|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nosečnost, porod, otrok in COVID-19

Uredništvo Ringaraja.net, 24.1.2021
Po poročanju o tragični smrti mlade nosečnice smo preverili, kaj dejansko pomeni biti pozitivna v nosečnosti, kakšne so težave, s katerimi se spopada nosečnica in kasneje otrok.

image
Kaj za nosečnico pomeni okužba s COVID-19? (FOTO: Freepik.com)
/11


Tanja (32) iz Ljubljane je pozitivni test prejela dva tedna pred načrtovanim carskim rezom. Na zadnji pregled (zunanji obrat otroka, ker je bil namreč v medenični legi) je odšla v Covid ambulanto. "Bilo je zabavno," se spominja. "Prišla sta ginekologa, oblečena v skafandre - kot da sem v nekem znanstvenofantastičnem filmu." Do carskega reza, kjer je rodila zdravega fanta, je bolezen že prebolela.

 

Nosečnice navadno v blažji obliki

Na NIJZ pravijo, da bolezen pri nosečnicah običajno poteka kot pri blagi gripi ali prehladu. Skoraj polovica nosečnic je poročala o vročini in kašlju, redkeje pa o glavbolu, izgubi okusa ali vonja. "Nosečnice z okužbo COVID-19 so imele redkeje vročino in mišično bolečino kot enako stare nenoseče ženske. Ocenjuje se, da okoli 75% nosečnic preboli COVID-19 brez simptomov bolezni," je zapisano na strani NIJZ.

V Ljubljani so v porodnišnici do sedaj obravnavali 500 nosečnic, ki so bile pozitivne. Od tega se jih je 12 zdravilo na infekcijski kliniki zaradi zapletov. Ena od njih je konec decembra zaradi hudih zapletov umrla, so poročali mediji. Tanja pravi, da je bila zaradi vseh nejasnosti glede novega virusa precej zaskrbljena: "Virus je čisto nov, nihče nič ne ve, kako bo to vplivalo name, kako na otroka."

 

PREBERITE TUDI: Maske med porodom za negativne na Covid-19 niso obvezne v vseh porodnišnicah

 

Verjetnost, da se virus prenese na plod

Verjetnost, da se bo virus v maternici prenesel na plod, je majhna. "Trenutno nimamo podatkov o tem, da je prehod virusa na plod v maternici možen, zato je možnost prirojenih napak ploda zaradi virusa malo verjetna," pravijo na ginekološki kliniki v Ljubljani. Prav tako naj bi bila majhna verjetnost, da bi se prenesel na otroka z dojenjem, zato matere, čeprav so pozitivne, po porodu dobijo dojenčka k sebi.

 

novorojenček

Verjetnost, da se bo virus v maternici prenesel na plod, je majhna. (FOTO: Freepik.com)

 

Prezgodnji porod

Je pa, kot piše NIJZ, okužba nosečnice povezana s trikrat večjim tveganjem za prezgodnji porod, saj se pojavi v približno 17%, ker se pojavijo zapleti pri rasti in razvoju ploda. Prav tako naj bi bilo povečano tveganje za carski rez.

Tanja pravi, da jo najbolj skrbi, če in kakšne bodo posledice njene okužbe pri otroku. Na NIJZ pišejo, da trenutno ni znanih dokazov o prirojenih napakah ploda zaradi okužbe s SARS-CoV-2. Enako lahko preberemo na spletni strani ginekološke klinike v Ljubljani: "Ni dokazov, da v nosečnosti virus prehaja na plod. Testirali so plodovnico, posteljico, popkovnico, vzeli brise žrela novorojencem in materino mleko okuženih nosečnic, vsi testi so bili negativni na novi korona virus. Trenutno ni dokazov o prenosu prek rodil. Dojenje svetujemo ob upoštevanju vseh higienskih ukrepov."

 

Anksioznost pri nosečnicah

Po tem, ko sta se z dojenčkom vrnila domov, pa Tanja opaža, da je bolj prestrašena in anksiozna kot po prvem porodu. "Kar naprej razmišljam, težko zaspim in ves čas me nekaj skrbi. Nimam prave volje," opaža. Koronavirusna epidemija udari še na eno področje - poveča tveganje za poporodno anksioznost in depresijo.

Če opazite, da se ne počutite dobro, morate nujno takoj poiskati strokovno pomoč.

 

PREBERITE TUDI: RESNIČNA ZGODBA: Poporodna depresija

 

Posledice pri otrocih, ki so preboleli COVID-19

Bolj verjetno je, da je bo otrok okužil po rojstvu, kot v maternici. "Zaenkrat ni prav veliko podatkov o dolgoročnih posledicah prebolelega covid-19 pri otrocih. Na srečo poteka akutna okužba pri večini otrok v blažji obliki, tudi naše izkušnje v Sloveniji so tukaj podobne kot v tujini. Je pa res, da imamo tudi pri nas okoli 20 otrok, kjer je približno 2-4 tedne po preboleli okužbi prišlo do večorganskega vnetnega sindroma, ki zahteva bolnišnično zdravljenje," razloži pediater Denis Baš in dodaja, da, tako kot pri odraslih lahko tudi pri otrocih, predvsem v starostni skupini med 9-14 let, prebolela okužba povzroča večmesečno utrujenost, nespečnost, motnje koncentracije, zadihanost ob naporu, vendar za širše sklepanje še vedno potrebujejo več podatkov.

V zadnjem času na Pediatrični kliniki strokovnjaki prebolelo okužbo že povezujejo z različnimi znanimi avtoimunskimi stanji, pojavljajo pa se tudi nova - večorganski vnetni sindrom, in pa nenavadni izpuščaji, ki jih pred epidemijo COVID niso zaznali nikjer na svetu. "To so zapleti, ki jih doslej nismo poznali, najbolj spominjajo na izpuščaje pri vnetju drobnih žil ali vaskulitis. Lahko pride do manjših strdkov ali do okvare celic, ki obkrožajo te drobne žile, lahko je povezano tudi z nastankom avtoprotiteles," razlaga dr. Tadej Avčin, vodja Službe za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo na Pediatrični kliniki v Ljubljani.

 

Vse redne preglede in cepljenja izvajajo nemoteno

Zaradi zagotavljanja nemotene zdravstvene oskrbe otrok pediatri vse preventivne preglede predšolskih otrok in posledično tudi redna cepljenja izvajajo nemoteno ves čas epidemije. "Ni zadržkov za cepljenje otrok po prebolelem covid-19. V primeru covid-19 se otrok lahko cepi po koncu izolacije, ko je zdrav in se dobro počuti. Redno cepljenje otrok po programu je tudi v pandemiji covid-19 izredno pomembno, saj zagotavlja zaščito otrok proti drugim nalezljivim boleznim, ki imajo lahko za otroke prav tako resne posledice. Dosedanji podatki kažejo, da rutinska cepljenja otrok ne vplivajo na potek bolezni covid-19 pri otrocih, ki so bili po naključju cepljeni v dobi inkubacije ali v primeru asimptomatske okužbe z virusom SARS-CoV-2," pravijo na NIJZ.

Seveda pa bo na prave podatke še treba počakati, saj je virus nov in verjetno bodo pretekla leta, ko bomo šele zares videli, kakšni so dolgoročni stranski učinki tako pri otrocih, kot tudi pri odraslih.

 

PREBERITE TUDI: Vsa navodila za uporabo cepiv na enem mestu


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
13
Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...
3
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
3
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
3



Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Sedem razlik med nosečnostjo in PMS
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMS, a zelo podobni simptomi se...