|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Imena s čudovitim pomenom: čudež oziroma dar

Uredništvo Ringaraja.net, 19.9.2023
Preverite imena za fantke in punčke, ki imajo res čudovit pomen - "mali čudež" oziroma "dar". Mogoče vas prevzamejo in bo katerega od njih nosil (ali ga že nosi) tudi vaš otrok.

image
To so otroška imena z izjemno močnim pomenom. (Freepik.com)
/11


Ko starši izbiramo ime za svojega novorojenčka,pogosto tehtamo med naslednjim: kako nam je ime všeč, katero ime je moderno, kako ime paše k priimku in kakšen je pomen, ki ga nosi ime. Prav simbolika imena je tista, ki pogosto pretehta, še posebej če ima ime res kakšen močen pomen, ki nam je pri srcu.


Če ste tudi vi med tistimi starši, ki vam je pomembna simbolka imena, vam ponujamo štiri predloge za fantovka in dekliška imena (in njihove različice), ki vas bodo zagotovo pritegnile. Ta imena namreč nosijo res globok pomen in to je "čudež" oziroma "božji dar", hkrati pa res lepo zvenijo in so vedno aktualna.

 

PREBERITE TUDI: 12 imen z močnim pomenom


Iva

Iva je v zadnjem desetletju precej priljubljeno kratko ime za deklice, saj se je v tem obdobju rodila dobra tretjina vseh Iv pri nas. Po statističnih podatkih živi pri nas 1.723 (21. 9. 2022) Iv in po pogostosti je to ime na 145. mestu med ženskimi imeni, med vsemi imeni pa na 275. mestu.

Je krajša različica imena Ivana, to pa izahaja iz slovanskega moškega imena Ivan, ki prek grškega Ioannes (pri nas Janez) izhaja iz hebrejskega imena Yochanan v pomenu 'Jahve je usmiljen' oziroma "Bog je usmiljen" ali božji dar, kar si lahko razlagamo tudi kot čudež. To ime so namreč v nekoč dajali v zahvalo Bogu za težko pričakovanega otroka.


Doroteja

To žensko ime je grškega izvora in ima enak pomen kot ime Teodora, ki pomeni "božji dar". Obe imeni v bistvu izhajata iz iste besede theos, kar pomeni Bog, in besede doron, ki pomeni dar. Druge oblike tega imena so Dora, Dorica, Dorotea, Doris.

Ime Doroteja so starši svojim deklicam dajali pogosto, ne moremo pa reči, da je bilo v katerem obdobju manj ali bolj priljubljeno. Imamo 1.345 žensk in deklic s tem imenom in po pogostnosti je ime na 170. mestu med ženskimi imeni.

Moška oblika imena Doroteja je Dorotej, redkeje se pojavlja obika imena Tejo, pogosteje pa Teo

  

Matej

Gre za klasično moško ime, ki ne izgublja svoje priljubljenosti. Pri nas je po priljubljenosti to ime na 10. mestu med moškimi imeni in na 13. mestu med vsemi imeni, največ Matejev pa živi v osrednjeslovenski regiji.

Pomen tega imena grškega izvora izhaja iz grške besede matthias, kar pomeni "dan od boga" oz. "božji dar". Druge oblike tega imena so Mateja, Mateo, Matija, Matea, Matevž.

Ime Matej nosi vibracijo števila 15, ki sodi med bolj ugodna števila. Energija tega števila je energija ljubezni, romantike, spolnosti, estetike, fizične privlačnosti in na splošno osebnega magnetizma ter naklonjenosti nasprotnega spola.

 

PREBERITE TUDI: 10 najpogostejših sodobnih imen

 

Mira

Če bi svoji deklici raje dali manj pogosto ime, potem je Mira eno takšnih. Ime je bilo sicer pri nas zelo pogosto v 50-etih letih, danes pa se starši le redko odločajo zanjo - po statističnih podatkih je bilo v zadnjem desetletju rojenih le osem Mir.

Razlag tega imena je veliko, a ime Mira je najverjetneje izpeljano iz besede mir. Po eni razlagi naj bi bilo to ime skrajšana oblika zloženih slovanskih imen s sestavino mir(a), npr. Branimira, Kazimira, Vladimira, ali iz nekaterih tujih imen, kot so npr. Mirabella, Miranda, Mirela itd. Možna pa je tudi tvorba iz samostalnika mir z dodajanjem obrazila -a.

Znano je tudi, da je ime Mira pomanjševalnica imena Mirjana oziroma Marija.

Po latinski razlagi Mira pomeni "lepa". Toda v angleščini je to ime lahko okrajšava besede "miracle", kar lahko poslovenimo kot "čudež".

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
7
Priraščen jezik lahko pripelje do zdravstv...
Kako lahko priraščen jezik pri dojenčkih pripelje do različnih zdravstvenih težav ter kako to rešuje kranio-sakralna ter...
6
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
5
Več kot boste dojenčka objemali, pametnejš...
Če sodite med starše, ki neprestano objemajo, ljubkujejo in crkljajo svojega otroka, boste nad rezultati najnovejše razi...
5



Najbolj popularna imena v letu 2023
V zadnjih letih so imena vezana na kulturno dediščino, zgodovino in pomen. To so bila najbolj priljubljena imena v lansk...
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?