča.

Ni tako težko ali neprijetno, kot si misliš, če slediš nekaterim osnovnim korakom, ki so jih mamice in eksperti na teh področjih delili z nami.

 

1. Pozanimaj se o svojih osnovnih ugodnostih in pravicah.

Naredi domačo nalogo o politiki porodniškega dopusta vašega podjetja. Ni ti treba postati strokovnjak, vendar je koristno, da se seznaniš z osnovami. Če ne nameravaš ravno prvi dan, ko zagledaš plusek, odkorakati v kadrovsko službo, vprašaj novo mamico v pisarni, kako vse poteka.

Počutila se boš veliko bolje, če se boš v ta občutljiv pogovor podala z nekaj znanja.

Ne pozabi raziskati tudi splošnih zakonov naše države, ki določajo tvoje pravice v času nosečnosti in porodniškega dopusta.

 

2. Najprej povej svojemu šefu, tudi če so tvoji sodelavci tvoji prijatelji.

Ne želiš, da tvoj šef sliši novice o tvoji nosečnosti od nekoga drugega ali prebere objavo na Facebooku ali Instagramu. Ko boš pripravljena deliti novice, poskusi z naslednjim vrstnim redom: preveri pri kadrovski službi, povej svojemu šefu in nato šele vsepovsod na družbenih medijih.

 

PREBERITE TUDI: Pravica do krajšega delovnega časa do otrokovega tretjega leta

 

3. Razmisli, kdaj boš povedala.

Večina žensk delodajalcu pove, da je noseča, nekje ob koncu prvega trimesečja ali v začetku drugega trimesečja.  To je delno zato, ker se tveganje za splav na tej točki znatno zmanjša. Ta čas se ujema tudi s tem, ko se veliko žensk začne "videti".

 

Če pa imaš pred seboj pomemben posel, projekt ali pregled uspešnosti, razmisli o tem, da poveš, ko je to zaključeno. Ženske pravijo, da jim je o porodniškem dopustu lažje govoriti, če imajo za seboj uspešno opravljeno nalogo. Vendar bodi previdna: vseeno morajo tvoj šef in sodelavci v času tvoje odsotnosti načrtovati, kako bodo razporedili tvoje obveznosti - daj jim dovolj časa za to.

 

4. Naredi to osebno. Bodi hitra in kratka.

Na tem sestanku boš šefu prvič povedala, da si noseča, vendar se o tem z njim ne pogovarjaš zadnjič. Če je le mogoče, se o tem pogovorite osebno.

 

PREBERITE TUDI: Kakšen je porodniški dopust v drugih državah?

 

5. Najprej pomiri živčke.

Lažje reči, kot narediti, kajne? Mame, ki delajo, se še vedno borijo s stereotipom, da so manj predane svojemu delu.

Vedeti moraš, da je pristranskost drugih ljudi je v veliki meri zunaj tvojega nadzora, zato ne porabi preveč energije, da bi skrbela za njih. O nosečnosti moraš povedati s samozavestjo in zaupanjem vase. Študija je namreč pokazala, da so ženske, ki so se bolj obremenjevale, kako jih bodo dojeli med nosečnostjo na delu, imele višjo stopnjo izgorelosti.

 

Morda ti bo v pomoč tudi, če se pogovoriš z drugimi zaposlenimi starši okoli sebe. Lahko delijo svoje izkušnje in verjetno boš slišala, kako so "mamine spretnosti" lahko korist na delovnem mestu.

 

Zdaj si mama in lahko počneš neverjetne stvari. Navijamo zate!

Vir: Mother.ly

 

PREBERITE TUDI: Materinski dopust


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
9
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
6
Želela bi, da moja zgodba v vas prebudi ra...
Rodila se je zdrava in v snu. Čudovita. Popolna. Verjemite mi na besedo. Držala sem jo v naročju ..... Tako speča in pop...
5
13 znakov, da pričakujete fantka
Ali je mogoče, da dejansko obstajajo očitni znaki, ki nam lahko povejo, da bomo ponosni starši malemu fantku? Berite dal...
4



Stres v nosečnosti lahko škoduje otroku
Rezultati najnovejših raziskav so pokazali, da lahko čustvena in psihična napetost v času nosečnosti slabo vpliva na ner...
10 načinov, kako partnerju razkriti nosečnost
Zbrali smo 10 zabavnih in kreativnih načinov, kako partnerju sporočiti, da bo očka.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?