|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vsa navodila za uporabo cepiv na enem mestu

Helena Primic, 19.1.2020
Na novem portalu Cepljenje.info najdete tudi povezave na navodila za uporabo vseh v Sloveniji zakonsko obveznih, pa tudi priporočljivih cepiv, v katerih so zapisani neželeni stranski učinki, ki jih priznavajo proizvajalci cepiv.

image
Koristne informacije o cepljenju v Sloveniji.
/11


V četrtek, 16. januarja 2020, je na pobudo Združenja za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu začela delovati spletna stran Cepljenje.info, na kateri boste na enem mestu našli vse pomembne informacije o cepivih in cepljenju v Sloveniji, ki temeljijo na prepričanju, da je cepljenje povsem varno, učinkovito in nujno za zdravje otrok, mladostnikov, odraslih in starostnikov ter družbe na splošno.

 

Vsa slovenska navodila na enem mestu

Na portalu Cepljenje.info boste tako našli vse uradne informacije o cepljenju v različnih življenjskih obdobjih in situacijah, o nalezljivih boleznih ter posameznih zakonsko obveznih in neobveznih oziroma priporočljivih cepivih v Sloveniji.

Če boste kliknili na posamezno cepivo, vas bo povezava pripeljala na navodilo za uporabo posameznega cepiva, vendar boste pri nekaterih cepivih morali še malo pobrskati, da boste iz Povzetka glavnih značilnosti prišli do Navodil za uporabo, kjer so v slovenskem jeziku zapisane pomembne informacije in neželeni stranski učinki izbranega cepiva. 

Pri določenih cepivih je sicer dopisano, da je za prav vse neželene stranske učinke potrebno dodatno povprašati zdravnika.

 

PREBERITE TUDI: Kako pravilno zdraviti ošpice pri otroku

 

Primer: Šestvalentno cepivo Hexacima

Če na primer kliknemo na cepivo Hexacima - šestvalentno cepivo proti davici, hemofilusu influence tipa B, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, tetanusu in hepatitisu B, s katerim so cepljeni otroci, rojeni od oktobra 2019 dalje, pri treh mesecih, petih mesecih in enem letu starosti -, lahko poleg vseh osnovnih informacij o cepivu (ki so sicer skope kar se tiče sestavin cepiva) najdemo tudi naslednje neželene stranske učinke.

*Za lažjo predstavo, kako pogosti so navedeni stranski učinki, smo vzeli leto 2018, ko je bilo v Sloveniji 19.585 živorojenih otrok, in statistiko iz proizvajalčevih navodil preračunali na statistično verjetnost za slovenske otroke, rojene v letu 2018.

- Vsak tisoči otrok oz. 19 slovenskih otrok* (pri največ 1 od 1.000 tisoč cepljenih, kar v farmacevtskem jeziku pomeni redko) po opažanjih proizvajalca doživi hudo alergijsko reakcijo, ki lahko obsega: težave z dihanjem, pomodrel jezik ali ustnice, izpuščaj, otekanje obraza ali grla, nenadno ter resno slabo počutje s padcem krvnega tlaka, ki povzroča omotico in izgubo zavesti, ter pospešen srčni utrip, povezan z boleznimi dihal.

- Pri več kot vsakem desetem otroku oz. pri več kot 1.958 slovenskih otrocih* (pri več kot 1 od 10 cepljenih, kar v farmacevtskem jeziku pomeni zelo pogosto) se pojavijo naslednji neželeni učinki: izguba apetita (anoreksija), jok, zaspanost (solmolenca), bruhanje, bolečina, pordelost ali oteklina na mestu injiciranja, razdražljivost in zvišana telesna temperatura (38 stopinj Celzija ali več). 

- Pri največ vsakem desetem otroku oz. pri največ 1.958 slovenskih otrocih* (pri največ 1 od 10 cepljenih, kar v farmacevtskem jeziku pomeni pogosto) se po cepljenju s cepivom Hexacima pojavijo tudi naslednji stranski učinki: nenormalen oziroma dolgotrajen jok, diareja in otrdelost na mestu injiciranja (induracija).

- Pri največ vsakem stotem otroku oz. pri največ 195 slovenskih otrocih* (pri največ 1 od 100 cepljenih, kar v farmacevtskem jeziku pomeni občasno) lahko pričakujemo naslednje stranske učinke: alergijsko reakcijo, vozlič na mestu injiciranja in zvišano telesno temperaturo, ki zraste do 39,6 stopinja celzija ali več.

- Pri največ vsakem tisočem otroku oz. pri največ 19 slovenskih otrocih* (pri največ 1 od 1.000 cepljenih, kar v farmacevtskem jeziku pomeni redko) po cepljenju s cepivom Hexacima pride do naslednjih neželenih stranskih učinkov: izpuščaj, večje reakcije na mestu injiciranja (večje od pet centimetrov!), vključno z obširnim otekanjem udov od mesta injiciranja prek enega ali obeh sklepov (Te reakcije se po poročanju proizvajalca pojavijo v 24 do 72 urah po cepljenju in so lahko povezane s pordelostjo, toploto, občutljivostjo ali bolečino na mestu injiciranja ter se izboljšajo v treh do petih dneh brez potrebe po zdravljenju.), in krči (konvulzije) z zvišano telesno temperaturo ali brez nje.

- Pri največ vsakem desettisočem otroku oz. pri največ skoraj dveh slovenskih otrocih* (pri največ 1 od 10.000 cepljenih, kar v farmacevtskem jeziku pomeni zelo redko) se pojavijo naslednji resni stranski učinki : epizode, pri katerih je otrok v šoku podobnem stanju oziroma je določen čas bled, mlahav in neodziven (hipotonične reakcije ali hipotonično-hiporesponzivne epizode - HHE).

- Proizvajalec cepiva Hexacima pa v navodilih tudi piše, da se po cepljenju z drugimi cepivi, ki vsebujejo cepiva proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, hepatitisu B ali hemofilusu influence tipa b, vendar ne neposredno pri uporabi cepiva Hexacima, občasno (torej pri največ vsakem stotem otroku oz. pri največ 195 slovenskih otrocih*) pojavljajo tudi sledeči neželeni učinki:

1) začasno vnetje živcev, ki povzroča bolečino, paraliza in motnje občutljivosti (Guillain-Barré sindrom) ter huda bolečina in omejena mobilnost roke in rame (brahialni nevritis) po injiciranju cepiva, ki vsebuje komponento tetanusa,

2) vnetje več živcev, ki povzroči senzorične motnje ali mišično oslabelost okončin (poliradikulonevritis), ohromelost obraza, motnje vida, nenadna zatemnitev ali izguba vida (optični nevritis) ter vnetna bolezen možganov in hrbtenjače (demielinizacija centralnega živčevja, multipla skleroza) po aplikaciji cepiva, ki vsebuje antigen hepatitisa B,

3) otekanje ali obolenje možganov (encefalopatija/encefalitis),

4) pri zelo prezgodaj rojenih nedonošenčkih (v 28. tednu nosečnosti ali prej) so lahko dva do tri dni po cepljenju razmiki med vdihi daljši kot normalno,

5) otekanje ene ali obeh spodnjih okončin, ki se lahko pojavi skupaj z modrikastim obarvanjem kože (cianoza), pordelostjo, majhnimi območji krvavitev pod kožo (prehodna purpura) in hudim jokom, ki lahko sledijo cepljenju s cepivom proti Haemophilusu Influenzae tipa b. Kot piše v navodilih za uporabo, se te reakcije običajno pojavijo v prvih nekaj urah po cepljenju in simptomi popolnoma izginejo v 24 urah brez potrebe po zdravljenju.

Vse to so možni neželeni stranski učinki le po enem "zbodljaju". 

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Stranski učinki po cepljenju

 

Do vstopa v šolo slovenski otrok prejme 24 obveznih cepiv

Zgoraj smo pregledali možne stranske učinke le enega večvalentnega cepiva, ki pa ni edino, ki ga prejmejo slovenski otroci, četudi vsebuje šest cepilnih sevov. Slovenski otroci po trenutni cepilni shemi obveznega cepljenja (od oktobra 2019 naprej) namreč prejmejo:

1) pri treh mesecih: prvi odmerek 6-valentnega cepiva Hexacima proti davici, hemofilusu influence tipa B, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, tetanusu in hepatitisu B,

2) pri petih mesecih: drugi odmerek 6-valentnega cepiva Hexacima proti davici, hemofilusu influence tipa B, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, tetanusu in hepatitisu B,

3) pri enem letu: tretji odmerek 6-valentnega cepiva Hexacima proti davici, hemofilusu influence tipa B, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, tetanusu in hepatitisu B,

4) med 12. in 18. mesecem: tri cepiva - proti mumpsu, proti ošpicam in proti rdečkam oziroma 3-valentno cepivo Priorix z oslabljenimi (torej živimi!) virusi,

5) pred vstopom v šolo: spet tri cepiva - proti mumpsu, proti ošpicam in proti rdečkam oziroma 3-valentno cepivo Priorix z oslabljenimi (torej živimi!) virusi,

6) v tretjem razredu osnovne šole: en odmerek 3-valentnega cepiva proti davici, tetanusu in oslovskem kašlju Boostrix ter

7) med 16. in 18. letom: en odmerek proti tetanusu (ali bo monovalentno ali večvalentno cepivo je odvisno od prejšnjih cepljenj).

Do prvega rojstnega dne dojenček torej prejme 18 obveznih cepiv, do vstopa v šolo še dodatnih šest cepiv (do šestega leta starosti torej skupaj 24 cepiv), do 18. leta pa še dodatna štiri cepiva. Do polnoletnosti vse skupaj 28 obveznih cepiv. In 28 priložnosti, da "ujame" kakšnega od možnih neželenih učinkov. 

 

PREBERITE TUDI: Necepljeni otroci ne ogrožajo javnega zdravja

 

Kaj pa neželeni stranski učinki, ki se ne pojavijo takoj?

Ko govorimo o neželenih stranskih učinkih, ki se pojavijo in opazijo v roku 24 ur po cepljenju, pa nikakor ne smemo pozabiti, da četudi morda kakšen takšen stranski učinek izzveni ali ga zdravnik z zdravili uspe odstraniti, to še ne pomeni, da otrokovo telo ni utrpelo resnih in trajnih poškodb, ki pač (še) niso vidne. Otrokova oteklina je morda res uplahnila, toda kaj se dogaja v otrokovem telesu na celični ravni, tega pa ne vidi ne zdravnik ne laboratorijski izvid. 

Ravno zaradi takšnih kasnejših reakcij tako po cepivih kot zdravilih - ki se lahko kot resna bolezen ali trajna poškodba pojavijo šele čez nekaj mesecev ali celo let - je medicinsko in pravno zelo težko dokazati povezanost med boleznijo oziroma zdravstveno poškodbo in cepivom oziroma zdravilom.

Prav zato imamo tudi v Sloveniji številne starše, ki trdijo, da imajo otroke, poškodovane s cepivi, pa jim tega ne priznajo ne zdravniki, ne država. In jih še kar naprej silijo, da svoje poškodovane otroke in njihove sorojence - ki imajo podobno genetsko strukturo in so torej veliko bolj nagnjeni k tovrstnim poškodbam - cepijo po programu.

V takšnih primerih včasih zdravniki sicer svetujejo cepljenje pod zdravniškim nadzorom, toda kaj staršem pomaga zdravniški nadzor, če otrok po cepljenju pod zdravniškim nadzorom utrpi trajno poškodbo ali celo umre?!

Odgovorov na vprašanja, kaj naj starši storijo z vsemi svojimi skrbmi glede cepljenja, morebitnih stranskih učinkih in varnosti cepiv ter starši, ki imajo s cepivi poškodovane otroke, pa na novi spletni strani Cepljenje.info žal nismo našli, saj so po prebiranju njihovih vsebin sodeč takšne skrbi povsem odveč.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
33
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
7
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
6
Materinski dopust
Pravico do materinskega dopusta ima mati otroka, pod določenimi pogoji pa tudi oče otroka ali druga oseba ali eden od st...
5



Zlatenica
Izraz zlatenica uporabljamo za označbo rumenega obarvanja beločnic, kože, vidnih sluznic in drugih tkiv.
Ko vam dojenček pade s postelje ...
Hitro se nam lahko zgodi, da v trenutku nepazljivosti nepričakovano naše malo, neubogljeno bitje pade s postelje ali cel...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?